Sud est asiàtic, del 9 al 30 d’agost de 2016: descobrint Hanoi, Vietnam (dia 12, 20 d’agost de 2016) (I)

Em va costar adormir-me la nit anterior. No sé si a causa del cafè pres a Vientiane o de què. Ens allotgem a una habitació al costat de la catedral. El que no sabia era que tocaven quarts i hores sempre. Quarts i hores no em molesten... però si un repicar de campanes que dura més de cinc minuts a les cinc de la matinada. Em desvetlla bastant, i més que dormir, mandrejo. Finalment, quan sona el despertador, amb molta calma, ens preparem per baixar a esmorzar, que està inclòs en el preu. Ja comencem el nostre periple pel Vietnam, concretament a Hanoi, que tal i com s’explica a viquipèdia (https://ca.wikipedia.org/wiki/Hanoi; https://en.wikipedia.org/wiki/Hanoi ):” Hanoi és la capital del Vietnam. El nom de Hanoi significa "la ciutat enllà del riu". Va ser la capital de Vietnam del Norddes de 1954 a 1976. L'any 2010 tenia una població de 6.451.909 habitants. Està situada a la banda dreta del Riu Roig a 21° 2′ de latitud Nord i 105° 51′ de longitud Est. La ciutat ha canviat diversos cops de nom al llarg del temps; un d'ells va ser "Tonquín" que ara es refereix a la regió nord del Vietnam.
El 1408, Vietnam va ser envaït per tropes xineses de la Dinastia Ming i deu anys després va ser alliberat per "Le Loi" fundador de la dinastia vietnamita "Le", que donà el nom de "Đông Kinh" a la capital (coneguda pels europeus com Tonquín). El 1831 la dinastia vietnamita Nguyen va canviar el nom anterior per l'actual "Hà Ni".
La ciutat va ser ocupada pels francesos el 1873 i va esdevenir la capital de la Indoxina francesa el 1887. El 1940, durant la Segona Guerra Mundial va ser ocupada pels japonesos i alliberada el 1945. Del 1946 al 1954 va ser l'escenari de combats entre els francesos i les forces del Viet Minh. Durant la Guerra del Vietnam era la capital del Vietnam del Nord i va ser bombardejada diverses vegades.
Des del 2 de juliol de 1976, arran de la reunificació del país, és la capital del Vietnam.
És el centre polític i econòmic del Vietnam, compta amb un aeroport internacional i una xarxa de carreteres, ferroviària i de ponts que està en deficients condicions per causa de les guerres i la depressió econòmica del país.
A recepció ja ens espera Mr Tom, que a la nit anterior es va oferir a anar-nos a comprar cerveses a un preu més econòmic del que les venen al propi hotel. Ens acompanya a la taula i ens porten la carta de l’esmorzar. Per casualitat sabem que a la taula del costat hi ha també uns catalans. Mentre esmorzem ens explica les múltiples opcions per visitar la Ha Long Bay, una de les coses que volem fer al Vietnam. Finalment aconseguim un tour de 2 dies i una nit per 80$. Després d’esmorzar ens mostren què podem fer pel centre de la ciutat. La veritat és que val molt la pena la localització de l’hotel, ja que es pot anar a tot arreu a peu. A més, ens ho marquen molt bé al mapa. Seguint les instruccions, la primera parada, després de passar per davant de la catedral de Sant Josep de Hanoi,  les campanes de la qual no em deixen dormir (https://en.wikipedia.org/wiki/St._Joseph%27s_Cathedral,_Hanoi)  i que té una lleuger retirada a la façana de la Notre Dame de París,  arribem a la presó de Hoa Lo (http://www.diariodelviajero.com/museos/la-carcel-de-hoa-lo-de-hanoi; http://www.conmochila.com/hanoi-hilton-el-museo-de-la-prision-de-hoa-lo-de-vietnam; https://en.wikipedia.org/wiki/H%E1%BB%8Fa_L%C3%B2_Prison ), coneguda irònicament com el “Hilton de Hanoi”. (continuarà)
(La fotografia correspon a la presó de Hanoi)


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"