Cuba, del 5 al 18 d’abril de 2017: recorrent la Vall de Viñales i retorn a l’Havana (15 d’abril de 2017; dia 12) (III)
Existeixen tres varietats principals de cacau: · El crioll o natiu: és el cacau genuí i va ser batejat així pels espanyols en arribar a Mèxic . Es cultiva a Amèrica a Veneçuela , Hondures , Colòmbia , Equador , Nicaragua , Guatemala , Trinitat , Jamaica , Mèxic i Grenada ; i al Carib , a la zona de l'oceà Índic i a Indonèsia . És un cacau reconegut com de gran qualitat, d'escàs contingut en tanins, reservat per a la fabricació de les xocolates més fines. L'arbre és fràgil i d'escàs rendiment. El gra és de clova fina, suau i poc aromàtic. Representa, com a màxim, el 10% de la producció mundial. · El foraster: originari de l'alta Amazònia : es tracta d'un cacau normal, amb els tanins més elevats. És el més cultivat i prové nor...