Jordània, dia 2: d’Amman a la Mar Morta (29 de desembre de 2017) (i XIII)


Indústria
A la primera part del segle XX, la mar Morta va començar a atreure l'interès dels químics i en van deduir que aquest mar era un dipòsit natural de potassi i brom. La Palestina Potash Company va ser constituïda el 1929 pel seu fundador, l'enginyer siberiàMoshe Novomeysky, jueu i pioner de l'explotació del llac Baikal. La primera planta era a Kalia, a la riba nord, i produïa potassi o clorur de potassi per evaporació de la salmorra al sol. El 1934, es va construir una segona planta a la riba sud-oest, a la zona del mont Sodoma, al sud de la península de Lisan. Durant la Segona Guerra mundial, la Palestina Potash Company va arribar a subministrar la meitat de la potassa de la Gran Bretanya, però al final va esdevenir una víctima de la guerra araboisraeliana del 1948. El que en va quedar va ser nacionalitzat el 1952, creant en el seu lloc la Dead Sea Works Ltd com una empresa pública per a extreure potassi i altres minerals de la mar Morta. A partir de la salmorra de la mar Morta, Israel-Palestina produeix (2001) 1,77 milions de tones de potassa, 206.000 tones de brom elemental, 44.900 tones de sosa càustica, 25.000 tones de magnesi, i clorur de sodi. A la riba jordana del llac, es va constituir el 1956 la companyia Arab Potash, que produeix 2 milions de tones de potassi anuals, així com clorur de sodi i brom. Les dues empreses utilitzen extensivament basses d'evaporació per a la producció de carnalita, clorur de magnesi i potassi, que després es processen per produir clorur de potassi.
Les salines es troben separades per un dic central en direcció nord-sud que ressegueix aproximadament la frontera internacional entre Jordània i Israel-Palestina. A la banda israelianopalestina, hi ha una central elèctrica que permet la producció de magnesi metàl·lic a l'empresa filial Dead Sea Magnesium Ltd. Les salines són visibles des de l'espai.
A causa de la popularitat de les propietats terapèutiques i curatives de les aigües del llac, diverses empreses han mostrat interès en la fabricació i el subministrament de sals de la mar Morta com a matèria primera per a productes de bellesa i cura de la pell.
Efectes sobre la salut i teràpies
La zona de la mar Morta ha esdevingut un important centre de recerca sobre la salut i el seu tractament per diverses raons: pel contingut mineral de l'aigua, pel contingut molt baix de pol·len i d'altres al·lergògens a l'atmosfera, la reduïda proporció de llum ultraviolada a la radiació solar, o la pressió atmosfèrica més alta -que en aquesta gran profunditat tenen uns efectes específics sobre la salut. Per exemple, les persones que pateixen problemes de malalties respiratòries, com la fibrosi quística, semblen beneficiar-se de la pressió atmosfèrica més gran.[14] Les persones que pateixen trastorns de la pell com la psoriasi també es beneficien de la possibilitat de prendre el sol durant llargs períodes en aquesta zona gràcies a la seva posició per sota del nivell del mar que fa que es redueixi la quantitat de radiació solar ultraviolada.[
Per això, el clima de la regió i la seva baixa elevació l'han convertida en un popular centre de diversos tipus de teràpies:
·         Climatoteràpia: tractament que explota les característiques climàtiques locals com, per exemple, la temperatura, la humitat, la llum solar, la pressió atmosfèrica i altres característiques de l'atmosfera.
·         Helioteràpia: tractament que aprofita els efectes biològics de la radiació solar.
·         Talassoteràpia: tractament que explota el bany a les aigües de la mar Morta.
·         En els últims decennis, la mar Morta ha patit una ràpida disminució de la seva superfície a causa de la desviació d'aigua del riu Jordà vers el nord. L'extrem sud és alimentat per un canal gestionat per una companyia que explota les matèries primeres del mar. S'ha passat de ser una depressió situada a 395 m per sota del nivell del mar el 1970, a 418 metres sota el nivell del mar el 2006, fet que suposa una baixada de 22 metres, i ha arribat a baixar un metre per any. A mesura que disminueixi el nivell de l'aigua, les característiques del llac i els seus voltants canviaran substancialment.
·         Des del 1960, el gran increment del regadiu a Jordània i Israel-Palestina ha fet reduir les aportacions del riu Jordà i la mar Morta està disminuint el seu volum de tal manera que, segons alguns científics, podria desaparèixer en 50 anys; d'altres diuen que no ho farà perquè, en incrementar la salinitat, disminuirà l'evaporació i s'arribarà a un equilibri físic.
·         El descens del nivell del llac ha estat seguit per un descens del nivell del mantell freàtic, i ha provocat que les salmorres que ocupaven les capes subterrànies prop de la costa hagin estat eliminades per l'aigua dolça. Es creu que aquesta és la causa de la recent aparició de les grans dolines al llarg de la riba occidental, ja que l'entrada d'aigua dolça dissol les capes de sal ràpidament, i crea cavitats subterrànies que, posteriorment es desplomen per formar aquestes dolines.
·         El maig del 2009, Jordània va anunciar al Fòrum econòmic mundial els seus plans per dur a terme el "Projecte nacional jordà de desenvolupament del mar Roig", un pla per a transportar aigua de la mar Roja, a prop d'Àqaba, fins a la mar Morta. L'aigua seria dessalinitzada al llarg del recorregut de 195 km per tal de subministrar aigua dolça a Jordània, i les salmorres serien abocades a la mar Morta per al seu reompliment.
·         L'octubre del 2009, Jordània va anunciar l'acceleració dels plans per extreure al voltant de 300 milions de metres cúbics d'aigua a l'any de la mar Roja, dessalinitzant-la per al seu ús com a aigua dolça i enviant les aigües residuals a la mar Morta a través d'un túnel (tot i les preocupacions sobre la manca de temps per avaluar l'impacte ambiental potencial). El 2013, després d'anys d'estudi, es va realitzar la cerimònia de signatura entre IsraelJordània i l'Autoritat Palestina, i l'inici del subministrament d'aigua es preveia que fos l'any 2017.
·         En una conferència regional, el juliol del 2009, alguns assistents van expressar una major preocupació sobre la disminució del nivell d'aigua del llac. Alguns van suggerir que podria ser necessari reduir l'activitat de diverses indústries del voltant de la mar Morta, i d'altres van aconsellar una sèrie de possibles mesures per tal de restablir les condicions ambientals. Això podria incloure l'augment del cabal del riu Jordà per reomplir el llac. Actualment, només les aigües residuals i els efluents de les basses de cria de peixos circulen per la llera del riu. A més, els experts van afirmar la necessitat d'esforços estrictes de conservació i també van dir que l'agricultura no hauria de ser ampliada i que les fonts de contaminació haurien de ser reduïdes.
No és tard, però ja és ben fosc, i aprofitant que és “happy hour” a l’hotel, anem a prendre una anhelada cervesa! I després de la cervesa, el sopar, que és un bufet lliure en el mateix recinte.
Tot sopant també recordo que el guia ens ha explicat quines són les fonts de l’economia del país: en primer lloc, el turisme (però des del 2011 ha baixat degut a les guerres que hi ha pels països del voltant), mentre que després hi ha les mines de fosfatasa i de potassa. De totes maneres, ell es mostra escèptic en el fet que no hi hagi pous de petroli. Pensa tot el contrari...
Després del bon sopar, ens retirem ja cap a l’habitació a descansar unes quantes horetes!
(La posta de sol al capvespre, a la Mar Morta és el que correspon a la imatge)



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"