Munic, dia 1 (26 de juny de 2015): de Girona a Baviera (III)

Tal i com s’explica a viquipèdia, (https://ca.wikipedia.org/wiki/Llu%C3%ADs_II_de_Baviera ) “Lluís II de Baviera, Ludwig Friedrich Wilhelm, més conegut com “el rei boig” i com el “rei de conte de fades” (Nymphenburg,25 d'agost de 1845 - 13 de juny de 1886) va ser rei de Baviera des de 1864 fins a la seva mort. Nascut a Nymphenburg (avui part de Munic), era fill del rei-duc Maximilià II de Baviera, i de la Princesa Maria de Prússia. Se li va inculcar des de molt petit el seu poder com a futur rei i estava extremadament aviciat en algunes ocasions, però severament controlat pels seus instructors i sotmès a un règim estricte d'estudi i exercici en altres. Els apologistes de Ludwig expliquen que bona part del seu comportament inusual va ser provocat pel fet de créixer en una família reial.
La joventut de Ludwig també va tenir moments feliços, amb les visites a Hohenschwangau i el llac Starnberg amb la seva família. L'adolescent Ludwig es convertí en el millor amic de Paul Maximilian Lamoral von Thurn und Taxis, aristòcrata i actor de la família rica de Baviera Thurn und Taxis. Els dos nois conduïen junts, llegien poesia en veu alta, i planejaven escenes de les òperes romàntiques de Richard Wagner. La relació es va trencar quan Paul es començà a interessar per les noies. Durant la seva joventut, Ludwig també inicià una amistat eterna amb la seva cosina Elisabet de Baviera (emperadriu d'Àustria), coneguda per Sissí. Tant els encantava la natura i la poesia, que s'anomenaven l'un a l'altre l'àguila (Ludwig) i la gavina (Elisabet). udwig ascendia al tron bavarès a l'edat de 18 anys, per la mort del seu pare. La seva joventut i bon aspecte el feien salvatgement popular a Baviera i a l'estranger. Un dels seus primers actes va ser el patronatge oficial del seu ídol, Richard Wagner. Però també va promoure la reconciliació entre els estats alemanys.
Però de seguida se li generaren dos problemes: l'expectativa per engendrar un hereu, i les relacions amb Prússia. Els dos assumptes venien al primer pla el 1867. Ludwig estava compromès amb la princesa Sofia, la seva cosina i la germana més jove de l'emperadriu Elisabet. Es feia la publicitat del seu compromís el 22 de gener, de 1867, però després d'ajornar repetidament la data del casament, Ludwig finalment anul·lava el compromís el mes d'octubre. Sofia més tard es casa amb Ferdinand Philippe Marie, duc d'Alençon (1844-1910), fill de Louis Charles Philippe Raphael, duc de Nemours. Ludwig mai no es va casar.

Encara que Ludwig s'havia aliat amb Àustria en contra de Prússia en la Guerra de les set setmanes, acceptà un tractat de defensa mutu amb Prússia el 1867 després de ser derrotat. Sota els termes d'aquest tractat Baviera s'uneix amb Prússia per anar contra França en la Guerra Francoprussiana. Sota la petició d'Otto von Bismarck, Ludwig sol·licitava per carta el desembre de 1870 la creació d'un Imperi Alemany. Rebia algunes concessions a canvi del seu suport, però l'era d'independència bavaresa s'acabava. (continuarà)
(La imatge correspon a les vistes des de una de les terrasses del palau, cap als Alps)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"