Ruta per Euskal Herria, del 28 d’octubre a l’1 de novembre de 2016: dia 3, d’Orio a Lekeitio per la costa basca (30 d’octubre de 2016) (i VI)
Xacolí de Biscaia
El
xacolí de Biscaia ( Bizkaiko
Txakolina en basc, Chacolí
de Vizcaya en espanyol) és
produït en la major part de
Biscaia, a excepció de l'extrem oest de la província, o sigui la comarca d'Enkarterri. Va
ser el segon xacolí a rebre la certificació DO el 1994.
És
cultivat sobre aproximadament 150 ha i a vuitanta-cinc pobles i ciutats de la
província amb una producció d'uns 7.000 hectolitres cada any. La qualitat del
xacolí varia com les condicions microclimatiques.
Les
varietats autoritzades són: Hondarribi Beltza, Ondarrabi
Zuri Zerratia (Petit
Courbu), Mune Mahatsa (Folle
Blanche), Izkiriota(Gros Manseng), Izkiriota Ttippia (petit Manseng), Sauvignon
blanc, Riesling, Chardonnay i Hondarribi Zuri.
Històricament,
una altra varietat de vermell lleuger anomenada Oilar
begi («ull de pollastre»)
ha estat igualment utilitzada. Aquesta última, que havia desaparegut gairebé,
fa ara una lenta tornada.
Xacolí fora del País Basc
El
xacolí era també tradicionalment produït en certs municipis de les províncies
adjacents al País Basc, en particular a la regió cantàbrica de Trasmiera fins
al final del segle XIX. El xacolí és encara produït a Cantàbria però a una escala molt limitada. És produït en el
municipi de Valle de Mena a la província de Burgos on
s’estan fent esforços per rebre la certificació DO.
Normalment se serveix com a aperitiu i pot ser begut en l'any d'embotellament, ja que no pot ser
emmagatzemat durant llargs períodes. La varietat més comuna és d'un verd
pàl·lid però també existeixen les varietats vermelles i rosades. Quan està a
punt, és de manera normal abocat en grans gots, sovint amb acompanyament de pintxos. Té generalment un grau d'alcohol
situat entre un 9.5%i un 11,5%.
S'ha
d'assenyalar que productors comercialitzen els seus vins directament a
Internet: (castellà) Tenda oficial de las DOs d'Euskadi
El
Palau de Mendibile del Segle XVIII a Leioa, prop de Bilbao allotja
avui un museu dedicat al txakolí, el museo del txakolí-txakolínaren museoa que explica la història d'aquest vi i
posseeix una gran col·lecció de material enològic utilitzat per a la seva
fabricació.”
Després del pintxo
al Muga, continuem passejant. Hi ha poca gent al carrer, però les tavernes es
van omplint. Anem a una altra dels suggeriments de la llista, el Gallo. La
veritat és que no ens agrada gaire, i després d’una cervesa, en marxem.
Passegem durant una estoneta i busquem alguns altres llocs com Lehi-ope, Tia
fran o Erkiaga, però només trobem el Kaixarranka (https://www.tripadvisor.es/LocationPhotoDirectLink-g1069109-d6027780-i89606295-Kaixarranka-Lekeitio_Province_of_Vizcaya_Basque_Country.html ).
(La imatge és de les dues embarcacions de pesca més grans de Lekeitio)
Comentaris