Cracòvia, del 2 al 5 de juny de 2017; dia 1: de Girona a Cracòvia (2 de juny de 2017) (VIII)

Un menjar típic es compon de tres plats, se sol començar amb una sopa, com el barszcz (sopa de remolatxa) o el żurek (sopa de farina de sabor àcid), i atès el vessant mariner del nord del país, seguit potser d'un aperitiu de salmó o arengada (preparat en crema, oli o vinagre). Altres aperitius populars són elaborats amb diferents carns, vegetals o peix en aspic (gelatina). Per al plat principal es pot provar el plat nacional que es denomina bigos (xucrut o col fermentada àcida amb trossos de carn i salsitxes) o schabowy (costella de porc arrebossada). Finalitzant amb una espècie de nota dolça com un gelat, o millor encara si s'és afortunat un tros de makowiec, que és una espècie de pastís casolà de llavors de rosella, o el drożdżówka un tipus de pastís de llevat. Altres especialitats poloneses inclouen el chłodnik (una mena de sopa freda per als dies calorosos), golonka (braó de porc), gulasch (trossos de carn bullits amb verdures), kołduny (espècie de cresta bullida farcida de carn que acompanya sopes), pulpety (mandonguilles de carn), el zrazy (rodanxes de vedella), el salceson (una espècie de salsitxó fumat) i flaki (budells). Molts dels plats contenen o estan elaborats amb formatge quark o twaróg (espècie de mató àcid).

Sopes

·         barszcz - Sopa de remolatxa, comú entre diferents pobles eslaus
·         chłodnik - sopa freda feta de llet àcida, remolatxa, fulles de remolatxa, raves, cogombre i anet fresc
·         czernina - sopa de sang d'ànec
·         flaki - budells de vedella o porc amb maryorana
·         Rosol z Kury - sopa de pollastre
·         zupa grzybowa - sopa de bolets elaborada amb diferents tipus
·         zupa ogórkowa - sopa àcida, saltada amb cogombres, sovint porc (denominada de vegades com "sopa d'anet")
·         zupa szczawiowa (Sopa d'agrella)
·         zur - Sopa àcida de sègol amb Weisswurst i ou dur
·         żurek - sopa densa fonamentada en Rosol; a la qual se li afegeix nata i generalment patata, carn, ous, pastanagues (tot això de quantitat variable i improvisada).
·         zupa owocowa (Sopa de Fruites)

Plats principals

·         pierogui (VARENIKES) - pasta generalment farcida amb sauerkraut i/o bolets, carn, patates i/o formatge curat, mató amb un lleuger toc de vainilla, o nabius - opcionalment se serveix amb salsa àcida, i una mica de sucre en les versions més dolces
·         bigos - una mena d'estofat de sauerkraut i carn, però menys àcid i pot portar col no fermentada
·         kotlet schabowy - una costella de porc, similar a l'Àustria col Wiener Schnitzel però més prim
·         kasza gryczna ze skwarkami - cereals: fajol fregit, i cebes
·         kaczka z jabłkami - ànec rostit amb pomes
·         sztuka mięsa - un plat similar al francès ragout
·         golonka - braó
·         gulasz - gulash
·         gołąbki - Golumpki, fulles de col blanca cuinades amb carn, salsa de tomàquet i arròs
·         placki kartoflane/ziemniaczane - potato pancakes
·         pyzy - pastes de patata servides amb carn o formatge
·         naleśniki - similar als creps, i emplenat molt similar als "pierogi", de vegades una mica curats, però es poden prendre amb mató i/o fruita, i opcionalment coronat amb crema i sucre.
  • Ćwikła - preparat o Relish a base de remolatxa i rave picant ratllats es fa servir per acompanyar carns rostides o fumades”.

La següent parada de la caminada per la ciutat la fem davant d’una església, ja sortint gairebé dels límits de la ciutat antiga. Concretament és l’església de Sant Pere i Sant Pau, que té una façana impressionant (https://es.wikipedia.org/wiki/Iglesia_de_San_Pedro_y_San_Pablo_(Cracovia); https://www.cracovia.net/iglesia-san-pedro-y-san-pablo)- ... però la resta està feta de maó. Segons ens explica el guia, es van gastar tots els diners en la luxosa façana i no en van tenir per a poder acabar la resta de l’església. També aprofita per dir que el sou mitjà dels polonesos és molt baix; l’hora es paga a dos o tres euros i molts empresaris mig exploten els empleats (per exemple, els estudiants que treballen per viure mentre estudien). (Continuarà)


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol