Sud est asiàtic, del 9 al 30 d’agost de 2016: de Nusa Lembongan a Kuta,Bali (Indonèsia) (dia 18, 26 d’agost de 2016) (II)

Bali es troba tan sols a 3,2 km a l'est de Java i a uns 8 graus al sud de la línia de l'equador. Fa 153 km de llarg i 112 km d'ample. La màxima altitud correspon al mont Agung (3.142 m), un volcà actiu que l'última vegada que va entrar en erupció fou al març del 1963. Les muntanyes ocupen des del centre fins a l'est de l'illa, i l'Agung n'és el cim més oriental. Un altre volcà actiu és el Batur. Fa uns 30.000 anys hi va tenir lloc una erupció catastròfica, una de les més remarcables de la història.
Al sud, el terreny descendeix per formar una plana al·luvial, regada per rius d'escassa profunditat, secs durant l'estació seca però que es desborden fàcilment durant els períodes de pluges fortes. Les ciutats principals són el port de Singaraja, al nord, i la capital, Denpasar, prop de la costa meridional. La vila d'Ubud (al nord de Denpasar), amb el seu mercat d'art i els seus museus i galeries, es considera el centre cultural balinès.
La majoria de la població (un 93%) professa la religió hinduista, amb una petita minoria musulmana (un 5%) formada especialment per pescadors de la costa. Els habitants de l'illa parlen balinès, amb l'indonesi com a segona llengua.
Les principals destinacions turístiques són la vila costanera de Kuta, famosa per les seves platges, Sanur, Jimbaran, Seminyak i, últimament, Nusa Dua. L'Aeroport Internacional Ngurah Rai està situat prop de Jimbaran, a l'istme que uneix la part més meridional de l'illa amb la part principal.
Les carreteres principals voregen la costa, i també n'hi ha de transversals, que creuen l'illa principalment de nord a sud. A causa del caràcter muntanyós del centre de Bali, allà les carreteres acostumen a seguir les carenes de les muntanyes. No hi ha ferrocarril.
L'illa està voltada d'esculls coral·lins. Les platges de la costa sud acostumen a ser de sorra blanca, mentre que les del nord i l'oest són de sorra negra volcànica. La vila costanera de Padangbai, al nord-est, en té de totes dues menes: blanca a la platja principal i negra a la Llacuna Blava. Una altra platja famosa, més tranquil·la, és la de Pasut, prop de Tabanan. Aquesta àrea compta amb el temple de Tanah Lot, prop del mar, i el riu Ho, navegable amb petits sampans.

A part del turisme, la majoria dels balinesos es dediquen a l'agricultura, i sobretot al conreu de l'arròs. Altres collites menys significatives són les de fruites, verdures i altres productes de subsistència. Un nombre significatiu de la població activa es dedica també a la pesca. Bali també és famosa pels seus artesans, que produeixen teles i roba de batik i ikat, talles de fusta i de pedra i objectes d'argent. (continuarà)
(La imatge correspon al dinar a Kuta)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol