Sud est asiàtic, del 9 al 30 d’agost de 2016: descobrint Nusa Lembongan, a Bali (Indonèsia) (dia 17, 25 d’agost de 2016) (I)

La nit vora el mar és molt relaxant. M’adormo amb facilitat i tot i que em desperto de matinada, em puc tornar a adormir fàcilment. Em sento bastant descansada quan em llevo. Em vesteixo i ja anem a esmorzar al mateix hotel, a on coincidim amb un grup de catalans. El preu de l’habitació inclou un l’esmorzar, ja sigui el continental, l’indonesi o l’americà. Opto per una lleugera truita; no em ve de gust ni un “pancake” ni arròs. L’esmorzar també inclou cafè o te, suc i plat de fruita.  Opto per una barreja de mango, síndria i papaia com a suc de fruita i un cafè. La llet va escassa; tant a aquí com en d’altres països ens hem fixat que la importen de Nova Zelanda. El cafè no atenyo a saber si és normal o bé el que és mòlt després que l’hagi digerit una conilla. Aquest cafè s’anomena Kopi i Luwak, i tal i com s’explica a viquipèdia (https://ca.wikipedia.org/wiki/Kopi_Luwak; https://en.wikipedia.org/wiki/Kopi_Luwak  ):  “Kopi luwak o cafè de civeta és un dels tipus de cafè més cars del món. Es fa mitjançant la ingestió i el pas de les baies de cafè pel tracte digestiu de l'animal civeta de palmera comuna (Paradoxurus hermaphroditus),o altres civetes, quan aquest animal les defeca, les llavors de cafè mantenen la seva forma original. En el seu estómac la proteasa(enzim proteolític) s'infiltra dins les llavors de cafè fent els pèptids més curts i més aminoàcids lliures. Passant a través dels intestins de les civetes acaben sortint les llavors amb la defecació, aleshores es recullen, es renten, s'assequen al sol, es torren lleugerament i s'elaboren. Aquestes llavors proporcionen un cafè aromàtic amb menys amargor. El seu preu arriba a 160 dòlars per lliura.
El Kopi luwak es produeix principalment a les
( illes de Sumatra, Java, Bali i Sulawesi a Indonèsia i també a les Filipines on aquest producte s'anomena cafè motit i Timor Est (on s'anomena kafé-laku). Al Vietnam se'n fan versions simulades químicament.
Les espècies de cafè que es fan servir són: aràbiga, robusta i liberica.
Després d’esmorzar amb fantàstiques vistes al mar, esperem que sigui l’hora de començar l’excursió que tenim contractada, i que consisteix en fer esnòrquel en tres punts diferents de l’illa. Ens hi portarà un senyor, oriünd de l’illa que en prou feines parla anglès. Pugem a la petita barca, amb estabilitzadors per evitar la mala mar i ens endinsem una mica mar endins. (continuarà)
 (La imatge correspon a la campanya de preservació "For Bali")

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol