Budapest, del 7 al 10 de desembre de 2017: visitant Budapest (8 de desembre de 2017; dia 2) (XXIII)

Carreteres

Budapest és el nus hongarès de carretera més important, la majoria de les principals carreteres acaben a prop dels límits de la ciutat. El sistema de carreteres a la ciutat es dissenya de manera similar a la de París, amb diverses carreteres en anell, i avingudes que irradien des del centre.
La carretera de circumval·lació M0 al voltant de Budapest està gairebé acabada, amb una sola secció que falta en el costat oest a causa de les disputes locals. Actualment, la carretera de circumval·lació és d'uns 80 quilòmetres de longitud, i una vegada acabat, tindrà prop de 100 quilòmetres de longitud.

Transport fluvial

El riu Danubi flueix a través de Budapest en el seu camí cap al mar Negre. El riu és navegable fàcilment i així Budapest ha estat històricament un port comercial important (a Csepel). En els mesos d'estiu, funciona un servei programat d'hidrodeslitzador des del Danubi fins a Viena.
Cultura
La tradició de la dansa de la conca dels Carpats és l'àrea única de la cultura de la dansa europea, que és també una espècie de transició entre els Balcans i les regions de l'Europa occidental. A Budapest existeixen diversos conjunts d'autèntica dansa folklòrica hongaresa, alguns de professionals. Budapest és una de les poques ciutats del món on hi ha una escola secundària per a l'aprenentatge de la dansa folklòrica.
A Budapest, actualment hi ha 837 monuments diferents, que representen la major part de l'estil artístic europeu. Són prominents els clàssics i únics edificis d'estil art nouveau hongaresos.
Els 223 museus i galeries de la ciutat presenten no sols exposicions i art hongarès, sinó també art i ciència de la cultura universal i europea. Entre els més importants que es troben a la ciutat destaquen el Museu Nacional d'Hongria, la Galeria Nacional Hongaresa, el Museu de Belles Arts, el Museu Històric de Budapest, el parc Memento i el Museu d'Arts Aplicades.
A Budapest hi ha quaranta teatres, set sales de concerts i un teatre de l'òpera. També se celebren sovint en edificis històrics festivals a l'aire lliure, concerts i conferències que enriqueixen l'oferta cultural de l'estiu. Les institucions més prestigioses de teatre són l'Opereta i Teatre Musical de Budapest, el Teatre József Attila, el Teatre Katóna József Színház, el Teatre Madách Színház, l'Òpera Nacional d'Hongria, el Teatre Nacional, el Vigadó, el Teatre Radnóti Miklós i el Teatre de la Comèdia.
Moltes biblioteques tenen col·leccions úniques a Budapest, com la Biblioteca Nacional Széchenyi, que manté les relíquies històriques de l'època abans de la impressió dels llibres. La Biblioteca metropolitana Ervin Szabó juga un paper important en l'educació general de la població de la capital. Altres biblioteques importants són la Biblioteca de l'Acadèmia de Ciències d'Hongria, la Biblioteca de la Universitat Eötvös Loránd, la Biblioteca del Parlament i la Biblioteca Nacional de Literatura Estrangera.
Entre els esdeveniments culturals d'Hongria, el major festival a l'aire lliure és el Festival de Sziget, que és molt popular en tota Europa. Uns altres que també són importants i se celebren a la ciutat són el Festival de la Primavera de Budapest, el Festival de Tardor de Budapest, la Festa del Vi de Budapest i el Festival de Budapest de Pálinka.
Els turistes que visiten Budapest disposen de mapes gratuïts i informació sobre els diversos "punts d'interès" per l'empresa municipal BTDM en els seus punts d'informació. Està disponible per als visitants les targetes de 24 i 72 hores de Budapest. Per al transport, la validesa de la targeta és gratuïta i hi ha descomptes en diversos museus, restaurants i altres llocs d'interès. La ciutat també és coneguda pels seus bars en antigues ruïnes.

Llocs d'interès

·         Ruïnes d'Aquincum
·         Castell de Buda
·         Plaça de la Santíssima Trinitat i església dita de Maties
·         Bastió dels pescadors
·         Turó Gellért i estàtua de la Llibertat
·         Banys Gellért
·         Pont de les Cadenes
·         Òpera Nacional Hongaresa
·         Plaça dels Herois, amb el monument del Mil·lenni
·         Termes Széchenyi
·         Castell de Vajdahunyad
·         Gran Sinagoga de Budapest
·         Basílica de Sant Esteve
·         Palau del Parlament d'Hongria
·         Sabates vora el Danubiːmemorial dedicat a les persones assassinades a la vora del Danubi, principalment jueus, entre 1944 i 1945
·         Cafèsː Central, Gerbeaud i New York.
·         "Ruin pubs" i "Ruin bars"
·         Mercat Central
·         Parc Memento

Banys termals

El 1934, Budapest va rebre el títol de ciutat de balnearis per ser la capital que disposa de més pous d'aigües medicinals i termals del món, és coneguda per alguns com la capital mundial de les aigües medicinals.
La seva xarxa és única: el rendiment de les aigües termals, amb temperatures de 21 a 78 graus centígrads, que brollen de 118 fonts naturals i de pous artificials, supera els 70 milions de litres diaris. A Budapest, es troben coneguts banys termals públics: Banys Gellért(Gellért fürdő), termes Széchenyi (Széchenyi fürdő, el balneari més gran d'Europa), balneari Lukács (Lukács fürdő), balneari Rudes (Rudes fürdő), balneari Király (Király fürdő) i balneari Rác (Rác fürdő).
Les aigües medicinals serveixen per a tractar malalties dels òrgans locomotrius, de la circulació sanguínia i de ginecologia.
Als voltants d'aquests banys termals existeixen pous i sales per a beure aigua medicinal amb alt contingut de diferents tipus minerals. La més coneguda d'aquestes sales d'ingesta serveix d'entrada al bany termal Lukács, que va ser inaugurat el 1937, orientant-se les seves aigües medicinals a la curació de problemes digestius. L'edifici del bany termal va ser construït el 1894. Els seus efectes benèfics medicinals aviat van ser coneguts a la resta d'Europa, i es convertí en un dels llocs més notables d'aquesta saludable especialitat.

També són famosos els banys termals de l'època turca que funcionen avui dia, com per exemple el Király, construït a la fi dels anys 1500, i el bany Rác. El bany Rudes -amb la seva sala octogonal de columnes i cúpula- és el bany turc més antic i millor ornamentat.” (Continuarà)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol