Budapest, del 7 al 10 de desembre de 2017: visitant Budapest (8 de desembre de 2017; dia 2) (XXVIII)

Les altres persones requereixen l'ús dels pronoms personals declinats en acusatiu (marcats en negreta). Compareu:
·         ő szeret téged, 'ell/ella t'estima'
·         ő lát téged, 'ell/ella et veu'
·         segítünk titeket, 'us ajudem'
Hi ha sis temps verbals personals, cadascun dels quals té una conjugació determinada i una d'indeterminada:
·         Present d'indicatiu
·         Passat d'indicatiu
·         Condicional present
·         Condicional passat
·         Subjuntiu
·         Imperatiu (fa servir les mateixes formes que el subjuntiu, raó per la qual a vegades es parla d'un únic temps subjuntiu-imperatiu).
També hi ha una construcció de futur, però algunes de les funcions que solen ser específiques d'aquest temps verbal es resolen fent servir el present.
Frases bàsiques
·         Szia / Szervusz – hola (a una persona)
·         Sziasztok / Szervusztok – hola (a més d'una persona)
·         Hogy vagy? – com va? (informal)
·         Hogy van? – com està? (formal: referint-se a vostè)
·         Hogy vagytok? – com esteu? (dirigit a diverses persones)
·         Jól vagyok, köszönöm – bé, gràcies
·         Jó reggelt – bon dia, bon matí
·         Jó napot – bona tarda (literalment 'bon dia' - es fa servir a partir del migdia)
·         Jó estét – bona nit
·         Viszontlátásra – adéu
·         Igen – sí
·         Nem – no
·         Kérem – sisplau (lit. 'demano')
·         Köszönöm – gràcies
·         Köszönöm szépen – moltes gràcies (lit. 'gràcies bellament')
·         Köszi – gràcies (col·loquial)
·         Szívesen – de res, no es mereixen
·         Bocsánat! – disculpa
·         XX vagyok – sóc XX
·         Hogy hívnak? – com et dius?
·         A nevem XX – em dic XX
·         Örülök, hogy megismertelek – encantat
·         Értem – comprenc, entenc
·         Nem értem – No ho entenc
·         Hol van...? – on és...?

Exemples
·         Himne nacional hongarès, compost per Ferenc Kölcsey
Isten, áldd meg a magyart:
Jó kedvvel, bőséggel,:
Nyújts feléje védő kart,:
Ha küzd ellenséggel.:
Balsors akit régen tép,:
Hozz rá víg eszténdőt,:
Megbűnhődte már e nép:
A multát s jövendőt!:
Beneeix l'hongarès, Senyor,
que l'abundància sia amb ell;
que trobi el teu braç protector
quan s'enfronti a l'enemic;
que deixi enrere el seu advers destí,
i vegi el seu blat a la fi madur
aquest poble que ja ha pagat
pel seu passat i el seu futur.
Començament del Nemzeti Dal, de Sándor Petöfi.
Talpra magyar, hí a haza...
Dempeus, hongaresos, la pàtria us crida!...
Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell hogy viseltessenek.”.
Continuant amb la història d’Hongria, la guia ens explica que una de les persones més importants és el rei Esteve, coronat vers l’any 1000. La catedral que tenim al davant és en honor seu, per bé que es va construir el 1904. La cúpula de la catedral va col·lapsar dues vegades amb els anys.  Aquesta fa 96 metres d’altura, la mateixa que la cúpula del Parlament. De fet, no es poden construir edificis més alts de 96 metres. A més, el fet que els dos edificis tinguin la mateixa alçada també vol simbolitzar que els dos estaments, l’església i el govern, tenen el mateix poder.
Dins de l’església hi ha el que es coneix com la Santa Diestra, que és la mà dreta incorrupte del rei, després esdevingut sant.
Sobre el rei Esteve, es conta el següent (https://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_I_of_Hungary; https://ca.wikipedia.org/wiki/Esteve_I_d%27Hongria ):” Esteve I d'Hongria o sant Esteve (en hongarès: I. (Szent) István) (en llatí: Sanctus Stephanus) (EsztergomPanònia, cap al 969 - SzékesfehérvárEsztergom1038) va ser el fundador del Regne d'Hongria i el primer monarca regnant entre el 1000 i el 1038. Era fill de Géza d'Hongria, Fejedelem ('gran príncep magiar') de la dinastia Árpád, i la reina Carlota. Durant el seu regnat, va implantar el cristianisme com a religió oficial i va convertir l'organització tribal dels magiars en un sistema feudal. El papa Gregori VII el va canonitzar el 1083, i és el sant patró d'Hongria. Esteve era rebesnét d'Árpád (aprox. 850-907), líder de la tribu dels magiars que va liderar les tribus a les terres hongareses, convertint-se'n en el primer governant i fundador de la dinastia Árpád.
Esteve es va casar amb la princesa bavaresa Gisela, filla del duc Enric III de Baviera i Gisela de Borgonya. Van tenir tres fills, però només un, Emeric d'Hongria, va arribar a l'edat adulta, però morí l'any 1031 en una cacera. El succeí Pere Orseolo I, el fill de la seva germana.

Hereu

Esteve va néixer amb el nom de Vajk al poble d'Estergom. Era fill del gran príncep dels magiars Géza i de la seva reina Carlota (Sarolta). Quan el seu pare volgué apropar-se al cristianisme el féu batejar, segons la llegenda per sant Adalbert de Praga, i rebé el nom d'Esteve (István) en honor al protomàrtir cristià.
Quan Esteve va arribar a l'adolescència, el seu pare va presentar-lo en assemblea com a hereu seu. Aquesta decisió contradeia els usos tribals dels magiars, que establien que el dret de successió corresponia al familiar proper amb més edat del difunt príncep.
Vers l'any 995, Esteve es va casar amb Gisela de Baviera, filla d'Enric II de Baviera. D'aquesta manera, es convertia en germà polític del futur emperador del Sacre Imperi Enric II.

Príncep

Després de la mort del seu pare, l'any 997, esclatà un conflicte successori entre Esteve i el seu tiet Koppány, un líder tribal de fe pagana que reclamava els seus drets d'acord amb els costums magiars. Els exèrcits dels dos pretendents es van enfrontar prop de Veszprém i Esteve en sortí victoriós, gràcies en part al contingent enviat pels seus aliats alemanys. Així, Esteve esdevingué Gran príncep dels magiars, tot i que algunes parts d'Hongria encara no l'acceptaven i mantenien els costums tribals i pagans.

Segons la tradició, en agraïment als esforços per la cristianització dels magiars, el papa Silvestre II (amb el consentiment de l'emperador Otó III), hauria enviat una corona d'or a Esteve acompanyada d'una carta reconeixent-lo com a rei cristià d'Hongria. Més tard, es va entendre que aquest fet marcava el reconeixement papal de la constitució d'Hongria com a regne independent del Sacre Imperi. Segons les fonts, la data de la coronació fou o el dia de Nadal de l'any 1000, o l'1 de gener del 1001. (Continuarà)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol