Calçots

Són dies de calçotades. Colles d’amics s’ajunten al voltant de la taula per tastar aquesta hortalissa de la família de les liliàcies, ben sucada amb la pertinent salsa de calçots. Cuits a la flama, estires la part cremada, suques a la salsa, i talment com faria l’Estellés amb el pimentó torrat, l’enlairo, m’imagino el seu gust orgàsmic, i me’l foto! I després, un bon traguinyol de vi, un cafetó i una ratafia per pair! I tot molt més intens si estàs ben envoltat d’amics! Les calçotades, un bona manera de gaudir d’aquesta delícia de menja i de passar una estona inoblidable amb els amics i amigues, i si pot ser, enmig de la natura!
Deixo un petit escrit de viquipèdia sobre els calçots (per a l’article complet,
http://ca.wikipedia.org/wiki/Cal%C3%A7ot)

Els calçots són una varietat de
cebes tendres, cebes poc bulboses i més suaus, que es fan grillar calçant-les a mida que creixen. Sobre l'origen del calçot hi ha diverses versions però la més coneguda és la que atribueix a en Xat de Benaiges, un camperol que va viure a Valls a finals del segle XIX, la invenció d'aquest cultiu. En Xat de Benaiges va posar un parell de brots de cebes al foc i va descobrir casualment un plat que a principis del segle XX ja havia esdevingut habitual en moltes llars de Valls. De llavors ençà el consum dels calçots o calçotada ha esdevingut una festa gastronòmica coneguda arreu, especialment a Catalunya. Els calçots es consumeixen habitualment durant els mesos de gener, febrer i març, es couen amb llenya provinent de sarments o rodals de vinya i es consumeixen acompanyats d'una salsa típica, l' anomenada salvitxada, o bé amb romesco. No fou fins mitjans del segle passat que el calçot va donar-se a conèixer fora de l'Alt Camp, especialment per la divulgació feta per la colla artística i humorística l'Olla. La festa del calçot de Valls, que se celebra el darrer diumenge del mes de gener, va cumplir 100 anys l'any 1996. Tres són els concursos que hi tenen lloc: el concurs de cultivadors de calçots, el concurs de salsa de la 'calçotada' i el concurs de menjadors de calçots. Els calçots de Valls estan registrats com una Indicació Geogràfica Protegida de la Unió Europea.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol