Colòmbia, del 4 al 14 de setembre de 2016, dia 8: la diada, entre passejada i feina (11 de setembre de 2016) (I)

Avui em llevo un xic més aviat, però amb tot, he acabat dormint un bon grapat d’hores. Em llevo amb el cuquet a la panxa dels grans dies: avui és la diada i estic impacient per saber com van les manifestacions al país. De seguida que puc, malgrat que internet va de mal en pitjor, em connecto i ja m’emociono amb els preparatius. Vaig a esmorzar, que avui se serveix a dalt el bar, a la zona més de terrassa. No hi ha gaires novetats en el menú, així que menjo fruita i quelcom més, tot divisant les zones més altes de la ciutat. Baixo i a l’habitació, com puc, segueixo les manifestacions independentistes a Lleida, Salt, Tarragona, Berga i Barcelona. La veritat és que són de llagrimeta i de pell de gallina. De nou, tot un poble en moviment per la llibertat del país, l’anhel pacífic de llibertat, tot un somni que ben aviat farem realitat. M’emprenya la mala connexió d’internet, que no permet ni oci i ni treball. Em queixo unes quantes vegades a recepció, però no hi ha res a fer. Així doncs, opto per anar a fer una passejada. Ahir vaig veure l’oportunitat d’anar al parc Simón Bolívar. Tot i queda lluny, opto per anar-hi a peu. Camino gairebé vuit km abans d’arribar al citat parc. Em trobo amb un parc que s’anomena de “Los Novios” i que està inclòs dins del gran parc Simón Bolívar (https://es.wikipedia.org/wiki/Parque_Metropolitano_Sim%C3%B3n_Bol%C3%ADvar ). El parc és gran i la part central de Simón Bolívar queda lluny, de manera que faig una volta pel parc que porta el nom del llibertador, però a la zona de “Los novios”. Hi ha moltes famílies fent pícnic, algunes celebrant aniversaris, gent fent una volta amb barca pels llacs, etc. El parc està dedicat al llibertador de Colòmbia, un bon dia per parlar de llibertats, ja que és la diada. Pel que fa a Simón Bolívar, tal i com s’explica a viquipèdia (https://ca.wikipedia.org/wiki/Sim%C3%B3n_Bol%C3%ADvar ): “Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios, més conegut com a Simón Bolívar, (Caracas, 24 de juliol de 1783 - Santa Marta, Colòmbia, 17 de desembre de 1830) va ser un líder revolucionari que va lluitar per la independència de Veneçuela, Colòmbia, el Perú i Equador. Bolívia porta el seu nom, i és considerat un heroi de l'Amèrica Llatina.
Militar i polític veneçolà, va ser una de les figures més destacades, amb l'argentí José de San Martín, del moviment d'emancipació americana de l'Imperi Espanyol. Va contribuir decisivament a la independència de les actuals Bolívia,Colòmbia, Equador, Panamà, el Perú i Veneçuela. Li van donar el títol honorífic de "Libertador por el Cabildo de Mèrida" a Veneçuela que, després de ser-li ratificat a Caracas, va quedar associat al seu nom. Els problemes per fer realitat els seus plans van ser tan freqüents que va arribar a dir d'ell mateix que era "l'home de les dificultats" en una carta enviada al general Francisco de Paula Santander, el 1825.
Va participar en la fundació de la Gran Colòmbia, estat que va intentar consolidar com una gran confederació política i militar a Amèrica, de la qual va ser president. Bolívar és considerat per les seves accions i idees una destacada figura de la història universal, perquè va deixar un llegat polític a molts països llatinoamericans, alguns dels quals l'han convertit en objecte de veneració nacionalista, com queda palès pels nombrosos reconeixements que li han fet: porten el seu nom Bolívia, la República Bolivariana de Veneçuela el departament de Bolívar a Colòmbia, la província de Bolívar a l'Equador, i moltes altres localitats, institucions, parcs, muntanyes, entre d'altres, arreu del món. La moneda veneçolana es diu bolívar.

Simón Bolívar era fill de Juan Vicente Bolívar y Ponte i Maria de la Concepció Palacios y Blanco, membres destacats de l'aristocràcia de Caracas. Quan es van casar el 1773 hi havia una gran diferència d'edat entre ells. En Juan Vicente tenia 47 anys en aquell moment i la Concepció 15 anys. Van tenir quatre fills més, tres d'ells més grans que Simón –Juan Vicente, Maria Antònia i Juana– i una germana més petita de nom Maria del Carmen. La família Bolívar provenia de Bolibar, a Biscaia (País Basc),  i ja des del començament de l'expansió colonial espanyola els seus membres van fer accions destacades a Amèrica, i més concretament a Veneçuela. (continuarà)
(La fotografia correspon a una imatge vista pels carrers de Bogotà)


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol