Praga, del 26 al 29 de maig de 2015: visita per Praga (dia 3, 28 de maig de 2016) (VIII)

·         La torre de la Pólvora (Mihulka), de 1494, és l'element fonamental de les fortificacions renaixentistes construïdes per Benedikt Rejt. En temps de Rodolf II va servir com un taller d'alquímia, avui és un museu militar. També hi ha la capella de la Santa Creu, del segle XVIII; la casa del Prebost, del segle XVII; l'antic palau Reial, del segle XII, des d'on es va produir la defenestració de Praga que va marcar l'inici simbòlic de la Guerra dels Trenta Anys; la basílica romànica de Sant Jordi, erigida sobre una antiga església de l'any 920, el temple de Sant Jordi, del segle XVIII; les antigues cavallerisses, que avui allotgen exposicions temporals d'art; la torre Dalibor, anomenada per un noble que hi va ser empresonat a finals del segle XV, el destí del qual va donar origen a diverses llegendes, que van inspirar l'òpera Dalibor, de Bedřich Smetana; el palau Lobkowicz, del segle XVII, avui un museu històric; la casa del Burgrave, que allotja un museu de la joguina; la torre Negra, la porta oriental del recinte, que avui de negra no té res, però li va quedar el nom després de passar prou anys coberta per la pols de carbó d'un incendi.
Altres atractius turístics del districte del castell són els jardins del Castell, el palau Salm, el palau Schwarzenberg, el palau de l'Arquebisbe, el palau Sternberg, el palau Toscano, el palau Černín el santuari del Loreto i l'església de Sant Joan Nepomuceno.

Malá Strana

El pont de Carles deu el seu nom al rei Carles IV, que el va fer construir el 1357. Té 30 estàtues i 16 arcs, i ha esdevingut un dels principals atractius turístics de la capital txeca. El barri de Malá Strana, que es pot traduir per 'el Costat Petit' o 'barri Petit', és a tocar del barri del castell i està ple d'esplendorosos palaus, esglésies i places, que van florir a l'empara de la noblesa de l'imperi. Els principals monuments són:
·         El pont de Carles: és el pont més vell de Praga, i travessa el riu Moldava de la ciutat vella a la ciutat Petita. La seva construcció va començar el 1357 amb el vistiplau del rei Carles IV, i va ser acabat a principis del segle XV. Té una longitud de 516 metres, i una amplada de gairebé 10 metres, al mateix temps que es troba recolzat en 16 arcs. Està protegit per 3 torres distribuïdes entre les seues dues capçaleres, dues a Malá Strana i l'altra a l'extrem situat a la ciutat vella. La torre localitzada a la capçalera de la ciutat vella és considerada per molts com una de les construccions més impressionants de l'arquitectura gòtica en el món. El pont està decorat per 30 estàtues situades a banda i banda, la majoria d'estil barroc, i van ser construïdes al voltant del 1700. Artistes i comerciants tracten de fer diners a expenses de l'important flux de turistes que cada dia visiten el lloc.
·         El monestir de Strahov: monestir fundat al segle XII. Es va incendiar i posteriorment es va reconstruir en estil barroc. Es troba al turó a l'oest del castell. Inclou les esglésies de l'Assumpció de la Verge i de Sant Roc i les biblioteques Filosòfica i Teològica, amb llibres d'incalculable valor històric.
·         L'església de Sant Nicolau: Església finalitzada el 1710, d'estructura curvilínia, i interior ricament decorat. Està situada a la plaça de Malá Strana i Mozart hi va tocar l'orgue en la seva estada a Praga.
També tenen molt d'interès turístic el carrer Nerudova -en què es troben el palau Bretfeld, el palau Thun-Hohenstein i el palau Morzine-, el palau de Lichtenstein, l'Ajuntament del Districte, el palau Smirickych, el palau Schönborn, el palau Lobkowicz, el palau Vrtba, l'església de Nostra Senyora de la Victòria, l'església de Nostra Senyora de la Cadena, l'església de Sant Josep, el palau Wallenstein o la torre Petrin.

Staré Město

Eix històric d'origen medieval, reuneix alguns dels edificis més antics de la ciutat, que s'erigeixen al voltant de la plaça de l'Ajuntament.

·         L'església de Tyn: situada a prop de la plaça de la ciutat vella, va començar a construir-se al segle XIV, però no va ser acabada fins alsegle XVI. Malgrat les moltes reformes que ha experimentat, el seu estil principal és el gòtic. El seu element més característic són la parella de torres bessones que s'alcen per sobre de les teulades de la plaça de la ciutat vella. Al seu interior es guarda una pila baptismalde peltre de 1414, la més antiga de la ciutat, una crucifixió de principis del segle XV, l'altar major barroc, de 1649, i la tomba de l'astrònomTycho Brahe, que va formular una teoria intermèdia entre els sistemes copernicà i ptolemaic per apaivagar l'Església i avançar al mateix temps en l'astronomia. (continua)
(La imatge correspon a un dels detalls que es poden trobar pels voltants del castell de Praga)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol