Praga, del 26 al 29 de maig de 2015: visita per Praga (dia 3, 28 de maig de 2016) (IV)

Praga concentra les principals universitats del país, El 2006 tenia 10 centres universitaris i 38 facultats, en què estaven inscrits 87.500 estudiants, a més d'11.500 cursant estudis de postgrau. També tenia una gran quantitat d'escoles d'educació secundària, entre les quals destaquen les de gramàtica i d'estudis tècnics.
Entre les universitats, destaca la prestigiosa Universitat Carolina de Praga, la més antiga de Centreeuropa.
Les estadístiques assenyalen la bona salut de l'educació praguesa. El 2001, el 56% de la població ha completat els estudis secundaris, la qual cosa situa Praga entre les primeres classificades segons aquest indicador. Pel que fa a la població que té estudis universitaris, el percentatge baixa fins al 12%, per la qual cosa Praga descendeix diversos llocs a la classificació, però se situa encara per davant de la majoria de les ciutats europees. El 39% de la població de menys de 4 anys assisteix a algun centre preescolar.
Els museus ofereixen riques col·leccions. Entre aquests, destaca el Museu Nacional de Praga i el Museu jueu de Praga. Tradicionalment, Praga ha estat un dels centres culturals més importants d'Europa central. Actualment, després de la caiguda del comunisme, va recuperar la seva tradició i celebra centenars d'esdeveniments com festivals decinema, música o literatura. L'activitat teatral i operística de la ciutat presenta una enorme oferta durant tot l'any. El Teatre Negre, el Teatre Nacional de Praga i el Teatre del ballet Nacional són alguns dels atractius culturals més famosos.
El Museu nacional (en txec: Národní muzeum) és un dels principals museus de Praga. Ocupa un edifici neorenaixentista situat al capdamunt de la plaça de Wenceslau, la principal de la ciutat. El seu vestíbul central serveix també de panteó dels grans txecs. Es va fundar el 1818 com a Museu patriòtic de Bohèmia (Vlastenecké muzeum v Čechách). El 1848 pren el nom deMuseu Txec (České muzeum), de 1854 a 1919 el Museu Reial Txec (Muzeum Království českého). L'edifici ocupat pel museu és obra de Josef Schulz, l'arquitecte del Teatre Nacional de Praga, construït en la mateixa època (1885-1890). Aquest museu guarda la famosa maqueta en paper de Praga confeccionada pel litògraf txec Antonin Langweil (1791-1837).
El Museu jueu (en txec: Židovské muzeum) és en realitat un conjunt de diferents espais dins de l'antic gueto de Josefov. Va ser fundat el 1906 per Hugo Liebe i Augustin Stein per a la conservació de valuosos objectes de les sinagogues de Praga. Durant l'ocupació nazi, el museu va ser respectat, perquè Hitler el volia mantenir precisament com a testimoni d'una ètnia ja inexistent. De tota manera, tant sota el domini alemany com amb el règim comunista, el museu estava molt limitat en les seves funcions. Des de 1994 va recuperar i ampliar el seu status original. Conté una de les col·leccions d'art jueu més grans del món, que comprèn unes 40.000 peces de museu i 100.000 llibres. El museu inclou les sinagogues Maisel, Espanyola, Pinkas, Klaus, l'antic cementiri Jueu, la sala de Cerimònies de la Societat Funerària i el cementiri jueu de Žižkov.
Altres museus de menor rellevància són:
·         Museu Alfons Mucha, que recull més de 100 obres o objectes relacionats amb autor txec.
·         Museu Franz Kafka, que acull les primeres edicions dels seus llibres, així com correspondència personal i audiovisuals de l'escriptor.

·         Museu del Joguet, que es troba al castell de Praga. (continuarà)
(La imatge correspon a un dels tramvies de Praga)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol