Cuba, del 17 al 26 de març de 2016 (dia 7): de Santa Clara a l’Havana (22 març de 2016) (V)

Compte bancari del govern cubà

El 20 de maig de 2015 el govern cubà va obrir un compte bancari als Estats Units, permetent-li realitzar negocis no monetaris al país per primera vegada des de l'inici de l'embargament.

Ambaixades

Cuba i els Estats Units van recuperar les relacions diplomàtiques completes la mitjanit del 20 de juliol de 2015, moment en què les seccions d'interessos que tenien cada estat a la capital de l'altre van ser elevades al grau d'ambaixada. A l'ambaixada cubana es va realitzar una cerimònia, en la qual es va hissar la bandera cubana, amb la presència del Secretari d'Estat nord-americà John Kerry i el ministre d'Afers Exteriors cubà Bruno Rodríguez Parrilla, que van oferir una conferència conjunta després de l'acte per emfatitzar l'avenç que aquest fet significava en la normalització de les relacions entre els dos països, així com de la resolució de les diferències que seguien separant ambdós governs.  Kerry va viatjar a Cuba aquell estiu per participar en la cerimònia en què es va hissar la bandera dels Estats Units a l'ambaixada americana de l'Havana.

Controvèrsia sobre la Badia de Guantánamo

El 28 de gener de 2015, mentre assistia en una reunió de líders de l'Amèrica Llatina a San José (Costa Rica), el president Raúl Castro va exposar que els Estats Units haurien de retornar la Badia de Guantánamo i aixecar l'embargament sobre Cuba, en cas que volguessin que la situació fos considerada normalitzada completament.
La Casa Blanca va contestar que no tenia cap intenció de retornar la base militar. El portaveu de la Casa Blanca Josh Earnest va indicar que aquest moviment estava fora de discussió. "El president creu que la presó de Guantánamo hauria de tancar-se, però la base naval no és quelcom que volguem tancat." Aquest punt encara no està resolt.

Iniciatives econòmiques del govern dels Estats Units

El govern dels Estats Units ha establert objectius específics per millorar el comerç amb Cuba. Roberta Jacobson va suggerir que la millora de l'accés a internet i el servei de telèfon a Cuba ajudarien en la integració de l'illa a l'economia global. Això ha provocat que empreses de telecomunicacions nord-americanes com Verizon o Sprint tinguessin un nou mercat a Cuba.
Els Estats Units també busquen fer créixer el turisme a l'illa aixecant les restriccions a viatjar-hi, que també poden servir per incrementar les importacions i exportacions de diversos béns, principalment de productes agrícoles i manufacturats nord-americans.

Recuperació del servei postal i aeri


L'11 de desembre de 2015 els dos països van acordar restablir el servei postal entre ells, que havia estat interromput des del 1963. Una setmana més tard, el 17 de desembre -- primer aniversari del D17 -- es va arribar a un acord per restablir els vols regulars entre els Estats Units i Cuba per primer cop des de la crisi dels míssils de Cuba. The agreement, which allows for 110 flights a day, took effect on February 16, 2016. El servei postal entre els dos països es va restablir definitivament el 17 de març de 2016. (continuarà)
(La imatge correspon a l'horitzó des del Malecón) 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol