Cuba, del 17 al 26 de març de 2016 (dia 4): Santa Clara (19 març de 2016) (VIII)

Ens passem una llarga estona allí i quan sortim i anem a buscar les coses de consigna, ens perdem una estona per un parell de botiguetes i comprem algunes coses. Tornem cap al centre de la ciutat sota un bon sol. Passem també per davant de murals de “Los cinco” (http://www.cubadebate.cu/etiqueta/cinco-heroes/; www.libertadparaloscinco.org.es/ ) . Tal i com es conta a viquipèdia (https://ca.wikipedia.org/wiki/Els_Cinc) : “Els Cinc són cinc membres del servei d'intel·ligència de Cuba que van ser detinguts l'any 1998 per l'FBI a Miami, per observar i infiltrar-se en les organitzacions anticastristes Alpha 66, F4 Commandos, Cuban American National Foundation i Hermanos al Rescate. Van ser acusats d'espionatge i, a més a més, Gerardo Hernández va ser acusat també de conspiració per cometre assassinat. Finalment, van ser condemnats el 2001 a penes que varien entre els 15 anys de René González i les dues cadenes perpètues a Gerardo Hernández. Antonio Guerrero Rodríguez (Miami, 1958), enginyer en construcció d'aeròdroms i poeta. Sentenciat a cadena perpètua més 10 anys de presó.
·         Fernando González Llort (L'Havana, 1963), graduat de l'Institut de Relacions Internacionals (ISRI) del Ministeri de Relacions Exteriors de Cuba. Sentenciat a 19 anys de presó.
·         Gerardo Hernández Nordelo (L'Havana, 1965), graduat de l'ISRI i caricaturista. Sentenciat a dues cadenes perpètues més 15 anys de presó.
·         Ramón Labañino Salazar (L'Havana, 1963), graduat de llicenciatura en economia a la Universitat de l'Havana. Sentenciat a 30 anys de presó.
·         René Gonzalez Sehwerert (Chicago, 1956), instructor i pilot d'avió. Sentenciat a 15 anys de presó.
Des de l'inici de la Revolució Cubana el 1959 es van portar a terme actes terroristes per part de grups d'exiliats anticastristes a Miami, com Alpha 66 i Omega 7. El 1997, en una zona turística de L'Havana, aquests grups van fer explotar una bomba que va ocasionar la mort de turista italià.

Els Cinc van ser detinguts per l'FBI el 1998, poc després de l'abatiment de dues avionetes de l'organització Hermanos al Rescate per part de la força aèria de Cuba. Aquestes naus van ser suposadament abatudes gràcies a la informació que aquests agents van donar al govern de Cuba. El govern de Cuba, però, al·lega que les avionetes van ser abatudes per haver envaït l'espai aeri cubà, mentre que la part contrària al·lega que van ser derribats a l'espai aeri internacional. El govern nord-americà els va acusar de treballar al seu territori al servei de la intel·ligència d'una nació estrangera. El govern de Cuba al·lega que va enviar els cinc agents únicament per infiltrar-se en aquests grups i obtenir informació de futurs actes terroristes contra Cuba. Contradient aquesta afirmació, en el judici la part acusadora va presentar proves d'infiltració en instal·lacions militars dels EUA (Key West Naval Air Station), i intents de penetració en les instal·lacions a Miami de l'US Southern Command. Segons les proves presentades, els agentes infiltrats a la base van enviar al govern cubà informes detallats sobre el moviment d'avions i personal militar i descripcions de les instal·lacions. Aquestes proves classificades van ser presentades davant el tribunal en audiència per part de l'acusació, sense la presència de la defensa, segons l'Acta de Procediments d'Informació Classificada dels EUA.[2] Per aquesta circumstància, l'organització Amnistia Internacional va declarar en un comunicat que "durant el judici no es va presentar cap prova que demostrés que els acusats haguessin manejat o transmès realment informació classificada". A més a més, l'organització denuncia que els acusats "van tenir un accés limitat als seus advocats i a documentació, la qual cosa podria haver menyscabat el seu dret a la defensa"  (continuarà)
(La fotografia correspon al tren blindado)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol