Cuba, del 17 al 26 de març de 2016 (dia 4): Santa Clara (19 març de 2016) (VII)

·         La duda, conte curt escrit al Congo
·         La piedra, conte curt, escrit possiblement a l'època que morí la seva mare.
·         Diario del Che en Bolivia, 1968 (publicat a Buenos Aires, Legasa, 1994)
·         Obras Completas, 1997. Inclou inèdits
·         Pasajes de la guerra revolucionaria: Congo, publicat el 1999
·         Carta inédita de Guevara a Armando Hart Dávalos, publicat per la revista cubana Contracorriente, 1997
·         Otra vez (El diari inèdit del segon viatge per Amèrica Llatina 1953-1956), publicat el 2000,
·         Diario d'un combatiente (Anderson,724), inèdit
·         Poema d'Ernesto Guevara deixat a la seva esposa Aleida. Ha manifestat que només serà publicat quan ella mori.

Altres documents inèdits                                                  

Existeix una gran quantitat d'escrits, poesies i material inèdit d'Ernesto Guevara, la major d'ells en poder de la seva vídua, Aleida March, presidenta del Centre d'Estudis Che Guevara. Periòdicament i de manera pautada, March ha anat alliberant i publicant alguns d'aquests documents, com va fer el 1999 amb el Diario del Congo. L'últim document fins al moment alliberat va ser l'octubre del 2007 quan se celebrava el 40è aniversari ide la seva mort i era l'última carta que Guevara li escrigué quan ja estava a Ñancahuazú, Bolívia.”
Després de la visita a la tomba del Che, podem entrar a veure el museu dedicat a ell. No és gaire gran, però s’hi expliquen moltes vicissituds de tota la revolució cubana, així com també s’hi guarden molts objectes dels principals participants en la revolució, com ara llibretes, cantimplores, etc.  Em crida sobretot l’atenció Camilo Cienfuegos, potser el més desconegut de tots els protagonistes de la revolució. Morí mol jove. Tal i com s’explica a viquipèdia (https://es.wikipedia.org/wiki/Camilo_Cienfuegos  ; https://ca.wikipedia.org/wiki/Camilo_CienfuegosCamilo Cienfuegos (L'Havana, 6 de febrer de 1932 - 28 d'octubre de 1959) fou un revolucionari cubà, conegut com "El Comandant del Poble".
Cienfuegos participà en activitats contra el dictador cubà Fulgencio Batista i va ocupar un important paper en la Revolució cubana. Va ser una de les figures més emblemàtiques de la revolució, juntament amb Fidel Castro, Raúl Castro i el Che Guevara.
Durant la revolució va dirigir la segona columna (Antonio Maceo) de les forces rebels, que al costat de la columna vuit (Ciro redondo) al comandament del Che Guevara, va dur les accions militars, que havien començat en la zona oriental, a l'occident del país.
Després del triomf de la revolució, Cienfuegos va formar part de l'Alt comandament de l'Exèrcit, combatent els aixecaments contra-revolucionaris. Va participar també en la reforma agrària.

Camilo Cienfuegos va morir el 28 d'octubre de 1959, en un accident d'aviació, a causa del mal temps. Des de l'oposició anti-castrista als Estats Units s'esmenta la possibilitat que Castro ordenés derrocar el seu avió. Al mateix temps, hi ha teories similars sobre la implicació de la CIA en l'enderrocament de l'avió i la mort de Camilo. Aquestes teories es basen en els diversos atemptats contra els revolucionaris que van participar en la guerra contra el dictador Batista, que rebia suport de la CIA.” (continuarà)
(La imatge correspon als afores del mausoleu del Che)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol