Lanzarote (del 5 al 8 de desembre de 2015), dia 3 (7 de desembre de 2015): Los Jameos del Agua, Cueva de los Verdes, Mirador del Rio i Lago Verde (II)

El visitant es troba llavors a la zona dissenyada per César Manrique. Una piscina blanca sorprenent està envoltada de palmeres. A l'extrem occidental del Jameo Grande s'ha establert una sala de concerts amb una capacitat de 600 seients, amb una molt bona acústica. Unes escales en ziga-zaga condueixen el visitant a les terrasses amb vistes panoràmiques i centre científic de la 'Casa dels Volcans' per a l'estudi de vulcanologia. Diverses sales mostren diferents temes sobre els volcans “.
Un cop hi arribem, contemplem el bell espectacle natural de la cova, amb una bonica llum entrant-hi, alhora que també podem veure els diminuts exemplars dels crancs cecs i endèmics, els Mundiposis polimorpha (https://es.wikipedia.org/wiki/Munidopsis_polymorpha) , totalment blancs, cecs i molt sensibles. Ens estem una estona voltant pel lloc, que també s’ha acabat convertint en un lloc molt turístic, amb terrasses de bar i tot. D’altra banda, també hi ha muntada una interessant exposició que versa sobre la sismologia, la vulcanologia i la formació de les illes Canàries. Ens hi estem una bona estona i seguidament marxem cap a la propera parada del dia, que no és gaire lluny d’aquesta primera: La Cueva de los Verdes (http://www.turismolanzarote.com/centros-turisticos/cueva-de-los-verdes/1132 ; http://www.lanzarote.com/es/cueva-de-los-verdes/), que tal i com s’explica a la gran “bíblia” que és viquipèdia (https://ca.wikipedia.org/wiki/Cueva_de_los_Verdes ): “ La cueva de los Verdes és una cova que forma part del tub volcànic situat al nord de l'illa de Lanzarote concretament prop del municipi d'Haría, de les Illes Canàries. Es va formar durant l'erupció del volcà de La Corona fa aproximadament 5000 anys (erupció anterior a la del Timanfaya) quan les laves molt fluïdes van descendir per sota de les laves més compactes creant així una gran cavitat allargada. El tub té una longitud total de 7 kilòmetres des del volcà Corona fins a la costa, i prolonga el seu recorregut sota el mar en el conegut com a Túnel de l'Atlàntida durant 1500 metres, sent així considerat el túnel de lava més llarg del món (ja que el nivell del mar durant l'última glaciació estava 80 metres per sota del nivell actual).
A la part més propera a la costa del tub volcànic hi ha els Jameos del Agua.
La cova va ser utilitzada pe la població local per refugiar-se dels atacs de corsaris que periòdicament assolaven l'illa, i va rebre el nom de Cueva de los Verdes, degut al fet que la família Verdes era la propietària de les terres en què es trobava la cova.
L'any 1964 es van realitzar intervencions d'il·luminació a l'interior de la gruta per tal que pogués visitada. Des de llavors forma part de la xarxa d'Art, Cultura i Turisme que pertanyen al Cabildo de Lanzarote.  En el seu interior compta amb un auditori i racons denominats com la sala de las estetas, la garganta de la muerte o la puerta mora. També s'hi poden trobar estalactites de lava, i línies que indiquen els nivells de lava.
A la cova s'hi troba també el nucli principal de l'estació geodinàmica de Lanzarote.” (continuarà)
(La fotografia correspon a l'entrada de la Cueva de los Verdes)





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol