Budapest, del 7 al 10 de desembre de 2017: descobrint nous llocs per Budapest (9 de desembre de 2017; dia 3) (VI)

Història de la Corona Hongaresa
La Corona de Sant Esteve ha tingut una existència agitada, extraviada, recuperada i enviada fora d'Hongria en diverses ocasions. Durant el període de la Dinastia Árpád (1000 - 1301), la corona va estar a la ciutat de Székesfehérvár, lloc on se celebraven les cerimònies de coronació. Posteriorment va estar custodiada a Visegrád (Comtat de Pest); Pozsony (actual Bratislava), i a Buda. Va estar perduda el 1307 quan el rei Otó d'Hongria intentava escapar dels exèrcits rivals de l'altre pretendent al tron ​​el posterior Carles I Robert d'Hongria. La corona havia estat amagada en un recipient per portar aigua i durant la marxa els va caure. Miraculosament, en adonar-se que faltava, van tornar l'endemà i la van trobar al mateix lloc on l'havien perdut. Aquesta eventualment va passar a mans del noble hongarès Ladislau Kan, que es negava a tornar-la a Carles Robert, fins que eventualment va ser amenaçat pel cardenal Gentilis, enviat papal. Kan, davant l'amenaça d'excomunió la va tornar immediatament i posteriorment Carles Robert va ser coronat com a rei amb la santa corona.
Durant el segle XV, després de la mort del rei hongarès Segimon de Luxemburg, el 1437 el tron ​​va passar a Albert d'Hongria, de la Casa dels Habsburg, que havia pres com a esposa a Elisabet de Luxemburg, la filla de l'anterior rei. No obstant això caient greument malalt, Albert va morir el 1439 deixant a Isabel embarassada i en una situació política tensa, on el regne hongarès estava amenaçat pels exèrcits turcs otomans. Preveient que el tron ​​hongarès no fos pres per un altre que no fos ella o els seus descendents, la reina li va ordenar a la seva dama de companyia Helena Kottanner, que era també nodrissa de la seva filla, que entrés al palau de Visegrád i robés la Santa Corona hongaresa amb ajuda d'un parell de col·laboradors. D'aquesta manera, el 1440 portant la corona dins d'un coixí, Kottanner va portar la joia fins a la seva reina qui aquesta mateixa nit va donar a llum al seu fill Ladislau el Pòstum, a qui van coronar com a Ladislau V d'Hongria.
Després d'això, la família reial es va veure forçada a fugir a territoris austríacs on Frederic III d'Habsburg li va donar asil i va mantenir en el seu poder la Santa Corona. Això va significar un seriós problema, ja que també s'adjudicava a si mateix el tron ​​hongarès i quan es va haver de realitzar la coronació del jove comte Maties Corví, electe rei d'Hongria per la noblesa en 1458. Després d'unes llargues negociacions van recuperar la Santa Corona i el rei va poder ser coronat.
Després de la mort del rei Lluís II d'Hongria a la Batalla de Mohács (1526), els turcs otomans van començar a ocupar el regne i el comte hongarès Joan I Szapolyai, voivoda de Transsilvània es va fer coronar com a rei Joan I d'Hongria amb la Santa Corona. No obstant això davant l'atac del sultà Solimà i les pretensions de Ferran d'Habsburg, la corona eventualment va anar a parar a mans del monarca austríac, que va ser coronat com a rei hongarès als pocs mesos.
A partir d'aquest moment, ja que gran part del regne hongarès estava ocupat, les cerimònies de coronació es van fer a la ciutat de Bratislava, que era l'assentament hongarès de majors dimensions que estava fora de l'esfera de poder otomana. Les següents coronacions es van realitzar en aquesta mateixa ciutat, que eventualment va tornar a ocupar un lloc de segona importància després que el 1686 la ciutat de Buda fos alliberada de domini turc.
Posteriorment, en fracassar la Revolució hongaresa de 1848Lajos Kossuth va prendre la Corona de Sant Esteve i les altres insígnies reals i les va enterrar, dins d'una caixa de fusta en un bosc de salzes, proper a Orsova (Transsilvània). Recuperades, les joies de la Corona Hongaresa van tornar al Castell Reial de Buda el 1853.
Catorze anys després, el 1867, la Corona de Sant Esteve i la resta de les joies van ser utilitzades en la cerimònia de coronació de Francesc Josep com a rei d'Hongria.  L'última coronació hongaresa, celebrada també a Budapest, va tenir lloc el 30 de desembre de 1916, quan Carles d'Habsburg-Lorena va ser coronat com a Carles IV d'Hongria, cerimònia que va tenir lloc en plena I Guerra Mundial. En ambdues ocasions la reina consort (el 1867 Elisabet de Baviera i el 1916 Zita de Borbó-Parma van portar una corona de diamants.
El 4 de maig de 1945, conclosa la Segona Guerra Mundial, les joies de la Corona d'Hongria van ser preses a Mattsee (Àustria) per la 86a Divisió d'Infanteria dels Estats Units. Les joies van ser traslladades a Europa occidental i finalment lliurades a l'exèrcit nord-americà per evitar que caiguessin en mans de la Unió Soviètica. Durant gran part de la Guerra Freda, les joies van estar dipositades al Dipòsit de la Reserva Federal dels Estats Units, que es troba en Fort Knox (Kentucky), al costat de les reserves d'or dels Estats Units i altres peces històriques de valor incalculable. El 6 de gener de 1978, després de realitzar una exhaustiva investigació per confirmar l'autenticitat de la Corona, les joies van ser retornades al poble hongarès per ordre del president dels Estats Units Jimmy Carter. La investigació esmentada ha servit de base per a gran part dels coneixements sobre les insígnies dels monarques hongaresos actualment disponibles.
Després de la caiguda del comunisme, la Corona de Sant Esteve va tornar a figurar en l'escut d'Hongria. El 1990 l'Assemblea Nacional va decidir recuperar l'anterior a la Segona Guerra Mundial i no l'escut de 1849, de Lajos Kossuth, que no incorporava la corona.
Hongria és l'únic país Europa que conserva, gairebé íntegrament, un conjunt d'insígnies de coronació creat durant l'edat mitjana. L'1 de gener de 2000, la Sacra Corona Hongaresa, el ceptre, l'orbe i l'espasa van ser traslladats al Palau del Parlament d'Hongria. Només el mantell de la coronació es conserva al Museu Nacional d'Hongria.
Les restes de l'extens mantell de la coronació es conserven en una càmera amb gas inert a causa del seu deteriorament. A diferència de la corona i la resta de les insígnies, es pensa que el mantell va ser utilitzat per Sant Esteve i elaborat aproximadament l'any 1030. En alguns còdexs es recull que el mantell va ser un obsequi realitzat per la reina, Gisela de Baviera, i unes monges.
Curiositats
·         La Corona de Sant Esteve apareix representada en el quadre L'últim somni d'Artur a Àvalon d'Edward Coley Burne-Jones.
·         Franz Liszt va compondre el 1867 la Missa de la coronació hongaresa per a la coronació de Francesc Josep I d'Àustria.


Després de l’explicació ja anem cap a la zona a on els parlamentaris fan la seva feina. Allí es distribueixen els diputats segons les seves afiliacions. De fet, actualment a Hongria mana la dreta més recalcitrant... El que veiem és una rèplica de la sala a on es fan els plens realment. Defora, encara es conserven els llocs a on es col·locaven els puros quan els diputats sortien a fumar entre sessions, ben numerats. És curiós de veure. (Continuarà)
(La imatge és de l'estàtua de la llibertat de Budapest)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol