Hawaii, dia 6 (18 de març de 2014): Maui (I)



Ens toca llevar-nos ben aviat, quan encara a fora és negra nit. Temps just per esmorzar, tot i no ser l’hora i enfilar-nos a un bus, nosaltres i maletes, que ens portarà a l’aeroport de Hilo. Encara em fascina l’aeroport, més gairebé com un complex d’hotel que com un aeroport per la decoració que té. Tardem estona en passar els preceptius controls de seguretat, però finalment ho fem i no tardem gaire a embarcar i enlairar-nos. El vol és curt, aproximadament de 20 minuts. Tenim temps just de beure un deliciós suc de papaia i pinya i poc més, abans d’aterrar a l’aeroport de Kapalua. Des de l’aire, l’illa de Maui ja s’intueix com un lloc ben especial (http://en.wikipedia.org/wiki/Maui) . Segons la viquipèdia, algunes notes de Maui expliquen el següent: “Maui és una illa de l'arxipèlag de Hawaii, administrativament forma part del Comtat de Maui de l'estat de Hawaii, junt amb les illes Lanai, Kahoolawe i Molokai. Amb una superfície total de 1.880 km² és la segona illa més gran de l'arxipèlag, i amb una població de 117.644 habitants (any 2000) és la tercera illa més poblada. Maui també és coneguda amb el sobrenom de Valley Isle pel fèrtil istme entre els dos volcans.
Segons la llegenda l'illa porta el nom del semidéu Maui. Aquest heroi, conegut a diferents llocs de la Polinèsia, va crear les illes pescant-les del fons del mar.
Els polinesis de Tahití i les Marqueses van ser els primers pobladors de l'illa. El capità anglès James Cook va descobrir Maui el 26 de novembre de 1778, però no va desembarcar al no trobar un bon port. Va anotar el nom de l'illa com Mowe o Mow'ee. El primer europeu a visitar Maui, el 1786, va ser el francès La Perouse que va desembarcar a la badia que avui porta el seu nom.
El 1790, el rei Kamehameha I de Hawaii va conquerir Maui i va establir la residència a Lahaina, després capital del regne. Poc després van començar a arribar comerciants, baleners i missioners. Com que Lahina era aleshores la capital, aquí es va fundar la primera missió i la primera escola.
Durant la II Guerra Mundial, Maui va ser un centre d'allotjament i d'entrenament de les tropes nord-americanes. S'hi van arribar a concentrar més de 100.000 militars.”
De nou, per arribar a Maui, hem volat amb Hawaiian airlines. Aterrem, recollim les coses i amb la famosa família Monster,  repel·lent com sempre, esperem que ens vingui a buscar el guia. Al cap d’una estoneta, apareix un noi ben curiós. Ens fa esperar i al final, omplim un mini bus; per variar tot de gent d’origen xinès i nosaltres. Quan arribem, plovisqueja. Aquest xim-xim ens acompanyarà durant tot el matí. Després de travessar la ciutat, ens dirigim cap a un lloc ben especial, una mena de vall molt verda, amb muntanyes com agulles que em recorden les de Montserrat. A Maui l’anomenen l’illa de les valls, perquè està com entre dues valls.  I el lloc a on es dirigim és el Iao Valley State Park (http://en.wikipedia.org/wiki/Iao_Valley; http://www.hawaiistateparks.org/parks/maui/index.cfm?park_id=36). El lloc és verdíssim, amb un riu i una vegetació abundant. Els xinesos, per variar, es dediquen a anar amunt i avall i passant per davant de tot i de tothom. Aquest bellíssim parc té com a atracció principal el “Iao Needle”. El nom d’Iao se li dóna perquè Iao és la filla de Maui. La llegenda conta que l’agulla de Iao és l’amant clandestí de lao. El paisatge és impressionant, de conte de fades! No hi estem pas molta estona, malauradament. 
(La imatge correspon a l'Iao Needle)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol