Dublín, del 17 al 19 de novembre de 2017; dies 1 i 2 (de terres gironines a Dublín i visita a la capital d’Irlanda) (17 i 18 de novembre de 2017) (XI)

Només atenyo a entendre que va morir a Valladolid, no se sap si per malaltia o bé assassinat per un espia britànic.
Continuem caminant i el guia fa de nou menció al gaèlic, que és parlat per un 13% de la població, sobretot a la part est del país i s’estudia dels cinc als quinze anys.
La següent parada la fem en un parc, a on hi ha també un biblioteca i és el lloc a on sembla que s’hi van assentar els primers víkings que es van establir al que avui en dia és la ciutat de Dublín. I és que Dubh-Linn és un nom d’origen víking que significa estany negre; sembla que van arribar en un canyissar a on hi havia un estany negre i s’hi van establir.
Des de la zona de l’estany també es pot veure la finestra des d’on la Reina Victòria podia veure els pobres de la ciutat; per amagar-ho, es van construir uns murs, que encara hi són. Per acabar amb el castell de Dublín, el guia conclou que hi ha una barreja de neoclassicisme, estètica normanda i arquitectura gòtica.
Ja marxem de la zona. Recordo d’altres visites que el guia explicava coses sobre Jonahtan Swift (https://ca.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Swift ), però avui no ens en diu res. Continuem caminant i arribem davant de la Christ Church (http://christchurchcathedral.ie/ ), l’església més antiga de la ciutat. Es creu que es va construir l’any 1030 i l’original era de fusta. Es va remodelar més tard.
S’explica a viquipèdia (https://en.wikipedia.org/wiki/Christ_Church_Cathedral,_Dublin; https://ca.wikipedia.org/wiki/Catedral_de_Christ_Church ) el següent: “La Catedral de Christ Church de Dublín o més formal la Catedral de la Santíssima Trinitat és la seu de la diòcesi de Dublín i Glendalough i també de província de Dublín i Cashel de l'Església d'Irlanda, branca de l'Església Anglicana. Es tracta d'una de les dues catedrals medievals de Dublín, l'altra és la Catedral de Sant Patrici. La Christ Church és l'única de les tres catedrals de Dublín que es pot veure clarament a partir de la riu Liffey. Christ Church és oficialment la seu arquebisbal (catedral) tant de l'Església d'Irlanda com de l'Església Catòlica a Dublín. A la pràctica, però, ha estat la seu de l'Església d'Irlanda mentre que l'Església Catòlica Romana utilitza la Pro-Catedral de Santa Maria del Malborough Street, a Dublín
Història
Christ Church és a l'antic cor del Dublín medieval, al costat de Wood Quay, al final de Lord Edward Street. No obstant això una de les principals via de la ciutat es va construir al voltant de la catedral, cosa que la va separar de la trama urbana medieval original que l'envoltava, amb el seu context arquitectònic original (era al centre d'un laberint d'edificis i carrers) perduts a causa de la construcció de carreteres i de la demolició del barri residencial de Wood Quay. Com a resultat la catedral apareix ara dominant en l'aïllament darrere de nous edificis civils al llarg dels molls, fora del seu context medieval original.

Primera construcció

La catedral va ser fundada probablement en algun moment després de 1028 quan el rei Sitric Silkenbeard, el rei de la dinastia nòrdica de Dublín va fer un pelegrinatge a Roma. El primer bisbe d'aquesta diòcesi de Dublín va ser Dunan o Donat, i la diòcesi va ser en aquest moment una petita illa de terra envoltada per la més gran de Glenadalough, i va estar durant un temps a la mateixa categoria que Canterbury en el si de la jerarquia de l'Església irlandesa. L'església va ser construïda en un terreny elevat amb vista a l'assentament víking de Wood Quay i Sitric va donar les "terres de Baldoyle, Raheny i Portrane per al seu manteniment".De les quatre antigues esglésies cristianes celtes amb la reputació d'haver existit a prop de Dublin, només una, dedicada a Sant Martí de Tours, es trobava dins dels murs de la ciutat víking, i per tant la Christ Church va ser una de les dues esglésies de la ciutat.
La catedral estava regida originalment pel clergat secular. El segon bisbe de Dublín va introduir els benedictins. El 1163, la Christ Church es va convertir en un priorat de l'Orde Regular de canonges Arrosians, una reforma de la regla agustiniana de la mà del segon arquebisbe de Dublín, més tard, Sant Laurence O'Toole, que es va adherir a la regla i que en va esdevenir prior. Aquest càrrec de prior era la segona dignitat de la diòcesi i no un simple deà, fins al restabliment de 1541. Aquest priorat, el Priorat de la Santíssima Trinitat, es va convertir en la casa religiosa més rica d'Irlanda, amb 10.000 acres de propietat només al comtat de Dublín, entre aquestes propietats cal destacar les tres granges dels termes de GrangegormanGlasnevin i Clonken o Clonkene, ara conegut com a Deansgrange.
Període normand
Enric II va assistir a la missa de Nadal a la catedral el 1171. D'acord amb la guia de la catedral era la primera vegada que Enric va prendre la comunió des de l'assassinat de Thomas Becket a Canterbury.
A la dècada del 1180Strongbow i altres magnats normands va ajudar a finançar una reconstrucció completa de la Christ Church, que en un principi era un edifici de fusta, per fer-lo en pedra, amb la construcció d'un cor, les naus, creuers, la cripta, i les capelles de Sant Edmund i Santa Maria i Sant Laud.
La capella de Sant Laurence O'Toole es va afegir al segle XIII i gran part de la nau existent es va construir en la dècada de 1230. El disseny va ser inspirat per l'arquitectura de l'escola d'anglesa occidental d'estil gòtic, i les pedres oolítiques de Somersetshire van ser esculpides i col·locades per artesans de la mateixa zona.

El 1300 l'arquebisbe Ferings de Dublín va disposar un acord entre les dues catedrals, la Compostio Pacis, que reconeix les dues catedrals i va fer algunes disposicions per donar cabuda a l'estat d'ús compartit (vegeu més avall per a més informació sobre aquest tema). (Continuarà)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol