Visita pels Països Catalans: el País Valencià i Menorca (del 28 de desembre de 2016 al 4 de gener de 2017): redescobrint les cales de Menorca (3 de gener de 2017; dia 7) (II)

No hi estem gaire estona, ja que tenim ganes d’aprofitar les poques hores de sol que encara queden. Retornem cap a Ciutadella, però no entrem a la ciutat, sinó que ens dirigim cap a Cala Macarella (https://www.disfrutamenorca.com/cala-macarella; http://www.descobreixmenorca.com/platges-de-menorca/cala-macarella/; https://menorcadiferente.com/cala-macarella/) . A viquipèdia s’explica (https://ca.wikipedia.org/wiki/Macarella ) que “La platja de Macarella està a 14 quilòmetres de Ciutadella, situada entre es Castellet de Macarella i Punta de na Xulla, prop de la llacuna de la Macarella i a ponent de la cala de Santa Galdana. És considerada una de les platges més belles de Menorca. Dintre s'hi formen dues petites cales, una al nord i l'altra a l'est, anomenada Macarelleta. Aquesta cala verge i aïllada té forma de u; dimensions mitjanes; alts penya-segats flanquejant, coberts de pinars frondosos; zona humida-hàbitat de fotges, anguiles i tortugues de mar; barranc, un tram de Camí de Cavalls ocupant la seva part posterior, el que li confereix un aspecte salvatge. Aquest paisatge és típic del litoral meridional menorquí. És una platja molt visitada per persones d'aquí de Menorca i també molts de turistes. El millor d'aquesta platja és la seva aigua neta. La tranquil·litat i transparència de les seves aigües color turquesa, ens permet veure en fons de sa platja completament arenós. Aquesta platja compta amb els bàsics serveis de dutxes per als visitants, WC, papereres per a mantenir la platja neta, telèfons i també una zona amb deports nàutics.”
El camí el recordo, també, molt diferent del de l’estiu: no hi trobem ningú, només algun oriünd i les parets de pedra seca, que en alguns trams està un xic feta malbé. Arribem i deixem el cotxe al pàrquing abans de fer els 15 minuts de camí per arribar a Cala Macarella. No hi ha gairebé ningú i la mar està tranquil·la. La platja podria ser una platja del Carib pel color de la sorra i la transparència de les seves aigües. Realment espectacular el paisatge, i a més, realçat per la llum del dia que ja fendeix. Encara tenim temps d’anar fins a la cala contigua, la no menys bonica Macarelleta (https://www.disfrutamenorca.com/cala-macarelleta; https://menorcadiferente.com/cala-macarelleta/) . A viquipèdia (https://ca.wikipedia.org/wiki/Macarelleta ) es conta que La platja Macarelleta està situada a l'illa de Menorca i concretament al sud del municipi de Ciutadella. La platja es troba a 14 quilòmetres de Ciutadella, entre el Castellet de Macarella i Cala Macarella. El seu nom fa referència al nom de la Cala germana i a les seves dimensions diminutes. El seu paisatge és típic del litoral meridional menorquí. Està rodejada de penya-segats agrestes i poc accessibles, que donen pas a les petites cales, que coincideixen en la desembocadura de barrancs i canals.
És una de les cales més visitades de Menorca, tant per a turistes com per a ciutadellencs. Per arribar-hi ho hem de fer en vehicle particular, aparcar-lo a l'aparcament gratuït i caminar una mitja hora, o bé aparcar el vehicle a l'aparcament de Cala Macarella (peatge) i caminar uns 10 minuts.”
No hi acabem d’arribar, però fem unes quantes fotografies de la panoràmica de la cala. I com que ja no queda gaire estoneta de llum, retornem veien el Mediterrani encalmat, només amb un veler que solca per la zona. Quan arribem al cotxe després d’haver fet la caminada de retorn, decidim anar a Ciutadella (http://www.ajciutadella.org/; https://menorcadiferente.com/ciutadella/; https://www.disfrutamenorca.com/ciudadela ).
Ciutadell, com hi ha descrit a viquipèdia (https://ca.wikipedia.org/wiki/Ciutadella_de_Menorca ): “Ciutadella és la ciutat més poblada de Menorca (29.315 habitants segons INE 2011), i seu del bisbat de l'illa; fins a 1714 va ser residència del governador britànic de l'illa així com de la Universitat General de Menorca. Actualment se la denomina Ciutadella de Menorca de manera oficial, per tal de no confondre-la amb altres topònims dels Països Catalans i afegint així certes connotacions històriques quant a l'antiga personalitat política d'aquesta població, abans de ser perduda pels catalans.

Al llarg dels segles els diferents pobladors li han donat diversos noms: Jamma, Iamo, Iamona, Medina Minurka. Però va ser a partir del 17 de gener de 1287, arran de la incorporació de Menorca a la cultura cristiana i europea, amb la conquesta d'Alfons III, que s'imposà el nom actual, topònim que, etimològicament, prové del llatí civitatella, diminutiu de civitas (ciutat). Tot i això, aquest nom ja prevalia entre la població romanitzada i els mossàrabs menorquins anteriors a la colonització catalana. (continuarà)
(La fotografia correspon a la platja del Pilar, a Menorca)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol