Visita pels Països Catalans: el País Valencià i Menorca (del 28 de desembre de 2016 al 4 de gener de 2017): visita a El Puig de Santa Maria, Almàssera, Alboraia i arribada a la Font d’en Carròs (29 de desembre de 2016; dia 2) (i VIII)

Estes festes estivals són el resultat de la concentració de diverses festes locals en una setmana ludicofestiva, en què els actes religiosos i processons del Corpus, Sant Roc, (amb la benedicció del rotllo i el ciri), Mare de Déu de l'Assumpció, Sant Cristòfol, (benedicció de cotxes), festa a Sant Isidre Llaurador (amb benedicció d'animals) conviuen amb actes civils com el dia dedicat als majors, concerts, fires d'atraccions, competicions esportives, tradicional "Trofeu de Galotxa", "vaquetes" i "bou embolat"; dia de l'orxata, desfilades de moros i cristians, exposicions, activitats culturals i tradicions populars. Els festejos de Port Sa Platja a la Mare de Déu del Carme i la devoció al Crist de la Providència el 6 d'agost tanquen el cicle estiuenc.
Les festes de la tardor, com les del complex de la Patacona, "quintos" a Sant Miquel, Santa Cecília, La Miraculosa, entre altres, reobren el calendari festiu, que com cada any arriba a la seua fi amb la setmana nadalenca i el canvi d'any.
Alboraia és coneguda arreu del món amb estos lemes, per ser la població on s'elabora la millor orxata del món; és, sens dubte, el seu principal tret característic, almenys de portes enfora.
També, en aquest municipi, s'elabora un dolç de rebosteria, els fartons, per mullar a l'orxata.
·         Joan Baptista Basset i Ramos (Alboraia, 1654 - †Segòvia >1725). Militar que va encapçalar la revolta valenciana contra Felip V al front dels maulets.
·         Ferran Giner "Giner" (Alboraia, 1964) exfutbolista que jugava de defensa central; quasi tota la seua carrera esportiva la va desenvolupar al València CF i era conegut com "El Xufa".
·         Josep Peris Aragó (Alboraia, 1907 - †Alboraia, 2003). Pintor. Fill i néts en continuen la saga.
·         Rosana Pastor (Alboraia, 1960) és una actriu.
·         Joan Dolç i Balaguer (Alboraia, 1956) és un escriptor, a més de productor audiovisual o fotògraf.
·         Premis 9 d'Octubre 2015:
·         María Rubio Navarro, trompa solista de l'Orquestra de València,
·         Emilio Estarlik Lozano, president de la Federació Espanyola d'Halterofília,
·         Héctor Oltra, compositor i director,
·         Enrique Aguilar, vicepresident del Tribunal de les Aigües i Síndic de la Séquia de Rascanya.
De camí contemplo les plantacions de ceba, de xufa (https://ca.wikipedia.org/wiki/Xufa ) (que cremen abans de collir-la) per fer la famosa orxata (https://ca.wikipedia.org/wiki/Orxata) amb fartons (https://ca.wikipedia.org/wiki/Fart%C3%B3 ), la vida rural en aquest racó dels Països Catalans. Tractors, gent treballant la terra, les cases... tota una manera de viure que fa segles que perdura en aquest indret del món. Arribem a Alboraia i passegem pel poble, també ple de vestigis moriscos. Anem a prendre en una orxata en una de les poques que hi ha obertes (moltes només obren en èpoques estiuenques). Com que ja comença a decaure el dia, ens enfilem al cotxe i posem rumb a La Font d’en Carròs, a la Safor. Arribem i anem directament cap al lloc on pernoctarem, a un apartament a l’edifici “L’Horteta”. Ens espera una noia i ens ensenya el lloc, un pis que està molt bé, amb aparcament inclòs. Un cop deixades les coses, anem a fer unes compres a un basar del poble, i els xinesos que el regenten se sorprenen en veure una bossa que porta una inscripció en xinès. Després de la compra, anem al supermercat, comprem algunes coses més i ja retornem a l’apartament, a on ens recollim a descansar unes hores.
(La fotografia correspon, de nou, al Puig de Santa Maria)



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol