Sicília, de l’1 al 4 de juliol de 2017: visita a Segesta i cap a casa (dia 4, 4 de juliol de 2017) (IV)

O bé també s’explica alguna cosa sobre el front nacional Sicilià, que sembla que agafa les quatre barres de la senyera (https://ca.wikipedia.org/wiki/Front_Nacional_Sicili%C3%A0 ):” El Front Nacional Sicilià (Frunti Nazziunali Sicilianu en sicilià, Fronte Nazionale Siciliano en italià) és un partit polític de Sicília(Itàlia), que propugna la independència de l'illa. Des de l'any 2001, el seu secretari general és Giuseppe Sciano. El FNS fa servir la senyera, per ser símbol del primer sobirà independent de Sicília amb el rei Frederic II de Sicília en l'any 1295, provinent del Casal de Barcelona, i hi inclou una cantonada blava amb la tradicional Trinacria, símbol mil·lenari sicilià.
Aquesta bandera fou, per altra banda, també la bandera de la unitat combatent Esercito Volontario per l'Independenza della Sicilia durant la Segona Guerra Mundial, si bé el Front hui dia és de caràcter pacifista i democràtic, l'emblema del qual és la trinacria sobre fons daurat i encerclat en rodó amb la seua denominació.”
Perduda entre pensaments, també em ve al cap que a Sicília es parla molt de la màfia (http://www.lasicilia.es/la-mafia-siciliana ), la famosa “Cosa Nostra”, però en el nostre periple, no hem past vist res anormal. A viquipèdia s’explica (https://ca.wikipedia.org/wiki/Cosa_Nostra ): “La Cosa Nostra és una societat secreta criminal siciliana desenvolupada originalment a mitjan segle XIX a SicíliaItàlia. Cosa Nostra és com es denomina l'organització de la Màfia d'origen sicilià als Estats Units, on cada barri, ciutat o fins a estat és dirigit per una «família», que està subdividida en rangs des de simples soldati, passant per capos i consiglieri fins a arribar al més alt estatus dins de la família.
Rangs

Capo di tutti capi

El capo di tutti capi és el major rang que pot haver-hi en la Cosa Nostra. Es tracta del cap d'una família que, en ser més poderós o per haver assassinat als altres caps de les altres famílies, s'ha convertit en el més poderós membre de la màfia. Un exemple d'això va ser Salvatore Maranzano , qui va ser traït per Lucky Luciano, qui finalment li va cedir el lloc ―en ser extradit per problemes amb la justícia nord-americana― a la seva mà dreta i conseller, Frank Costello.

Don

El don és el cap d'una família. En la seva família és el que té més poder, i gairebé sempre va acompanyat d'un consigliere.

Cassetto

Organitza els comptes de la Família.

Numerale

Sicaris amb ordre directa del Don i segons la situació d'algun consigliere, també solen supervisar la gestió de territoris. Tenen àlies de nombres.

Sottocapo

El sottocapo està al comandament d'una família. Normalment sol ser el fill del Don o un altre familiar i, en cas que aquest mori o sigui empresonat, el sotscap seria el nou Don.

Consigliere

El consigliere és l'assessor de la família. Sempre acompanya al do, aquest principalment s'encarrega d'aportar idees en reunions o aportar-li idees al Don.

Capodecime

El capodecime és el rang després de caporegime i dirigeix una decina, que és un grup de deu soldats. Està subordinat al caporegime.

Caporégime

Cada caporégime (capità) dirigeix un règim, que és un grup gran de soldats. En cada família hi ha un nombre variable de régimes que usualment va de dos a cinc, encara que en famílies importants poden arribar als nou. El caporégime també pot actuar com a sicari dirigit pel do.

Avvocato

El avvocato és el que s'encarrega dels assumptes legals de la família, com un acord formal amb una altra família o si el Don és empresonat.

Soldato

El soldato és el rang més baix que existeix en la màfia. Només es permet l'ingrés a sicilians o descendents de sicilians. S'encarreguen principalment de combatre a la policia en casos de guerra, com així també comencen els seus passos en l'extorsió i assassinats per encàrrec de la mateixa màfia.

Associato (gióvane d’onore)

Per ser part de la família deu tenir-se un lapse de molts dies en l'organització, ja que un Associato és una persona que no és de la família però té una relació amb ella.
Origen històric
Palerm es va convertir en ciutat italiana el 7 de juny de 1860, quan segons els termes establerts en l'alto-el-foc, dues llargues columnes de tropes derrotades van abandonar amb vaixell discretament la regió tornant al sud de la península. Fins a aquell dia, Sicília havia estat governada des de Nàpols com a part del regne borbònic que abastava la major part del sud d'Itàlia. Al maig de 1860Giuseppe Garibaldi i uns mil voluntaris (els famosos Camises Vermelles) van envair l'illa amb el propòsit d'unir-la a la nova nació d'Itàlia.
El 6 de setembre de 1860, Garibaldi seria rebut com un heroi a Nàpols per una multitud enfervorida, i el mes següent lliuraria les seves conquestes al rei d'Itàlia. Però aquestes aviat començarien a semblar insubstancials donada la violenta relació que mantindrien Sicília i el Regne d'Itàlia. La incorporació de Sicília a la nació va portar amb si una epidèmia de conspiracions, robatoris, assassinats i revenges i, sobretot, una enorme i airada resistència popular que produiria una seqüència de contínues revoltes contra la invasió italiana en el transcurs de la dècada.

Va ser durant els agitats anys de 1860 quan la classe dominant del Regne d'Itàlia va sentir parlar per primera vegada de la màfia de Sicília. (Continuarà)
(La fotografia és, de nou, del teatre de Segesta)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol