Cuba, del 17 al 26 de març de 2016 (dia 3): la Ciénaga de la Zapata (18 març de 2016) (III)

Congrés

Segons els seus estatuts el Congrés és l'organisme suprem del Partit. Defineix i dóna les orientacions polítiques del PCC i de la seva activitat en general. Es reuneix regularment cada 5 anys i quan el Ple del Comitè Central ho convoqui extraordinàriament. Tria el Comitè Central, aprova el programa o lineamientos programàtics i els Estatuts del Partit. El primer Congrés, convocat 10 anys després de la fundació del PCC, es va realitzar en 1975 a l'Havana. Des de llavors ho ha fet en 1980, 1985, 1991 a Santiago de Cuba i el (V Congrés) en 1997 a l'Havana.
El VI Congrés, després de catorze anys, diverses temptatives i després d'un llarg procés de preparació, va ser celebrat del 16 al 19 d'abril de 2011. La seva agenda central va ser l'aprovació dels Lineamientos de la Política Econòmica i Social, document contentivo d'una reforma econòmica definida com l'adaptació del socialisme als nous temps. Aquest Congrés és històric per haver suposat el cessament de Fidel Castro com a primer secretari i autodefinir-se com l'últim congrés de la generació impulsora de la Revolució.

Conferència Nacional

La Conferència Nacional que es reuneix entre els congressos, ha de ser convocada pel propi Congrés o pel Comitè Central per tractar assumptes estratègics del Partit i triar al propi Comitè Central i els altres òrgans d'adreça. S'ha celebrat una sola vegada al gener de 2012.

Comitè Central

El Comitè Central, constituït per primera vegada en 1965, està definit com l'organisme superior del Partit entre cada Congrés.
Decideix el nombre d'integrants del Buró Polític el qual tria i selecciona el Primer i Segon Secretari. Està encarregat d'aplicar les resolucions, polítiques i programes aprovades pel Congrés. Es reuneix en Ple almenys una vegada a l'any i les vegades que ho convoqui el Buró Polític. Consta de 115 membres.

Buró Polític

El Buró Polític és l'òrgan d'adreça superior del PCC i la màxima instància ideològica del país.
Executa les resolucions dels congressos i el Comitè Central. Està integrat en aquest moment pel Primer i Segon Secretaris i 13 membres més. Té iniciativa legislativa i proposa al Consell d'Estat les accions polítiques que han d'executar en matèria de disposicions legals i nomenaments.

Secretariat

El Secretariat del Comitè Central del Partit és l'òrgan que auxilia al Buró Pólítico en el treball amb els seus quadres i militants. Va existir de 1965 a 1991 (les seves funcions van ser assumides pel Buró Polític ampliat el nombre dels seus integrants) i va ser restablit en 2006. Els seus integrants són els màxims responsables de les Comissions Permanents del Comitè Central (entitats creades en 2008 i que agrupen als departaments del Comitè Central). Els dirigents del Secretariat i dels departaments constitueixen un aparell polític paral·lel al Govern de la nació, intervenint en el desenvolupament i control de les polítiques dels organismes de l'administració central de l'Estat i dels governs provincials i municipals.

Organització territorial


Els militants i estructures del PCC tenen el seva organització territorial de conformitat amb l'organització polític-administrativa del país. A les províncies el seu màxim òrgan és el Comitè Provincial, dirigit pel Buró Provincial. En els municipis ho és el Comitè Municipal. Les màximes autoritats ho són també els Primers Secretaris” (continuarà)
(La imatge correspon a Playa Larga)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol