Jordània, dia 5: recorrent el desert de Wadi Rum (1 de gener de 2018) (VI)


La caiguda de Damasc

L'any següent, Lawrence va participar en la captura de Damasc; i en les últimes setmanes de la guerra va ser ascendit a tinent coronel el 1918. A la recentment alliberada Damasc (que ell havia previst com la capital d'un estat àrab) Lawrence va ser instrumental per l'establiment d'un govern provisional àrab en nom de Faisal. El regnat de Faisal, però, va tenir un abrupte final el 1920, després de la batalla de Maysaloun, quan les forces armades franceses del General Mariano Goybet van entrar a Damasc trencant el somni de Lawrence d'una Aràbia independent.
Anys de postguerra
Lawrence va ser fet Company de l'Orde del Bany i se li va concedir l'Orde del Servei Distingit; així com la Legió d'Honor francesa, tot i que l'octubre de 1918 es va negar a ser fet un Cavaller Comandant de l'Imperi Britànic.
Immediatament després de la guerra, Lawrence va treballar per al Foreign Office britànic i va assistir a la Conferència de Pau de París, entre gener i maig com a membre de la delegació de Faisal. Va servir durant gran part del 1921 com a assessor de Winston Churchill a l'Oficina Colonial.
L'agost de 1922, Lawrence va enrolar-se a la Royal Air Force com aircraftman sota el nom de John Hume Ross. No va passar gaire temps abans que fos descobert i, al febrer de 1923, va ser expulsat de la RAF. Va canviar el seu nom pel de T. E. Shaw i es va unir al Royal Tank Corps el 1923. Allà era infeliç i va sol·licitar en repetides ocasions a tornar amb la RAF, fins que finalment ho va aconseguir a l'agost de 1925. Després de la publicació de Revolta al Desert vingué un nou aldarull de publicitat, que va donar lloc a la seva assignació a una base remota a l'Índia britànica a finals de 1926, on va romandre fins a finals de 1928. En aquell moment es va veure obligat a tornar a Anglaterra després que comencessin a circular rumors que estava involucrat en activitats d'espionatge. Va continuar servint a la RAF amb base a BridlingtonEast Riding of Yorkshire especialitzant-se en llanxes d'alta velocitat, i amb gran pesar va abandonar el servei al final del seu allistament, el març de 1935.
Lawrence va ser un gran motociclista, i, en diferents moments, va tenir set motocicletes Brough Superior.(la seva setena moto està en exhibició a l'Imperial War Museum).

Mort

A l'edat de 46 anys, poques setmanes després d'haver deixat el servei, Lawrence va tenir un accident fatal de moto a Dorset. prop de la seva casa de camp, Clouds Hill, prop de Wareham. Un pendent a la carretera obstruí seva visió de dos nens en bicicleta, va desviar-se bruscament per evitar-los, va perdre el control i es va llançar sobre el manillar de la seva moto. Va morir sis dies després. El terreny està marcat per un petit monument al costat de la carretera.
Les circumstàncies de la mort de Lawrence ha conseqüències de llarg abast. Un dels metges que assisteixen a ell va ser el neurocirurgià Hugh Cairns. Va quedar profundament afectat per l'incident i, en conseqüència, va iniciar un llarg estudi del que va veure com una pèrdua innecessària de vides en moto era per les lesions al cap i les seves investigacions van conduir a la utilització de cascs protectors tant pels motociclistes militars com pels civils. Com a conseqüència del tractament de Lawrence, Sir Hugh Cairns, en última instància, va salvar la vida de molts motoristes.
Al morir Lawrence, la seva mare va escriure als Framptons preguntant si hi havia espai per a ell en la seva parcel·la familiar a l'església de Moreton. Està enterrat a Dorset, al poble de Moreton. Entre els presents al seu funeral estaven Winston i Clementine Churchill i el germà petit de Lawrence, Arnold. La famosa pedra de l'efígie de Lawrence esculpida per Eric Kennington es pot veure a l'església de Sant Martí, Wareham.
Algunes fonts afirmen que per error Lawrence va ser enterrat a la catedral de Sant Pau de Londres; però en realitat, només se'n col·locà un bust a la cripta.
Escrits
Durant tota la seva vida, Lawrence va ser un escriptor prolífic. Una gran part de la seva producció va ser epistolar, ja que sovint enviava diverses cartes al dia. Diverses col·leccions de les seves cartes han estat publicades. Va mantenir correspondència amb moltes personalitats, entre ells George Bernard ShawEdward ElgarWinston ChurchillRobert GravesNoel CowardE. M. ForsterSiegfried SassoonJohn BuchanAugustus John i Henry Williamson. Es va reunir amb Joseph Conrad i comentà sobre la seva obra. Les nombroses cartes que va enviar a l'esposa de Shaw, Charlotte, ofereixen una reveladora cara del seu personatge.
En la seva vida, Lawrence va publicar quatre textos de gran importància. Dos van ser la traducció de l'obra l'Odissea d'Homer i El Bosc Gegant - aquest un treball d'un altre oblidat de ficció. Va rebre una tarifa plana per a la segona traducció, i negociar una tarifa més generosa pels royalties per a la primera.

Els Set Pilars de la Saviesa

El principal treball de Lawrence és Els Set Pilars de la Saviesa, un recull de les seves experiències de guerra. El 1919 va ser escollit per a un període de set anys de beques d'investigació a l'All Souls College, Oxford, que li proporcionaren finançament mentre que treballava en el llibre. A més de ser una memòria de les seves experiències durant la guerra, algunes parts també van servir com assaigs sobre estratègia militar, la cultura àrab, la geografia i altres temes. Lawrence reescriure Set Pilars de la Saviesa tres vegades, una vegada de memòria després d'haver perdut el manuscrit mentre que canviava de trens a Reading railway station.
La llista dels seus suposats adorns als Set Pilars és llarga, encara que moltes d'aquestes acusacions han estat desmentides amb el temps, la majoria d'elles ho han estat definitivament a la biografia autoritzada que va escriure Jeremy Wilson. Tanmateix els mateixos quaderns de Lawrence confirmen que la seva afirmació d'haver travessat la península del Sinaí des d'Àqaba fins al Canal de Suez en només 49 hores sense dormir no és certa. En realitat aquest famós viatge en camell va durar més de 70 hores i va ser interromput per dues llargues pauses per dormir que Lawrence va ometre quan va escriure el seu llibre.
Lawrence va reconèixer haver estat ajudat en l'edició del llibre per George Bernard Shaw. En el pròleg a Els Set Pilars, Lawrence va oferir el seu «agraïment al senyor i a la senyora Bernard Shaw per un gran nombre de suggeriments de gran valor i la diversitat, i per a tots els punt i coma presents».
La primera edició va ser publicada el 1926 a un preu alt i per subscripció privada. Lawrence tenia por que el públic podria pensar que trindria guanys substancials per l'obra i va afirmar que va ser escrita com a resultat del seu servei de guerra. Es va comprometre a no obtenir diners d'ell, i de fet no va fer-ho, ja que el preu de venda va ser d'un terç dels costos de producció. Això va deixar a Lawrence un deute substancial.
(Continuarà)
(La fotografia torna a ser del desert de Wadi Rum)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol