Visita al cor de Catalunya: Gósol i la Vall de la Vansa (del 26 al 28 de maig de 2017): dies 1 i 2; arribada a Gósol i visita a la Vall de la Vansa (26 i 27 de maig de 2017) (I)

Després d’una llarga setmana de treball, ja som divendres. És moment d’arribar a casa, recollir les coses i ja marxar cap a Gósol, a on farem nit avui. El camí és plàcid i hi arribem fins i tot, més aviat del previst. Avui ens allotjarem a un apartament a escassos dos cents metres del poble, el “Pedraforca House”. Un cop hem fet els tràmits preceptius i ha vingut una senyora a obrir-nos i a deixar-nos les claus,  i encara amb llum diürna, anem fins al centre del poble, a on fem una cervesa en una de les terrasses que hi ha. Hi ha prou ambient pels carrers i ens deixem emportar pel ritme de vida de la zona. Tal i com s’explica a viquipèdia (https://ca.wikipedia.org/wiki/G%C3%B3sol ): “Gósol és una vila i municipi de la comarca del Berguedà però pertanyent a la província de Lleida i al partit judicial de Solsona. Pertany al Parc Natural del Cadí-Moixeró i està situat a la banda oest del Pedraforca. El poble de Gósol no sempre ha estat a la ubicació actual, ja que fa temps estava situat al turó on hi ha les actuals ruïnes del castell de Gósol, del segle XI i inclòs dins la ruta del camí dels bons homes.
Gósol està situat actualment a la vall que porta el seu nom. La vall de Gósol està tancada pels contraforts del Pedraforca i la muntanya dels Cloterons. Està també envoltada per la serra del Cadí que s'alça sobre coll de Josa.
S'hi pot arribar per la carretera B-400 que parteix del Collet, al quilòmetre 112,9 de la carretera comarcal d'Abrera a Bellver de Cerdanya (eix del Llobregat: antiga C-1411 i actualment C-16/E-9).
També es pot arribar a Gósol venint des de: Sant Llorenç de Morunys (per La Coma i La Pedra), a través del Port del Comte (venint de Solsona) i venint de la Seu d'Urgell. Per aquestes tres es passa pels pobles de Tuixent i Josa de Cadí. Recentment s'ha asfaltat el tram de carretera comprès entre Tuixent i Gósol (C-563).
Hi ha algunes pistes forestals que comuniquen amb diversos municipis Berga, Tuixent... A peu s'hi pot accedir seguint les rutes antigues com el camí dels bons homes o la Ruta dels Segadors.
El poble de Sorribes (a 2 km de Gósol) forma part del terme municipal de Gósol. Altres indrets estan dins el terme municipal de Gósol són:
·         Bonner
·         Collada, la
·         Molí d'en Güell
·         Moripol
·         Font Terrers
·         Torrent Senta (naixement del riu de l'Aigua de Valls)
Segons els registres, el règim de precipitacions anuals es troba per sobre dels 900 mm. Hi sol haver sovint inversió tèrmica. El clima és subalpí. Els mesos són poc secs i amb fortes pluges primaverals a l'abril i al maig. La temperatura mitjana anual és baixa, els estius són força frescos i els hiverns són crus.
Cultura
·         En el Museu Municipal de Gósol hi ha una sala dedicada a Pablo Picasso. L'any 1906 l'artista es va instal·lar a la fonda Cal Tampanada, que era propietat de Josep Fontdevila. A Gósol, Picasso va experimentar una transformació i durant aquest període va canviar de paleta, de traç i de ritme compositiu. Els seus models van ser Fernande Olivier (la seva parella d'aleshores), la vila, la gent de la zona, les vaques i els cavalls. L'any 2006 es va celebrar el centenari de la seva estada a Gósol.
·         Centre Gósol i Picasso, centre dedicat íntegrament a la figura de Pablo Picasso inaugurat el 4 de juny de 2011
·         El doctor Agustí Pedro i Pons va fer llargues estades a Gósol.
Tradicions[modifica | modifica el codi]
·         Ball de les cosses
·         Les Tres Lliures
·         Caramelles
La llegenda diu que la nit de Sant Silvestre (31 de desembre) les bruixes es reuneixen al Pedraforca.
Festes i dates de la vila
·         El 15 d'agost és la Festa Major. Hi ha una dansa típica: el Ball de les cosses. També es fa el ball de bastons, gegants i nans.
·         El 20 de juliol és la festivitat de Santa Margarida, patrona de Gósol. Els gosolans ho celebren fent un aplec a l'ermita de Santa Margarida.
·         La Festa del Segar (habitualment, el segon dissabte del mes d'agost) commemora el treball dels avantpassats de la població(s'utilitzen els estris de l'època).
·         El dia 31 d'octubre és la Fira de Tots Sants (hi ha marxants i exposició ramadera).
·         Per Pasqua es canten les caramelles pels carrers de la vila.
·         Des de l'any 1988, el segon diumenge de juliol, es porta a terme la caminada popular de Gósol amb un èxit de participació de gent d'arreu que sovint arriba als 1.000 participants.
Gastronomia
La cuina de Gósol és molt extensa i variada. Hi destaquen d'entre molts, els següents plats:
·         Isard
·         Pèsols negres
·         Blat de moro escairat
·         Patates emmascarades
·         Allioli típic de matança del porc
·         Vedella amb bolets
·         Senglar
Turisme
Monuments i llocs d'interès:
·         Monument del Segador situat a la rotonda de l'entrada del poble
·         El castell de Gósol i del segle XI està inclòs dins la ruta del camí dels bons homes
·         Plaça Major amb l'escultura de la dona dels pans de Picasso
·         Museu Etnogràfic
·         Espai Picasso
A Gósol es poden fer moltes activitats esportives:
·         És un punt de sortida excursionista cap al Pedraforca per la seva vessant oest.
·         Cada any es fa la marxa Gósol-Berga en Bicicleta de muntanya
·         Anualment, un cap de setmana del mes de juliol, s'organitza una caminada popular pels voltants de la vila. Es coneix com la caminada popular de Gósol

·         Cada any es realitza a peu la Ruta dels Segadors de Gósol (entre Gósol i Bellver de Cerdanya per la Serra del Cadí)”. (Continuarà)
(La imatge és del museu de les trementinaires)


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol