Cuba, del 5 al 18 d’abril de 2017: recorrent la Vall de Viñales i retorn a l’Havana (15 d’abril de 2017; dia 12) (XI)
Un altre
arbre que és comú de veure és la moringa (http://www.ecoagricultor.com/la-moringa-el-arbol-de-la-vida-y-sus-multiples-propiedades-medicinales-y-nutricionales/; http://www.bbc.com/mundo/noticias/2016/01/160118_salud_moringa_planta_venezuela_lb) , que
juntament amb el noni, són plantes que Fidel Castro (https://www.veoverde.com/2012/10/la-moringa-el-arbol-que-mantiene-como-roble-a-fidel-castro/; https://holadoctor.com/es/medicina-natural/moringa-la-planta-milagrosa-de-fidel-castro; http://www.nanduti.com.py/2015/05/25/como-la-moringa-cambio-la-vida-de-fidel-castro/ ) volia que
cada jardí de Cuba tingués. A viquipèdia s’explica el següent (https://en.wikipedia.org/wiki/Moringa_oleifera; https://ca.wikipedia.org/wiki/Moringa_oleifera ): “La Moringa oleifera és una planta amb flor del gènere Moringa. Aquesta
espècie és un arbre no gaire gran i de fusta molt tova que es troba a les regions tropicals i subtropicals del planeta. És un arbre amb flors blanques i fulles petites. L'escorça és de color gris clar, gairebé blanc. Tant les flors, com les fulles, els fruits i l'arrel són comestibles i, a més, tenen propietats medicinals. El
fruit madur és dur i llarg, d'uns 50-60 cm normalment, semblant a una baqueta. Es talla en seccions i es fa servir per a preparar curris i sopes. Té un gust similar al de la mongeta verda. La rel té un gust picant que recorda el rave rusticà. Les fulles es poden menjar tant bullides com crues.”
De camí també veiem plantes de tomàquet
cimarrón (https://www.ecured.cu/Tomate_cimarr%C3%B3n; https://es.wikipedia.org/wiki/Solanum_pimpinellifolium).
Continuem caminant i el guia ens conta que en el cas del
tabac, el 90% els hi compra el govern i el 10% restant és per a ells per tal
que el puguin vendre i quedar-se’n el benefici. El govern els hi proporciona
les llavors, així com els bous i els cavalls, que estan censats. En algunes
cases també s’ho poden veure galls de batalla, una cruenta tradició que encara
se celebra per aquells verals. A uns quants els hi falten plomes, mentre que a
d’altres els pinten. Aquesta observació serà el que em desagradarà enormement
de tota l’excursió.
Just després
ja entrem en una d’aquestes edificacions tapades amb palma reial, que és on
s’asseca el tabac.
Allí, un noi
ens explica com ells fabriquen els puros, que més tard ens deixarà tastar i ens
n’oferirà per comprar (http://www.tabacosjcastillo.com/elaboracion.htm) . El primer
que ens conta és que fan servir la mel com una mena de cola natural.
Segons els
que recordo del que ens van explicar, per tal que es puguin fer els puros, el
tabac ha de passar per 124 processos, que comencen quan es recol·lecten i es
deixen assecar durant uns 50 dies. Posteriorment, aquestes fulles es deixen
infusionar durant 20 o 30 minuts dins d’una barreja d’aigua, rom, mel, pela de
pinya, canya de sucre i guaiaba. S’hi barregen tres tipus diferents de fulles de
tabac i després es deixen un any assecant-se entremig de fulles de palma reina,
com si es fes una lasanya i es deixa un any de manera hermètica. Finalment, ja
es fan els puros, de manera totalment artesanal, i se segellen amb mel per
tancar-ho. Si les condicions d’humitat són les adequades, aquests puros
totalment artesanals poden aguantar un bon temps. També ens explica que la
tabaquina que hi ha en el tabac actua ja de per si com a insecticida i també
això s’explota a nivell industrial.
Quan el
testem ens explica que si la cendra aguanta al puro sense caure, vol dir que
aquest és de bona qualitat. També ens conta que hi ha països que tenen prohibit
que es portin puros i per això demana les nacionalitats de cadascú, per tal
d’evitar que algú tingui problemes a la frontera.
Sortint del lloc a on s’asseca el tabac, el guia ens
conta que en aquesta zona també s’hi cultiva de iuca i malanga. La iuca tarda
un any en poder ser consumida! A viquipèdia es conta que (https://ca.wikipedia.org/wiki/Iuca ): “La iuca (Yucca) és un gènere de plantes amb flors molt
utilitzat en alimentació i jardineria. El gènere
compta amb unes 40-50 espècies de plantes perennes, arbusts i arbres. Són
originàries de les parts càlides i àrides d'Amèrica del Nord, Amèrica Central. Amèrica del Sud i les
Antilles.
Les iuques tenen un sistema de pol·linització molt especialitzat que està a càrrec d'arnes de la família Prodoxidae o arnes de les iuques. L'insecte
transfereix el pol·len dels estams d'una planta a l'estigma d'una altra planta i a la vegada pon els seus ous en la flor i la
larva s'alimenta d'algunes de les llavors però no pas de totes.
Les parts comestibles d'algunes iuques poden ser fruits, llavors, flors, tiges florides i més rarament les arrels. En tot cas no
s'ha de confondre amb la mandioca que malgrat
anomenar-se també iuca és de la família euforbiàcia i no està
relacionada botànicament amb el gènere Yucca.
La distribució natural del gènere Yucca (49 espècies i 24 subespècies) coriex
una extensa zona de Nord-amèrica i Amèrica Central arribant fins al Canadà
(Província d'Alberta, Yucca glauca ssp. albertana), cap al
sud arriba fins a Guatemals (Yucca
elephantipes).”
(La fotografia correspon a l'interior d'una cabana a on s'asseca tabac)
Comentaris