Cuba, del 5 al 18 d’abril de 2017: recorrent la Vall de Viñales i retorn a l’Havana (15 d’abril de 2017; dia 12) (IV)
Usos medicinals
Composició
química
·
Les llavors del cacau (l'ametlla representa un
85-90% del pes de la llavor) contenen un 55% de lípids,
principalment constituïts per glicèrids dels àcids esteàric, palmític i oleic, variant
poc en relació amb l'origen geogràfic. És la mantega de cacau.
·
Els compostos polifenòlics (5-10%), catecols, leucoantocians, antocians i tannins més o menys condensats, s'oxiden
durant la fermentació i acoloreixen les llavors.
·
És ric en un alcaloide, la teobromina (1-2%) i també conté una ínfima porció
de cafeïna (0,05-0,3%). També conté minerals com
el ferro i el magnesi, a més de petites quantitats de vitamines A, B1, B2, niacina, D, E, àcid
pantotènic, potassi, calci, fòsfor, zinc i coure.
Indicacions
terapèutiques
·
El cacau entra a formar part de diversos
preparats utilitzats en l'alimentació del lactant (farines infantils) tot i que en una
quantitat limitada.
·
Aliments de situacions especials; com complement alimentari per l'embaràs, lactància, etc.
·
Com aromatitzant i correctiu de sabors d'alguns medicaments, ja que
conte un oli
essencial que li
proporciona un sabor particular.
·
El cacau també s'utilitza en la fabricació de
bombons, xocolata i altres productes alimentaris, destaquen: Cacau en pols,
Xocolata, Soluble del cacau.
La mantega de cacau entra en la
composició de nombrosos preparats farmacèutics i cosmètics:
·
Utilitzat com excipient de supositoris, encara que
avui en dia ha estat substituït per altres productes que es conserven millor.
·
Com a protector labial enfront l'aparició
d'esquerdes als llavis produïdes per la sequedat o el fred.
·
Aparició d'esquerdes als mugrons de les mares
lactants.
·
Cremades, erupcions i irritacions de la pell.
·
En la cura d'hemorroides i vaginitis.
Accions
farmacològiques
·
Diürètic suau ja que la teobromina és un alcaloide amb una fórmula química
(S-7-Dimetilxantina) que té una estructura semblant a la de la cafeïna, però
sense els seus efectes, especialment pel que fa a l'estimulació del sistema
nerviós central. La teobromina és més diürètica i té la capacitat que cap
medicament té, d'incrementar el HDL (colesterol d'alta densitat).
·
Antiinflamatori sobretot del ronyó, pel que
s'aconsella en casos de nefritis i nefrosis.
·
Antioxidant ja que conté polifenols i a més els
seus fitosterols bloquegen parcialment l'absorció
intestinal del colesterol a la dieta. Els
flavanols (especialment l'epicatequina) present al cacau natural, és a dir, el
no-alcalinitzat, un cop és absorbit al budell prim passa a la sang i actua
sobre l'endoteli potenciant la biodisponibilitat de NO (òxid nítric) amb una
potent funció vasodilatadora.
·
La mantega del cacau és un poderós cicatritzant.
Toxicitat
El consum de cacau s'ha relacionat de vegades amb certs episodis de migranya. La teoria
més acceptada considera que el cacau i els seus derivats contenen amines biògenes, com la tiramina i la β-feniletilamina (BFEA), capaces de provocar vasodilatació cerebral, que
s'associa al dolor provocat per la migranya.
El cacau i els seus derivats també han estat associats a
l'aparició d'acne, però
estudis recents no estableixen cap relació. La xocolata també ha estat
relacionada amb l'aparició de càries però aquestes
tenen un procés multifuncional i per tant és difícil trobar-ne un culpable. La
xocolata i els productes a base de xocolata es consideren actualment menys cariogènics que la sacarosa o fins i tot
determinades fruites com el plàtan.
El consum de cacau per via interna i especialment de la xocolata,
es desaconsella en els següents casos:
·
Al·lèrgia al cacau.
·
Digestions pesades per litiasi o dispèpsia biliar (pel seu contingut en greixos).
·
Estrenyiment (l'accentua).
·
Taquicàrdia.
Preparació
i ús casolà
·
Ús intern
1. Decocció de llavors: Es prepara amb 10 o 12 llavors (també
anomenades ametlles) per litre d'aigua. Se'n prenen 3 tasses diàries.
2. Decocció de cloves: Es prepara amb 50 grams per litre d'aigua.
Se'n prenen 3 tasses per dia.
·
Ús extern
1. Mantega de cacau: S'aplica directament, com si fos una pomada,
sobre la zona de pell afectada, fins a 6 o 8 vegades diàries.
2. Supositoris i òvuls de mantega de cacau: Preparacions
farmacèutiques, s'usen en cas d'hemorroides o de vaginitis.
Diverses plagues i malalties poden produir problemes seriosos per
a la producció de cacau; vegeu també:
·
Insectes
·
Mirids o càpsides de cacau (A escala mundial, però
especialment a Àfrica occidental)
·
Cramerella
Conopomorpha' ("Cucat de tavelles de cacau" - en
S.E. Àsia)
·
Fongs
·
Roreri
Moniliophthora ("Podridura
de Tavella Glacial")
·
Perniciosa Moniliophthora ("L'Escombra de les
Bruixes")
·
Cacaofunesta Ceratocystis ("Mal de machete") o
("Els Ceratocystis wilt")
·
Theobromae
Oncobasidium ("Dieback
d'estria vascular")
·
Oomycetes
·
Spp
Phytophthora. ("Tavella
Negra") especialment Phytophthora megakarya a Àfrica occidental
·
Virus
·
CSSV (Continuarà)
(La fotografia correspon als paisatges de la Vall de Viñales)
Comentaris