Sud est asiàtic 2017: dia 14, retrobant Angkor Wat (Cambodja); (22 d’agost de 2017) (I)

Suposo que porto tants dies dormint malament, que en algun toca dormir una mica bé... i sembla que és avui! No em desperto pràcticament fins que sona el despertador, que és relativament aviat. Els llençols s’enganxen, però amb tot tenim temps d’esmorzar a l’hotel, en un bufet lliure que està molt bé. I per més inri, esmorzem al costat de la piscina. La fruita que tenen aquí, la trobo dolcíssima!
De totes maneres, però, no tenim pas temps infinit abans de marxar, així que ens posem les piles i ja ens disposem a marxar cap als temples d’Angkor Wat (http://www.tourismcambodia.com/attractions/angkor/angkor-wat.htm; https://www.visit-angkor.org/blog/2017/02/01/angkor-pass-new-prices-details/ ). El noi del tuk-tuk ja ens espera, i el primer lloc a on ens porta és a comprar les entrades. El lloc a on les venen ha canviat respecte a quan vaig estar per aquests verals farà un parell d’anys. Està en un edifici nou, amb moltes taquilles i molta gent. Un cop ens ha deixat el conductor, fem prou via de comprar les entrades. Ara bé, el preu ha pujat a 62 dòlars per persona per un bitllet de tres dies, respecte als 40$ que costava fins ara. Per sort, però, ens deixen pagar amb targeta, fet que fins fa no gaire no es permetia. A més, també con es feia anteriorment, et fan una fotografia per tal que no et revenguis l’entrada.
A viquipèdia s’explica el següent (https://en.wikipedia.org/wiki/Angkor_Wat; https://ca.wikipedia.org/wiki/Angkor_Vat ):” Angkor Vat (en khmer អង្គរវត្ត), o Angkor Wat, és el temple hindú més gran i també el monument religiós més gran del món. Forma part del complex templari d'Angkor, a Cambodja, que fou inscrit a la llista del Patrimoni de la Humanitat l'any 1992. El temple fou construït pel rei khmer Suryavarman II a principis del segle XII a Yasodharapura (en khmer យសោធរបុរៈ, actualment Angkor), la capital de l'Imperi Khmer, com a temple estatal i mausoleu per quan es morís. Trencant amb la tradició xivaista dels sobirans anteriors, Angkor Vat fou dedicat a Vixnu. Es tracta del temple més ben conservat del lloc, i és l'únic que s'ha mantingut com un centre religiós important des de la seva fundació: primer hinduista i després budista. El temple és l'arquetip de l'estil clàssic de l'arquitectura khmer. Ha esdevingut un símbol de Cambodja, apareix a la seva bandera i és l'atracció turística principal del país del sud-est asiàtic.
Angkor Vat combina dues característiques bàsiques de l'arquitectura templària khmer: el temple-muntanya i el temple de galeries (aquest darrer posterior i basat en l'arquitectura dravidiana primerenca). El temple fou dissenyat per representar el mont Meru, llar dels deva de la mitologia hindú: dintre del fossat i la paret exterior de 3,6 km de llargada que l'envolta hi ha tres galeries rectangulars, cadascuna construïda a l'interior de l'altra. Al centre del temple s'aixeca un quincunci de torres. A diferència de la majoria de temples angkorians, Angkor Vat està orientat cap a l'oest; els experts no es posen d'acord sobre el significat que això podria tenir. El temple és admirat a causa de la grandesa i harmonia de la seva arquitectura, els seus extensos baixos relleus i les nombroses devata que adornen els seus murs.
El nom modern, Angkor Vat, significa «Ciutat del temple» o «Ciutat de temples» en khmer. Angkor, que significa 'ciutat' o 'capital', és una forma vernacular de la paraula nokor (នគរ), que prové de la paraula sànscrita nagara (नगर).  Wat és una paraula khmer que significa «terra de temples», derivada de la paraula pali vatta (वत्त). Anteriorment el temple fou conegut com a Preah Pisnulok (Vara Vishnuloka en sànscrit), en honor al títol pòstum del seu propietari. Angkor Vat està situat 5,5 km al nord de la ciutat moderna de Siem Reap, i a curta distància cap al sud i una mica a l'est de la capital anterior, que estava centrada a Baphuon. Es troba en una àrea de Cambodja on hi ha un grup important d'estructures antigues. Es tracta de l'atracció més meridional de les que conformen Angkor.
El disseny i construcció inicial del temple tingueren lloc durant la primera meitat del segle XII, durant el regnat de Suryavarman II, el qual regnà del 1113 fins ca. 1150. Dedicat a Vixnu, fou construït com el temple estatal del rei i com a ciutat capital. Com que no s'han trobat ni l'estela de la fundació ni cap inscripció contemporània que es refereixi al temple, se'n desconeix el nom original, però pot ser que hagués estat conegut com a «Varah Vishnu-lok» (literalment «Lloc sant de Vixnu»), en honor a la deïtat que el presidia. Sembla que les obres acabaren poc després de la mort del rei, i una part de la decoració en baixos relleus romangué sense finalitzar. El 1177, aproximadament 27 anys després de la mort de Suryavarman II, Angkor fou saquejat pels txampa, els enemics tradicionals dels khmer. A partir d'aquí, l'imperi fou restaurat per un nou rei, Jayavarman VII, que establí una nova capital i un nou temple estatal (Angkor Thom i Bayon, respectivament) uns pocs quilòmetres cap al nord.

A finals del segle XIII, Angkor Vat canvià gradualment d'un ús hinduista a un ús budista theravada, que encara continua en l'actualitat. Angkor Vat és inusual entre els temples d'Angkor perquè tot i que, d'alguna manera, després del segle XVI fou descuidat, mai fou abandonat completament; la seva preservació es degué, en part, al fet que el fossat el proveí de protecció contra la invasió vegetal de la jungla. (Continuarà)
(La fotografia correspon a un dels temples d'Angkor Vat)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"