Visitant terra de dinosaures: Isona (del 25 al 27 de novembre de 2016); dia 1: de Girona a Salàs del Pallars (25 de novembre de 2016) (i VII)

A part, a partir del mateix CIAC, s'han dut a terme sis exposicions, una a l'any, monogràfiques. La del 2011 està dedicada a la immigració pallaresa a l'argentina de l'any 1910, quan el Pallars passà una profunda depressió econòmica que féu marxar a fer les Amèriques gairebé un terç de la població. Els salassencs marxaren sobretot a l'Argentina. Les antigues escoles de Salàs de Pallars acull aquesta exposició. Tant les botigues com l'exposició es poden visitar tots els caps de setmana; les botigues, en visita guiada
La carretera C-13 (Lleida - Esterri d'Àneu) és, en teoria, l'única carretera del terme de Salàs de Pallars. Ara bé, cal comptar també l'antic traçat d'aquesta carretera, ara denominat C-147a que des de dos punts de la carretera anterior mena a la vila de Salàs, la pista rural asfaltada -de fet, carretera local- que mena als pobles de Sensui, del terme de Salàs de Pallars, i Rivert, del de Conca de Dalt, i la pista rural, almenys parcialment asfaltada, que duu al poble de Santa Engràcia, de l'antic terme de Gurp de la Conca i actual terme de Tremp.
Salàs de Pallars també té estació de tren, que funciona com a baixador amb parada facultativa (s'ha de sol·licitar al personal del tren). Es tracta de la línia de Lleida a la Pobla de Segur, antigament de Renfe i actualment gestionada per la Generalitat, a través dels FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya). Tres trens diaris en cada direcció enllacen Salàs de Pallars amb Tremp, Balaguer i Lleida o amb la Pobla de Segur.
L'estació de Salàs va ser molt utilitzada per a la descàrrega de bestiar mentre durà la Fira de Salàs, però avui dia roman semi-abandonada, com moltes altres de la mateixa línia.
De serveis d'autobusos, n'hi ha dos de bàsics: el que ve del sud-est, per la C-1412b, i el que ve del sud, per la C-13. El primer se subdivideix en dues línies: la de Barcelona a la Pobla de Segur, i la de Barcelona ath Pònt de Rei.
En el primer cas, hi ha tres serveis diaris cap a la Pobla de Segur i tres més cap a Barcelona, ara bé només un en cada direcció para a tots els pobles del terme pels quals passa: Embrancament de Talarn, Tremp, Vilamitjana, Embrancament de Suterranya, Figuerola d'Orcau, Conques, Isona, Biscarri i Benavent de la Conca, per citar només els de la comarca. En direcció a Barcelona, dos circulen al matí i un a la tarda; en direcció contrària, tots tres són a la tarda.
En la ruta de Barcelona a eth Pònt de Rei, hi ha dos serveis en cada direcció. Cap a la Vall d'Aran tots dos són al matí (un d'ells es queda a Esterri d'Àneu), amb poca estona de diferència. Cap a Barcelona,tots dos (un té l'origen, també, a Esterri d'Àneu) són a la tarda, amb 40 minuts de diferència entre els dos.
Per la carretera C-13 també circula la línia de transport públic ordinari de Lleida a Esterri d'Àneu, que ofereix, al seu pas per Salàs de Pallars un sol servei en direcció a Lleida, que passa a quarts de 7 del matí per la vila, i un altre a la inversa, que passa poc després de les 6 de la tarda.
A la comarca hi ha força línies de transport escolar, atès que la concentració escolar ha obligat a posar autobusos per portar els nens dels pobles mitjans i petits cap als centres de la comarca, principalment Tremp (8 línies) i Isona (4 línies). Per Salàs de Pallars només circula la línia que uneix la Pobla de Segur amb Tremp.”

Un cop arribem al poble, petit, anem directament a buscar el lloc a on ens allotjarem, l’alberg La Solana (http://www.alberglasolana.cat/) , a on ja ens espera  el senyor que ho administra. Com que estem ben cansats, dins mateix de l’austera però còmoda habitació, sopem i ens adormim entre terra de dinosaures...
(La fotografia correspon a una de les zones visitables de restes paleontològiques)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol