Cuba, del 17 al 26 de març de 2016 (dia 9): l’Havana, plaça de la Revolució i passeig per l’Havana (24 març de 2016) (VII)

La Font Lluminosa: Està vorejada per una àmplia rotonda on conflueixen el carrer 26, la Via Blanca i l'avinguda de Ranxo Boyeros, principal enllaç amb l'aeroport internacional José Martí. Va formar part d'un programa urbanístic que va dur a terme el denominat govern "Autèntic" del president Ramon Grau Sant Martín, a mitjans de la dècada de 1940.
Militar

Religiós
Parròquia del Sagrat del Cor de Jesús i Sant Ignasi de Loiola: Dedicada al Sagrat Cor, és l'església més alta de Cuba, i una de les més fastuoses, és d'un estil neogòtic, amb nombroses gàrgoles i torres. Freqüentment visitada per turistes.
Catedral Ortodoxa nostra Senyora de Kazan (l'Havana): Concebuda per l'arquitecte rus Alexei Voronsov, es tracta d'una edificació monumental bizantina, finalitzada el 2008, que abasta una àrea de 1200 metres quadrats. A la planta baixa del temple estan ubicats les àrees administratives, les habitacions del pare, el bany públic, la cuina, una sala de reunions i una sala de computació. A la part superior hi ha l'església, amb capacitat per a cinc-centes persones, que poden accedir mitjançant dues escales de granit.

Institucions
Va ser fundada el 21 de setembre de 1728 pels frares Dominics pertanyents a l'Orde de Predicadors, i és la universitat més antiga de Cuba. És també una de les primeres d'Amèrica. El seu primer nom va ser "Reial i Pontifícia Universitat de Sant Geroni de l'Havana". En aquella època les universitats necessitaven autorització real o papal, el que explica els noms Reial i Pontifícia. Els homes que van autoritzar la fundació de la universitat van ser el papa Innocenci XIII i el rei Felip V d'Espanya
El 1842, la universitat va canviar el seu estatus per esdevenir una institució secular, reial i literària. El seu nom es va canviar a Reial i Literària Universitat de l'Havana i després, en temps republicans, el nom es va canviar a Universitat Nacional.
La universitat va ser inicialment establerta en el convent de Sant Joan del Laterà avui desaparegut i situat al nucli històric colonial de la ciutat (en el que ara es coneix com l'Havana Vella).
Els interiors de l'Aula Magna de la Universitat de l'Havana on reposen les restes del pensador cubà Félix Varela, van ser decorats per l'artista cubà Armando Menocal, aquests representen o fan al·legoria a les principals facultats que existien en l'època, la Medicina, la Ciència, l'Art, el Pensament, les Arts liberals, la Literatura, i el Dret.
Les seves majestuoses escales varen ser escenaris de manifestacions estudiantils durant les dictadures de Machado i de Batista.
Creada el 1938, l'Oficina de l'Historiador de la Ciutat va ser dirigida des dels seus inicis pel Dr Emilio Roig de Leuchsenring (1889-1964), qui havia estat elegit per a aquest càrrec el 1935.
Durant gairebé trenta anys fins a la seva mort, el 8 d'agost de 1964, aquest intel·lectual polifacètic va protagonitzar una ingent tasca pública i institucional per «fomentar la cultura havanera i impulsar i ajudar l'augment de la nacional i americana, donant a la seva actuació caràcter i projecció eminentment populars ».
És un centre d'estudis universitaris radicat a Ciutat de l'Havana, al municipi de Boyeros. Nascut com un projecte de la Revolució Cubana, anomenat al principi "Projecte Futur", amb dos objectius: informatitzar el país i desenvolupar la indústria del programari per contribuir al desenvolupament econòmic d'aquest. És la primera universitat cubana creada sota els propòsits de la Batalla d'Idees.
Geografia
Ubicació geogràfica: Regió occidental, entre 22°58, 23°10 de latitud nord i els 82°30, 82°06 de longitud oest. Ocupa el catorzè lloc en extensió entre les províncies amb 721,01 quilòmetres quadrats, representant el 0,7 per cent de la superfície total del país.
Límits geogràfics, aprovats en la sessió del mes de juliol de 2010 de l'Assemblea Nacional del Poder Popular:
·         Al Nord: Estret de la Florida
·         A l'Est: Província de Mayabeque
·         Al Sud: Províncies de Mayabeque i Artemisa
·         A l'Oest: Província d'Artemisa
És la província més petita del país i la més poblada, amb al voltant del 20% de la població (2.135.498 habitants). Les costes ocupen tot el límit nord a escassos metres sobre el nivell del mar, el que ha despertat preocupacions sobretot per l'impacte que el canvi climàtic pogués tenir.
Riu de major longitud: Almendares
·         49,8 km de llarg
·         402 km² d'àrea
·         3,4 m³/s de cabal
·         11 afluents
·         Vessant: nord
·         Neix: en les altures de Bejucal-Matina-Coliseo, al nord-oest de San José de las Lajas, en els 23°01’ de latitud nord i els 82°16’ de longitud oest, a 80 metres d'altitud.
·         Desemboca: Estret de la Florida, Boca de la Chorrera.
·         Discorre: en adreça sud-nord-oest.
Major elevació: Tetas de Managua amb 210 metres d'altura (Municipi Rierol Taronger).

El seu territori està ocupat per la plana i les altures de l'Havana - Matanzas. Les costes ocupen tot el límit nord, localitza la badia de l'Havana, a l'est estan les seves platges. La seva hidrografia està representada pels rius Almendares, Martín Pérez, Quibú, Cojímar i Bacuranao, entre uns altres i els embassaments Bacuranao i Ejército Rebelde. Predominen els sòls no urbanitzats, són fersialítics marró-vermellosos i ferralítics vermells, en alguns sectors costaners existeixen manifestacions de cars nu. En el sud té algunes elevacions calcàries en zones com San Miguel. Propera al centre es localitza la badia de l'Havana on s'ha desenvolupat un port de gran importància. (continuarà)
(La imatge correspon dins de memorial José Martí)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"