Cuba, del 17 al 26 de març de 2016 (dia 8): l’Havana, el museu de la revolució (23 març de 2016) (V)

Arribem, i després de pagar la preceptiva entrada i deixar les pertinences a la taquilla, ens disposem a visitar el museu. El primer que fem, però, és anar a prendre quelcom al bar per calmar la set i arrecerar-nos de la calor infernal. Davant del pati, hi trobem una gran bandera cubana, a on, com no, no podem evitar tirar-nos algunes fotos. El museu i la cronologia que s’hi expliquen són realment interessants, però també, com no podria ser d’una altra manera, un xic esbiaixats. El que més m’emociona és la història final del Che que s’hi explica. A la sortida, fins i tot hi ha una reproducció a nivell real de Camilo Cienfuegos i el Che Guevara en combat. Val la pena, de veritat, perdre’s unes quantes hores per dins del museu de la Revolució. Anem justos de temps, ja que tanquen bastant aviat, però encara tenim temps de poder anar al memorial exterior, fortament protegits per militars, molt amables, tot sigui dit. A part d’una flama permanent que recorda els caiguts de la revolució, també es pot veure, des de fora, el iot Granma (https://es.wikipedia.org/wiki/Granma_(yate)), que va portar els primers revolucionaris, els del moviment del 26 de juliol, a Cuba. El moviment 26 de juliol, tal i com es conta a viquipèdia (https://es.wikipedia.org/wiki/Movimiento_26_de_Julio; https://ca.wikipedia.org/wiki/Moviment_26_de_Juliol ):El Moviment 26 de Juliol (M-26-J) va ser una organització política i militar cubana creada informalment el 1953 per un grup liderat perFidel Castro que va atacar les casernes de l'exèrcit a Santiago de Cuba per tal d'enderrocar el dictador Fulgencio Batista. Tenia una ideologia nacionalista, antiimperialista i democràtica fundada en les idees de José Martí.
Va ser l'organització més important entre les que van participar en la Revolució cubana. A finals de 1956 va establir una base guerrillera a la Sierra Maestra que va acabar vencent a les tropes del dictador Fulgencio Batista el 31 de desembre de 1958, per prendre el poder en instal·lar juntament amb altres organitzacions un govern presidit per Manuel Urrutia Lleó.
Al Julioll de 1961 va ser un dels partits que van integrar les Organizaciones Revolucionarias Integradas (ORI), juntament amb el Partido Socialista Popular i el Directorio Revolucionario 13 marzo que va dissoldre's el 26 de març de 1962 per formar el Partido Unido de la Revolución Socialista de Cuba (PURSC), d'ideologia comunista.

El seu nom prové de l'assalt a la caserna Moncada a Santiago de Cuba el 26 de juliol de 1953. El M-26-7 va ser creat a Cuba el 12 de juny de 1955 en la clandestinitat, durant la dictadura de Fulgencio Batista (1952-1959). En aquells dies Fidel Castro, el seu promotor, acabava de ser amnistiat i alliberat de la presó on es trobava complint una condemna per haver encapçalat l'assalt a la Caserna Montcada el 1953. A causa d'aquesta acció, Fidel Castro, que era un important líder del Partit Ortodox fundat per Eduardo Chibás, es va tornar una personalitat cèlebre a l'illa. (continuarà)
(La imatge correspon a un exemplar del diari Granma que hi ha al museu de la Revolució)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol