Cuba, del 17 al 26 de març de 2016 (dia 8): l’Havana, el museu de la revolució (23 març de 2016) (IV)

Segon pis

Quatre sales abasten l'etapa de la Colònia, des 1492, data d'arribada dels espanyols a l'Illa, fins a 1898, any en què es produeix els final de les guerres d'independència contraEspanya i la intervenció dels Estats Units a Cuba. Mostren aquestes sales les característiques dels aborígens, l'esdevenir de la societat colonial, la implantació de l'esclavitud, les guerres per la independència de 1868 i 1895. Dins de les peces que s'atresoren al museu es troba un rellotge que va pertànyer a Carlos Manuel de Céspedes.
La col·lecció corresponent a la República neocolonial s'inicia amb la instauració del govern interventor nord-americà a partir de l'1 de gener de 1899 i de la República el 20 de maig de 1902 i continua amb l'exposició dels successius governs, processos revolucionaris frustrats, com el que va tenir lloc a la dècada dels 30, i figures principals com Antonio Guiteras, Julio Antonio Mella, Rubén Martínez Villena i Pablo de la Torriente Brau.
L'última etapa representada, la Guerra d'Alliberament Nacional, reflecteix els successos del 26 de juliol de 1953, data en què es produeix l'assalt a la caserna Moncada, acció armada que tenia com a fi l'enderrocament de la dictadura de Fulgencio Batista i que va obrir el camí de la lluita que tres anys després es va reiniciar amb l'arribada del iot Granma el 2 de desembre de 1956, la formació i consolidació de l'Exèrcit Rebel, i les accions combatives que s'estendrien pel pla i la Sierra Maestra.
Els objectes aquí exposats estan vinculats fonamentalment a la lluita guerrillera a Sierra Maestra. L'últim d'aquests espais és la Sala Memorial dedicada als comandants Ernesto Che Guevara i Camilo Cienfuegos, on està ubicat el conjunt escultòric dedicat a tots dos i que constitueix un dels símbols distintius de la institució.

Àrees exteriors

L'entrada principal del Museu està flanquejada per dos elements emblemàtics: les restes de la garita de l'Àngel, part de la muralla que envoltava l'Havana en l'època colonial, i el canó autopropulsat SAU-100 utilitzat per Fidel Castro durant els combats de Badia de Cochinos.

Fora de l'edifici es troba el Memorial Granma, on estan situats un grup valuós de peces històriques vinculades a la guerra d'alliberament nacional i a les batalles posteriors del poble cubà en defensa de la seva sobirania. Entre elles, la més significativa, el iot Granma, en el qual varen viatjar a Cuba, des del port mexicà de Tuxpan, els 82 expedicionaris cubans que donarien, una vegada més, inici a la lluita per la definitiva independència nacional.” (continuarà)
(La fotografia correspon a una de les estàtues que hi ha al museu de la revolució)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol