Budapest, del 7 al 10 de desembre de 2017: de terres gironines a Budapest (7 de desembre de 2017; dia 1) (I)

Al matí feinejo per casa, però entre unes coses i altres marxem amb el temps molt just. Sort en tindrem de no trobar cap contratemps. Enfilem l’AP-7 i ens parem a Granollers a buscar la gent que acabarà d’omplir el cotxe. Agafem la carretera i ens acabem posant al mig de Barcelona, fet que ens fa endarrerir, ja que hi ha obres a la carretera i ens costa trobar el lloc a on avui deixarem el cotxe. No és el típic “Aparca i Vola”, ja que estava ple, i anem a un altre, el Pàrquing Cárdenas (https://www.parkingcardenas.com ), que queda una mica més lluny. Un cop deixem el cotxe, ja ens porten directament cap a la Terminal 2 de l’Aeroport de Barcelona, a on agafarem un avió amb Ryanair. Allí ens retrobem amb la resta de gent amb qui emprendrem el viatge. Passem els preceptius controls de seguretat i ja anem a la porta d’embarcament, a on dinem els entrepans que ens hem portat.
Quan arriba el moment ja pugem a l’avió i tot i que intento llegir una mica, m’acabo adormint de seguida. I pràcticament ja no em desperto fins que arribem a l’aeroport de Budapest. Com que anem amb Ryanair ens deixen molt lluny i hem de fer una caminadeta entremig de carpes. Finalment, ja arribem a la terminal, a on anem directament a buscar el bus que ens porti al centre de la ciutat, que és el 100E i que val al canvi, uns tres euros. El comprem a dins de la mateixa terminal i ja ens hi enfilem tota la colla a dins.
Abans de marxar cap a terres d’Hongria, ja hem hagut de fer el canvi de moneda a fòrint, que és la moneda del país. Sobre aquesta moneda, es conta el següent (https://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_forint; https://ca.wikipedia.org/wiki/F%C3%B2rint ):” El fòrint (de l'hongarès forint) és la moneda d'Hongria. El codi ISO 4217 és HUF i l'abreviació Ft. Se subdivideix en 100 fillér, fracció que des del 1999 ja no s'utilitza. El nom del fòrint prové de la ciutat de Florència, on des del 1252 s'encunyava una moneda d'or anomenada fiorino d'oro. A Hongria, sota el regnat de Carles Robert, des del 1325 també s'hi utilitzava una moneda d'or, el florentinus (més endavant anomenat forint), i molts països en van seguir l'exemple (vegeu Florí pel que fa a aquesta moneda d'ús arreu d'Europa). Entre el 1857 i el 1892, forint és com se'n deia en hongarès de la moneda de l'Imperi Austrohongarès, coneguda en alemany com a Gulden o Florin, que estava subdividida en 100 krajczár (o Kreuzer). Aquesta relació amb els florins fa que la moneda hongaresa també s'anomeni habitualment florí hongarès. El fòrint va ser introduït l'1 d'agost del 1946 després de la gran inflació patida pel pengő als anys 1945-46. El procés fou dut a terme pel Partit Comunista Hongarès, que tenia el control dels ministeris, i l'èxit del forint fou capitalitzat pel partit i va contribuir a la presa dels poders de l'estat per part dels comunistes el 1948-49.
Després de la seva introducció el 1946, el fòrint va romandre estable durant bastants anys, però va començar a perdre poder adquisitiu quan el sistema econòmic de l'estat socialista va anar perdent competitivitat durant els anys 70 i 80. Després del canvi democràtic de 1989-90, el fòrint va tenir índexs d'inflació anual d'un 35% durant tres anys, però les importants reformes de l'economia de mercat van ajudar a estabilitzar-lo. Des de l'any 2000, la relativa fortalesa del fòrint (especialment en comparació amb el dòlar dels Estats Units i, fins a cert punt, amb l'euro) és un obstacle per a la indústria hongaresa, fortament orientada cap a l'exportació, en relació amb els competidors estrangers que disposen de monedes menys fortes.
Com a part de la integració d'Hongria a la Unió Europea i al sistema monetari de l'euro, es preveu que el fòrint desaparegui entre els anys 2010-2012, depenent de la situació econòmica. Tal com estan les coses sembla, doncs, que Hongria seria l'últim dels nous membres de la UE a adoptar la moneda comuna.
Emès pel Banc Nacional Hongarès (Magyar Nemzeti Bank), en circulen monedes de 5, 10, 20, 50, 100 i 200 fòrints, i bitllets de 200, 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 i 20.000 fòrints..
Ja és negra nit quan arribem i anem directament a l’agència a on hem llogat l’apartament (https://www.booking.com/hotel/hu/central-capital-apartments-budapest.ca.html?aid=311102;label=central-capital-apartments-budapest-ll96v3n*BUonL7IPnJU43AS205980117102%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap1t1%3Aneg%3Afi%3Atikwd-10955066814%3Alp9060082%3Ali%3Adec%3Adm;sid=7dd3207f43659689da040ba4b3f7ee98;ucfs=1;srpvid=3d1ca1d57b790707;srepoch=1517180459;room1=A%2CA;hpos=1;hapos=1;dest_type=city;dest_id=-850553;srfid=0b555e15fbe840c672c037a91fe9c8f6f2e6fc49X1;from=searchresults;highlight_room=#hotelTmpl ). Ens hi dirigim; des d’on hem baixat, al centre, tot caminant pels carrers bastant plens de gent. Finalment, arribem a l’agència i allí ens donen les claus per anar al que serà el nostre apartament, que està just darrera de l’òpera de Budapest; no està gaire lluny i hi arribem en un tres i no res. L’apartament és al Carrer de Lázar i entrem en un gran edifici. Hi ha una gran pati central amb pisos a banda i banda. Pugem les escales i ens costa trobar quin és el nostre apartament. Finalment el trobem i hi entrem. Som nou i l’apartament és grandiós. Tres habitacions i un menjador amb sofàs llit. Cuina, tres lavabos, etc. La veritat és que val molt la pena el lloc!

Deixem les coses i com que ja és tard, anem a buscar un lloc per sopar. Acabem entrat al carrer dels restaurants, el Gozsdu-udvar (https://en.wikipedia.org/wiki/Gozsdu-udvar; http://gozsduudvar.hu/en). Mirem uns quants restaurants i acabem entrant a l’Spiler Shanghai (http://spilerbp.hu/shanghai/en  ; https://www.tripadvisor.co.nz/Restaurant_Review-g274887-d6703008-Reviews-Spiler_Shanghai-Budapest_Central_Hungary.html ). Hi ha dos restaurants amb el mateix nom, un davant de l’altre, però algunes coses de la carta només són en algun dels dos, mentre que d’altres plats són als dos restaurants. Sopem agradablement tot xerrant una bona estona. Després de sopar, anem tot xino-xano per anar a buscar un lloc per fer una copa. Una de les integrants del grup ens dirigeix cap a un lloc, ben recomanat, el Szimpla (https://szimpla.hu/; https://ruinpubs.com/index.php?id=romkocsmak_adatlap&kocsma=7   ). Ens registren les maletes i ja podem entrar dins. Aquest lloc és un gran edifici que alberga un bon nombre de pubs i bars de tot tipus. La veritat és que tot està molt ple. Però el més sorprenent és observar que no s’acaba mai, que ens fem un fart de perdre’ns per passadissos i escales, fins que trobem un lloc a on hi cabem tots. És una cerveseria, però em perdo de tants llocs com hem visitat i no sóc capaç de recordar-ne el nom. Prenc una cervesa negra que és molt bona i xerrem durant una bona estona, fins que ja marxem, car ja és tard i l’endemà tenim previst perdre’ns pels carrers de Budapest durant unes quantes hores! (Continuarà)
(La fotografia és de dins del bar Simplza)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol