Cuba, del 5 al 18 d’abril de 2017: descobrint Sierra Maestra (10 d’abril de 2017; dia 6) (II)

Més endavant, veient la nostra bona predisposició, ens diu que dissimuladament, en podem tirar més. Una de les plantes que més ens crida l’atenció és una mena de mimosa que es tanca amb el contacte dels dits, les fulles es pleguen. És la sensitiva (https://ca.wikipedia.org/wiki/Sensitiva ):” La sensitiva, vergonyosa o dormilega (Mimosa pudica) és una planta d'origen americà de la família de les fabàcies. És fàcilment distingible por la seva reacció al tacte, desenvolupada com a defensa davant els depredadors. Originària del Brasil, és naturalitzada en moltes altres regions tropicals i es ven com ornamental pel tropisme de les fulles al ser tocades. És una planta herbàcia, perenne, de fins a un metre d'alçada i amb arrels molt desenvolupades. Les fulles són pinnaticompostes o bipinnades, formades per dos parells de pinnes que contenen de 15-25 parells de folíols lineals obtusos, amb una forma que recorda a la de les falgueres. Les flors són petites, de color rosat, malva o purpúries. El fruit és una llegum. La seva vida és relativament curta, fins a 5 anys aproximadament. La sensitiva és una planta medicinal coneguda per la seva acció sedativa (és recomanada per l'insomni i per relaxar un estat de nerviosisme). Es pren en infusió ja sigui de la planta sencera, o d'algunes parts de la planta com les arrels o les fulles. Els laboratoris farmacèutics l'utilitzen en homeopatia en solució sota el nom de Poconeol.
La sensitiva conté mimosina un compost que les diverses proves experimentals han demostrat què té certa activitat diürètica, promou la regeneració de teixit nerviós i redueix la menorràgia. Totes les parts de la sensitiva són potencialment tòxiques, motiu pel qual el seu ús és desaconsellat en l'embaràs i en període de lactància. Pot provocar casos de dermatitis, i en rumiants pot donar problemes gastrointestinals.
També a la llunyania veiem el pic de Turquino, però no hi accedirem, ja que es necessita bastant de temps per fer-ho. A viquipèdia s’explica (https://es.wikipedia.org/wiki/Pico_Turquino; https://ca.wikipedia.org/wiki/Pic_Turquino ): “El Pic Turquino (en castellà: Pico Turquino) és la muntanya més alta de Cuba, amb 2004 metres sobre el nivell del mar. Està situat al sud-est de l'illa, al centre de la serralada de Sierra Maestra, a la província de Santiago de Cuba.
Es creu que el nom prové d'una alteració de "Pic Turquesa" (en castellà: turquí) degut als tons blavosos que es contemplen al cim des de determinats llocs.
Fou citat per primera vegada (sota el nom de "Tarquino") en un mapa dibuixat a finals del segle XVI pel cartògraf flamenc Gerardus Mercator, tot i que les primeres notícies d'ascensions al cim es remunten a 1915. L'any 1957 fou teatre d'operacions dels integrants de l'Exèrcit Rebel en la lluita per la Revolució cubana.
En el punt més alt del pic es troba un bust de José Martí, que Celia Sánchez Manduley, acompanyada del seu pare, col·locaren l'any del centenari del seu naixement (1953). El bust és obra de l'escultora Jilma Madeira i a la base del monument apareix la frase de l'homenatjat: "Escasos como los montes son los hombres que saben mirar desde ellos y sienten con entraña de nación o de humanidad".

El Parc Nacional de Turquino cobreix una àrea de 229,38 km² al voltant del pic”. (Continuarà)
(La fotografia és d'una de les cases que hi ha per Sierra Maestra, i el vídeo, de la mimosa que es tanca)


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol