Cuba, del 5 al 18 d’abril de 2017: descobrint Sierra Maestra (10 d’abril de 2017; dia 6) (I)

Els galls que volten per la zona de la casa particular ja deixen anar els seus “quiquiriquís” quan encara no clareja. Tot i que estic cansada, ens llevem i ja ens preparem per anar a fer una excursió pel parc natural de Turquino, en plena Sierra Maestra. Abans, però, omplim l’estómac tot esmorzant a la casa particular. Cal reconèixer que és més frugal que d’altres dies i no hi ha llet; és una zona molt rural i més pobra que d’altres que havíem vist pel país. Ara bé, el paisatge és impressionant. Tranquil·litat, natura, nenes i nens que van a l’escola dalt d’una mula. Mengem un bon munt de plàtans, ja que n’hi ha molts per la zona i tenim com una mena de “barra lliure”. Seguidament ens posem en marxa i ja anem cap a l’oficina de turisme, situada ben a prop i a on ja teníem reservada l’excursió que farem avui. Hi ha bastanta gent i ens hem d’esperar una mica per tal de poder pagar-la. Contemplo el paisatge de la mítica Sierra Maestra (https://www.ecured.cu/Sierra_Maestra; http://www.cubadebate.cu/etiqueta/sierra-maestra/; )! Tal i com s’explica a viquipèdia (https://ca.wikipedia.org/wiki/Sierra_Maestra ): “La Sierra Maestra és una serralada a la regió sud-oriental de Cuba, que transcorre principalment per les actuals províncies de Granma i Santiago de Cuba (i que travessava l'antiga Província d'Oriente). És rica en minerals, especialment en coure, manganès, crom, i ferro.
Es tracta de la serralada més gran del país, que forma un verd bastió que voreja la costa sud oriental de Cuba des de Cabo Cruz fins a la Punta de Maisie, a la badia de Guantánamo; té al voltant de 250 km de llarg per 60 d'ample. La seva alçada mitjana està entre els 300 i 1.500 m; hi destaquen per la seva alçada el Pico Cuba amb 1.872 m, i el Pico Suecia, amb 1.734 msnm. El seu punt més elevat és el Pic Turquino amb 2004,  que és situat al cor de la serralada. El vessant sud, marítim, és pràcticament deshabitat; al vessant nord, més humit, hi ha conreus de cafè i explotacions mineres.
La Serra Mestra és un dels escenaris naturals més majestuosos de tota Cuba. S'hi troben magnífics parcs naturals com el Parc Nacional de Turquino, Parc Desembarcament del Granma, Parc Santo Domingo-la Sierrita, Parc Marea del Portillo. Tot això dóna la possibilitat que la Sierra Maestra sigui un gran destí ecoturístic a l'illa de Cuba. El 1980 va ser declarada parc nacional. La Sierra Maestra constitueix un lloc d'extraordinari valor històric per al poble cubà. Des de les lluites que van alliberar els aborígens taïnos contra els colonitzadors espanyols, després va ser el refugi dels negres esclaus que fugien de les plantacions de canya de sucre, també la Sierra Maestra va ser refugi de l'Ejército Rebelde en la lluita guerrillera de la revolta contra Batista. A la Sierra Maestra, Fidel Castro va dirigir les accions militars a l'illa, i s'hi van dur a terme importants combats liderats per personalitats de la història de Cuba com el Che Guevara, Raúl Castro, o Camilo Cienfuegos. Entre els atractius naturals de Sierra Mestra hi ha la Gran Pedra, una roca de 70 mil tones ubicada a 1.225 metres d'altitud. Es tracta de la tercera roca més gran del món i es troba registrada al Llibre Guinness dels Rècords. S'hi conrea el millor cafè de tipus aràbic, la varietat de més qualitat en el món. Les plantacions de la Sierra Mestra permeten obtenir un cafè superior de fama mundial que s'exporta a diferents regions del planeta.
Després de pagar l’excursió fins a la comandància de Fidel, ens esperem una estona abans no ens puguin portar fins al lloc a on comença l’excursió. Ho hem de fer amb un cotxe especial, ja que per pujar-hi hi ha un gran desnivell, en pocs quilòmetres ens enlairem més de 900 metres. És gairebé una carretera vertical i en alguns moments fa una mica de respecte, i més, quan veiem que hi ha cabres al mig de la carretera que no tenen cap pressa per apartar-se del mig de la carretera. Finalment, arribem a destí, a on començarem l’excursió. Allí ja hi ha un grup de quatre persones i tots nosaltres per tal d’iniciar la caminada. Tot i que la resta de gent és centreeuropea, fem la visita en castellà. El guia és un senyor de mitjana edat i molt simpàtic, que ens explicarà un munt de coses de la natura i de la història. Es diu.... Només d’iniciar la seva agradable verborrea ja explica un munt d’acudits relacionats amb la seva sogra. Hi ha una mena de plantes que tenen forma de barba i ens diu que s’anomenen “barbes de suegra”. Ens conta que per tirar fotografies cal que paguem 5CUC per càmera, i hi accedim. (Continuarà)
(La fotografia correspon a la casa de Fidel Castro a Sierra Maestra)



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol