Visita a Galiza (del 22 al 26 de juliol de 2017): de Cangas a Compostel·la, passant per Vigo (dia 3; 24 de juliol de 2017) (III)

L'aeroport de Vigo, també conegut com a aeroport de Peinador per la localitat on es troba, està situat a uns 9 km del centre de la ciutat, entre els municipis de MosRedondela i Vigo. Té una pista de 2.400 metres de longitud per 45 m d'amplada i un sistema d'aproximació instrumental ILS CAT II/III a la capçalera 20. Té una bona situació estratègica, amb connexions directes amb l'autovia de les Ries Baixes, l'A-55 a Portugal, la circumval·lació de Vigo i l'autopista de l'Atlàntic. A més, hi arriba la línia C92 d'autobús de Vitrasa, amb freqüències cada 30 minuts.
L'any 2012 l'aeroport va gestionar un trànsit de 828.720 passatgers. La terminal té vols directes a les principals ciutats espanyoles, com MadridBarcelona o Bilbao, als dos arxipèlags, i a ParísRomaBrussel·les i París.
Després de la inauguració del nou edifici d'aparcament, l'aeroport compta amb una superfície de 100.000 metres quadrats i 2.500 places destinades als usuaris particulars.] A més, recentment han acabat les obres d'ampliació i remodelació del nou edifici de la terminal de passatgers. Les noves instal·lacions van ser inaugurades a l'abril de 2014; i han proporcionat a l'aeroport de Vigo una nova terminal de 26.000 m², amb capacitat per atendre a quatre milions d'usuaris a l'any. Tres navilieres competeixen entre si oferint serveis regulars de transport marítim entre Vigo i les localitats de Cangas i Moaña, situades a l'altra banda de la ria de Vigo. Les empreses Mar de Ons i Naviera RG es complementen en la ruta que uneix Vigo i Cangas. A més, Nabia uneix Vigo amb Moaña.
A l'estiu s'amplia l'oferta a les Illes CíesIlla d'Ons i a les platges de Rodeira i Nerga, ambdues situades a Cangas do Morrazo. Vigo és a més escala habitual de nombrosos creuers turístics internacionals; si ben no suposen un mitjà de transport d'arribada a la ciutat, donada la naturalesa turística d'aquestes escales.
Llocs d’interès

Centre urbà

·         El nucli antic (Casco Vello), on s'hi troben entre altres edificis emblemàtics el Castell de San Sebastián (segle XVII) amb vistes a la ciutat i la ria, la Cocatedral de Santa Maria de Vigo, la Casa de Ceta i Pazos de Figueroa (segle XVI) o els soportals d'O Berbés, un barri de pescadors. Recentment ha estat declarat Bé d'Interès Cultural per la Xunta de Galicia.
·         La Cocatedral de Santa María de Vigo, antiga col·legiata que es va construir entre 1816 i 1836 en substitució d'un temple gòtic anterior. És d'estil neoclàssic i en el seu interior s'hi troba el Crist de la Victòria, que segons la tradició va ajudar als viguesos a les Guerres Napoleòniques.
·         La Praza da Constitución, plaça amb pòrtics a l'entrada del centre històric, considerada la Plaça Major de la ciutat. En ella es troba l'Ajuntament de Vigo, construït el 1859 per José María Ortiz y Sánchez.
·         La Porta do Sol, centre neuràlgic de la ciutat on trobem el monument conegut popularment com "O Sereo", de l'escultor Francisco Leiro.
·         Les Rúas Príncipe, Urzáiz i Gran Vía, principals carrers comercials i de lleure, amb jardins i voreres amples.
·         L'Alameda, es troba a la praza de Compostela, annexa al nucli antic i al port. Es va crear a finals del segle XIX en una zona guanyada al mar, sent el primer parc urbà creat a la ciutat. La majoria dels seus arbres són centenaris. Destaquen la font central i diverses escultures.
·         Montero Ríos-Areal, zona de passeig pròxima al port esportiu on trobem el moll dels creuers i dels transports en vaixell a les illes Cíes.

Edificis romànics

L'església de Santa María de Castrelos, a només 100 metres del nucli urbà. És del segle XII i està formada per una única nau d'absis semicircular. En el seu interior trobem interessants pintures murals.

·         L'església de San Salvador de Coruxo, també del segle XII. Destaca el seu monumental absis.
·         L'església de Santiago de Bembrive, del segle XII i també amb un absis important.

Museus i centres culturals

·         El Centre Social Novacaixagalicia, edifici multiusos dedicat a diferents tipus d'exposicions. Entre elles destaca la Col·lecció Caixanova, formada per més de 4.000 obres, i l'Exposició Naturnova, centre interactiu d'educació mediambiental. Té a més un auditori, sala de recepcions, institut de desenvolupament, centre d'iniciatives socials, àrea de noves tecnologies i tres zones d'exposicions temporals. El Centre es troba a la Casa Bárcena, un edifici d'estil eclèctic dissenyat per l'arquitecte viguès Jenaro de la Fuente Domínguez a finals del segle XIX.
·         El Museu del Mar de Galícia, situat a la vora de la ria, a Punta de Muíño. L'edifici és obra dels arquitectes Aldo Rossi i César Portela.
·         El Verbum o Casa de les Paraules, museu interactiu sobre tots els àmbits relacionats amb la comunicació humana. Es troba a primera línia de mar, a prop de la platja de Samil.
·         El Museu d'Art Contemporani de Vigo, situat en un edifici que antigament era una presó. Es va rehabilitar com a museu l'any 2002. Acull exposicions artístiques de fotografia, escultura i pintura.
·         La Casa de les Arts, amb exposicions temporals programades per la unitat de cultura de l'ajuntament de Vigo.
·         La Casa Gallega de la Cultura, centre multidisciplinari amb activitats artístiques i literàries.
·         El Centre Arqueològic de Salinae, salines romanes trobades a principis del segle XXI durant la construcció d'un centre de salut al carrer Rosalía de Castro.
·         El Museu Municipal Quiñones de León, situat a l'antic Pazo de Lavandeira, amb zones dedicades a l'art i l'arqueologia.
·         El Teatre García Barbón, projectat per l'arquitecte d'O Porriño Antonio Palacios a principis del segle XX i restaurat per la Caixa de Vigo el 1984. Hi passen anualment unes 300.000 persones.
·         El Museu Etnogràfic Liste, amb exposicions de més de 2.000 peces, que va néixer a partir de la Fundació Liste.
·         La Vil·la Galaico-romana de Toralla, excavació arqueològica a cel obert d'una vil·la (vivenda galaico-romana) cpnvertida en museu-exposició visitable. Es troba a la platja d'O Vao.
·         El Castro do Vao, poblat de la cultura dels castros convertit en museu amb la rèplica de tres vivendes de l'època. Està situat al Monte do Castro.

·         El Centre d'Art Fotogràfica (CAFVI), que va obrir les portes l'any 2015 amb una selecció de l'Arxiu Pacheco. (Continuarà)
(La fotografia correspon a la fauna de les illes Cíes)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"