Visita a Galiza (del 22 al 26 de juliol de 2017): de terres catalanes a Galiza (dia 1; 22 de juliol de 2017) (I)

Això de matinar moltíssim se’m fa un xic dur... però és per gaudir d’uns dies a l’estimada Galiza. Així doncs, un cop sona el despertador comença la rutina d’anar cap a l’aeroport, deixar el cotxe a “Aparca i vola” i anar cap a la Terminal 2, a on no tardem gaire a embarcar, i un cop ben asseguda, m’adormo en un tres i no res. De totes maneres, abans d’embarcar ja em puja un xic la mosca al nas amb una senyora mal educada que fuma cigarrets electrònics dins de la terminal i s’enutja quan li fan facturar la maleta i després se’n riu de nosaltres amb una broma pesada. Bé, hi ha gent imbècil pertot arreu, malauradament...
Un cop arribem a Santiago, el primer que fem és anar a esmorzar per agafar forces. El dia és ben plujós i fred, però tenim l’esperança que millori. Un cop agafades energies, anem a buscar el cotxe de lloguer. Ens espera una furgoneta de Drivalia (http://www.drivalia.es/ ), antiga companyia Solmar (http://www.solmar.es/ ), que és amb la qual lloguem el vehicle en aquesta ocasió. Ens porta a on tenen els cotxes, a escassos quilòmetres. La veritat és que el tracte i el preu són molt bons i raonables. El cotxe que ens donen és nou, no té ni 50km. Tant modern i ben equipat que ens costa fins i tot saber a on hi ha certs comandaments!  Finalment, engeguem la marxa i anem tirant tot xino-xano i ens parem a Pontevedra. Encara tenim la pluja de companya, com a mi m’acompanya un intens mal de cap. Quan aconseguim aparcar, opto per quedar-me una estona a dins del cotxe per veure si em passa, i sí, el remei funciona! I a més, el dia s’ha començat a aclarir!
Optem per anar fer una volta per Pontevedra (http://www.visit-pontevedra.com/; http://www.turismo.gal/que-visitar/cidades/pontevedra?langId=es_ES ). A viquipèdia es conta (https://ca.wikipedia.org/wiki/Pontevedra ):” Pontevedra és una ciutat del sud-oest de Galícia, capital de la província de Pontevedra i de la comarca homònima. És una ciutat principalment de serveis, ja que la gran majoria del teixit industrial de la zona es troba a la ciutat veïna de Vigo, que és la més poblada de la província. Té una població de 82.934 habitants (INE2013) repartits en una extensió de 117 km².
La ciutat, reconeguda com a capital de les Rías Baixas, es troba a la vora del riu Lérez, en un estuari que forma la ria de Pontevedra.
Història

Llegenda grega

Sobre el naixement de la ciutat de Pontevedra existeix una llegenda d'origen renaixentista que diu que el responsable de la fundació de la vila va ser Teucro, un dels herois de la Guerra de Troia. La llegenda diu que va arribar a aquestes terres després de ser rebutjat pel seu pare Telamó i va fundar un assentament amb el nom d'Helenes i després d'això es va casar amb Helena la filla del Rei Putrech qui en aquell moment dirigia l'exèrcit grec cap a la ciutat d'Atenes.

Origen romà

La veritat és que diversos estudis arqueològics no demostren existència de vida humana abans de l'època romana. El veritable germen de la ciutat és, llavors, l'assentament de Turocqua, fundat en la riba sud del riu Lérez. Aquest assentament romà prosperaria i seria conegut com a Dvos Pontes (Dos ponts, el construït per a fundar Turocqua i un posterior) o per Pontus Veteri (Pont Vell, en referència al primer pont).

Anys daurats

Des de l'Edat Mitjana i fins a finals del s.XVI la ciutat es va convertir en un dels principals ports de Galícia, sent el seu burg un dels més populosos. A partir d'aquest segle la vila entraria en decadència a causa de l'abandó per part de la Corona de Castella primer i de les successives guerres després.

Del XIX a l'actualitat

No seria fins al segle XIX quan amb la creació de les províncies i designació de Pontevedra com a capital, la ciutat ressorgís, en aparèixer noves institucions i serveis que van portar població i diners. A principis del segle XX, abans de la Guerra Civil Espanyola Pontevedra era un formiguer social i cultural, però després de la guerra i els anys d'autarquia, la indústria es va decantar per Vigo, ciutat oberta al mar i amb un dels millors ports del món. Actualment Pontevedra viu una segona joventut, veient com la seva població augmenta en detriment de les altres grans nuclis de Galícia, que veuen com els seus habitants es traslladen als municipis limítrofs.
El municipi de Pontevedra té una superfície de 117 km² i una llargada de nord a sud de gairebé 20 km. S'estén per la part sud de la ria de Pontevedra, on ocupa les valls fluvials del Lérez i del riu dos Gafos. Cap al sud, arriba fins a la desembocadura del riu Verdugo, a Ponte Sampaio, ja a la ria de Vigo.
La ciutat està situada al fons de la ria de Pontevedra, a la desembocadura del Lérez. Està assentada en un turó rocós relativament aplanat per l'erosió que, tot i que no és gaire alt, fa que el Lérez el rodegi pel nord abans d'obrir-se a la ria. Per aquest motiu els únics carrers amb un cert pendent són els que baixen a la ribera. La situació resulta estratègica, ja que és el primer punt, venint des del mar, a través de la ria, pel qual es pot creuar de nord a sud.
Limita al nord amb els municipis de MeisBarroMoraña i Campo Lameiro; a l'est amb Cotobade i Ponte Caldelas; al sud amb SoutomaiorVilaboa i Marín, i a l'oest amb Poio i amb la ria de Pontevedra (Continuarà)
(La fotografia correspon al passeig per Pontevedra)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol