Sant Joan a les Valls d’Àneu: passeig i retorn cap a casa (dia 3, 25 de juny de 2017) (II)

Per realitzar els treballs s'elegia un centre d'operacions dins de cada zona a fortificar. En el cas de la vall del riu Aragó es va escollir l'estació de ferrocarril de Canfranc, pel fet de trobar-se en un punt central. En aquest lloc es realitzaven els treballs de fusteria i emmagatzematge del material de construcció, i al mateix temps servia d'allotjament als soldats que treballaven. Des d'aquest punt es portava tot fins als llocs a construir, en molts casos part del transport es realitzava amb muls, arribant a trigar fins a sis hores en arribar al destí, com per exemple al CR-114 La Raca.
El pla originari era que cada lloc construït es rodegés per unes trinxeres comunicades entre si i situar en cada extrem un pou de tirador; tot el conjunt estaria rodejat per un reixat. Ni els pous ni els reixats es van arribar a construir, i no van passar de ser un projecte en els plànols de cada assentament. Cal dir que els reixats i les portes blindades que tancaven aquests assentaments van romandre emmagatzemades a FigueresJaca i Pamplona.
Encara sense haver estat acabada aquesta gran obra s'han succeït al llarg dels anys diverses prospeccions per comprovar l'estat que es trobaven els assentaments. Les últimes comprovacions d'aquestes fortificacions a la vall del riu Aragó daten de finals de la dècada dels 80.
Cada Centre de Resistència posseïa gran quantitat d'assentaments agrupats en Punts de Suport, i al mateix temps aquests en Elements i aquests, en Subelements. Els assentaments construïts allotjarien les següents armes:
·         Fusell metrallador.
·         Metralladora.
·         Canó antitanc.
·         Canó d'infanteria.
·         Metralladora antiaèria.
·         Morter de 81 mm.
·         Morter de 50 mm.
També es van construir observatoris, abrics de secció i dipòsits de municions o queviures.

Exemple de Centre de Resistència de la Línia P: El Castellar

Un centre típic és el denominat CR-113 El Castellar. Se situa a la mateixa estació hivernal de Candanchú, al naixement del riu Aragó.
De tots els CR de la vall del riu Aragó el 113 és el que més assentaments o nius (així se'l denomina en molts casos) posseeix; això es deu al fet que es troba just a la mateixa frontera. Posseeix un total de 62 assentaments i alguns més (fins a 89), en tindria si s'hagués arribat a completar.
L'1 de març de 1951 aquest Centre de Resistència comprenia: la Rinconada de Candanchú, els vessants nord i aquest del Tobazo i finalment la regió del riu Aragó i carretera general entre el pont de Santa Cristina i la Raqueta.
Podem reconèixer cinc tipus diferents d'assentaments:
Assentaments d'observació o de comandament
Situats a les cotes més elevades, ja que des d'elles es té una panoràmica sobre tot el conjunt o bona part d'ell.
Assentaments de combat
Són els més nombrosos. En ells es podrien allotjar fusells metralladors o metralladores. Pràcticament la majoria estan gairebé enterrats i coberts d'herba o roques del lloc, creant amb això un perfecte camuflatge. Cobrien pels seus espiells (alguns en posseïen fins i tot dos) un sector de tir fix. L'espai interior és d'aproximadament 4 . En els projectes, cada assentament tenia al seu voltant diversos pous de tirador units mitjançant túnels o trinxeres.
Assentaments d'artilleria
Els més grans, ja que havien d'albergar un canó antitancs o un d'infanteria. Situats en punts molt estratègics per batre especialment les carreteres.
Assentaments a cel obert
Aquests comprenien les metralladores antiaèries o els morters de 81 i 50 mm. Generalment es troben a les parts més elevades, per d'aquesta forma tenir més cobertura de foc.
Abrics
Excavats en la mateixa roca dels escarpats de cada CR, servirien per donar aixopluc a la tropa destinada o a emmagatzemar municions i queviures.
La distribució de tot el conjunt està molt estudiada, perquè estan distribuïts d'una forma escalonada des dels cims del Centre fins a la mateixa carretera.

Zones d'assentament

Podem agrupar aquests assentaments del CR-113 en diverses zones:
·         Una seria els que es troben a peu de la mateixa carretera. Va des del pont del Ruso fins al pont de Santa Cristina.
·         La següent podria ser la que es troba al barranc de Candanchú, és a dir, des de la carretera cap a la Zapatilla.
·         Una tercera zona estaria a la muntanya d'El Castellar i al costat seu una altra a La Raqueta.
·         Una altra zona podria estar determinada pel vessant de La Raca que descendeix fins al riu Aragó.

·         Finalment s'haurien d'agrupar en una altra zona els assentaments de La Canal Roya. (Continuarà)
(La imatge correspon als paisatges de la Vall d'Àneu)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol