Colòmbia, del 4 al 14 de setembre de 2016, dia 9: dia intens de feina (12 de setembre de 2016) (i II)

Paguem per tot 53000 pesos i ja pugem al cotxe amb en Jorge i el termos. Però no anem directament a la facultat, sinó que fem marrada a Cajicá. Els havia preguntat als dos que era pa de iuca (https://www.youtube.com/watch?v=qjBG3sJpedI ) i per tal que me n’assabenti, em porten directament a tastar-lo! J És un pa fet amb farina de iuca i té un gust lleugerament salat. Però no només tastem pa de iuca, sinó que també bevem una gustosa beguda d’avena, dolça, que s’acompanya amb canyella. Anem al mateix bar que em van portar dies enrere, a peu de carretera, a on tenen multitud de menges casolanes. Un local petit però acollidor, bo, gairebé sempre ple i alhora, barat. A la sortida la Janet veu una fruita i la compra: és una pitaya (https://es.wikipedia.org/wiki/Hylocereus_megalanthus ),que me la guardaré per sopar. També es considera o s’anomena així la fruita del dragó (https://ca.wikipedia.org/wiki/Pitaya: https://es.wikipedia.org/wiki/Pitahaya ), però no és la que em cruspiré per sopar. De camí cap a la facultat es posen a parlar de diverses fruites, però sóc incapaç de retenir tots els noms. Un cop arribem a la facultat, deixem el termos al laboratori i anem a la zona dels hivernacles, a on ens trobem amb un des responsables, que ens fa una petita visita guiada. Allí ens dóna uns tomàquets grocs deliciosos, que no cal ni amanir per menjar-los. Ens dirigim cap al que em volen ensenyar, la bufeta de gos o uvilla, (http://www.5aldia.es/ca/az_fitxa.php?id=41&fam=3; http://www.5aldia.es/ca/az_resultats.php?fam=3; https://ca.wikipedia.org/wiki/Alquequengi  ) fruita de la qual me’n donarà. En aquest cas l’espècie és Physalis peruviana (https://es.wikipedia.org/wiki/Physalis_peruviana; https://ca.wikipedia.org/wiki/Physalis_peruviana ). També em regala maduixes i un clavell dels que han nascut gràcies a una investigació. Als hivernacles també hi tenen preciosos gladiols i altres fruites com la carambola (http://www.5aldia.es/ca/az_fitxa.php?id=44&fam=3; https://ca.wikipedia.org/wiki/Averrhoa_carambola; https://es.wikipedia.org/wiki/Averrhoa_carambola ) A fora hi tenen plantats un bon grapat de romaní (https://ca.wikipedia.org/wiki/Roman%C3%AD_(planta) ), que també tenen a dins dels hivernacles. Seguidament, anem cap al despatx, a on esperem una reunió amb el degà i la coordinadora del programa a on estic, la Maribeb, que avui no es produirà. Així doncs, aprofitem per fer un mos a una de les cafeteries del campus i ja vaig cap a fer pràctiques amb el semen del toro “Valeroso”, que al final resulta no ser-ho tant, en termes espermàtics. L’estona passa volant, i ni me n’adono que ja és l’hora de marxar. La Janet no ve amb nosaltres de tornada, de manera que torno amb en Jorgito, tot fent-la petar durant tot el trajecte. Ens trobem, com no, molt de tràfic  l’entrada de Bogotà i arribo a l’hotel ja gairebé de fosc, amb temps just per acabar de fer feina i menjar-me la pitaya per sopar!

 (La fotografia correspon a una delicisoa pitaya)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Una rondalla popular valenciana: el jove que volia córrer món i fer fortuna

“Jo soc aquell que va matar Franco”, de Joan-Lluís Lluís