Colòmbia, del 4 al 14 de setembre de 2016, dia 9: dia intens de feina (12 de setembre de 2016) (i II)
Paguem
per tot 53000 pesos i ja pugem al cotxe amb en Jorge i el termos. Però no anem
directament a la facultat, sinó que fem marrada a Cajicá. Els havia preguntat
als dos que era pa de iuca (https://www.youtube.com/watch?v=qjBG3sJpedI
) i per tal que me n’assabenti, em porten directament a tastar-lo! J
És un pa fet amb farina de iuca i té un gust lleugerament salat. Però no només
tastem pa de iuca, sinó que també bevem una gustosa beguda d’avena, dolça, que
s’acompanya amb canyella. Anem al mateix bar que em van portar dies enrere, a
peu de carretera, a on tenen multitud de menges casolanes. Un local petit però
acollidor, bo, gairebé sempre ple i alhora, barat. A la sortida la Janet veu
una fruita i la compra: és una pitaya (https://es.wikipedia.org/wiki/Hylocereus_megalanthus
),que me la guardaré per sopar. També es considera o s’anomena així la fruita
del dragó (https://ca.wikipedia.org/wiki/Pitaya:
https://es.wikipedia.org/wiki/Pitahaya
), però no és la que em cruspiré per sopar. De camí cap a la facultat es posen
a parlar de diverses fruites, però sóc incapaç de retenir tots els noms. Un cop
arribem a la facultat, deixem el termos al laboratori i anem a la zona dels
hivernacles, a on ens trobem amb un des responsables, que ens fa una petita
visita guiada. Allí ens dóna uns tomàquets grocs deliciosos, que no cal ni
amanir per menjar-los. Ens dirigim cap al que em volen ensenyar, la bufeta de
gos o uvilla, (http://www.5aldia.es/ca/az_fitxa.php?id=41&fam=3;
http://www.5aldia.es/ca/az_resultats.php?fam=3;
https://ca.wikipedia.org/wiki/Alquequengi ) fruita de la qual me’n donarà. En aquest
cas l’espècie és Physalis peruviana (https://es.wikipedia.org/wiki/Physalis_peruviana; https://ca.wikipedia.org/wiki/Physalis_peruviana
). També em regala maduixes i un clavell dels que han nascut gràcies a una
investigació. Als hivernacles també hi tenen preciosos gladiols i altres
fruites com la carambola (http://www.5aldia.es/ca/az_fitxa.php?id=44&fam=3;
https://ca.wikipedia.org/wiki/Averrhoa_carambola;
https://es.wikipedia.org/wiki/Averrhoa_carambola
) A fora hi tenen plantats un bon grapat de romaní (https://ca.wikipedia.org/wiki/Roman%C3%AD_(planta)
), que també tenen a dins dels hivernacles. Seguidament, anem cap al despatx, a
on esperem una reunió amb el degà i la coordinadora del programa a on estic, la
Maribeb, que avui no es produirà. Així doncs, aprofitem per fer un mos a una de
les cafeteries del campus i ja vaig cap a fer pràctiques amb el semen del toro
“Valeroso”, que al final resulta no ser-ho tant, en termes espermàtics.
L’estona passa volant, i ni me n’adono que ja és l’hora de marxar. La Janet no
ve amb nosaltres de tornada, de manera que torno amb en Jorgito, tot fent-la
petar durant tot el trajecte. Ens trobem, com no, molt de tràfic l’entrada de Bogotà i arribo a l’hotel ja
gairebé de fosc, amb temps just per acabar de fer feina i menjar-me la pitaya
per sopar!
(La fotografia correspon a una delicisoa pitaya)
Comentaris