Colòmbia, del 4 al 14 de setembre de 2016, dia 8: la diada, entre passejada i feina (11 de setembre de 2016) (i XII)

De tornada, desfaig el camí. Torno a passar per barris un xic més pobres del que havia vist fins al moment. Hi ha molta gent que va a missa, a les diferents esglésies, mentre que d’altra gent aprofita per menjar en restaurants, per bé que no tots estan oberts. Com que he caminat bastant, em compro una “arepa” per recuperar forces i continuo la marxa fina a arribar a l’hotel, però passant pel supermercat a comprar provisions per acabar de passar la tarda i el vespre. De camí també em fixo que hi ha cartells que demanen que es voti sí al referèndum per la pau que ha de tenir lloc el proper 2 d’octubre, per continuar construint Colòmbia. De totes maneres, també hi ha cartells que reclamen votar “no” per construir la vertadera pau. El país està dividit, però ja es veurà com acaba tot el proper 2 d’octubre. Espero que acabi bé pel país, però. Finalment, ja arribo a l’hotel i em poso a fer feina la resta del dia. Tenia intenció d’anar a Montserrate, una muntanya propera lloc de pelegrinatge religiós, però veig que és tard i me’n desdic. Tal i com s’explica a viquipèdia (https://ca.wikipedia.org/wiki/Monserrate ):” El turó de Monserrate juntament amb el Turó de Guadalupe constitueixen els anomenats turons tutelars de Bogotà. Monserrate té una altitud de 3152 msnm i s'ubica sobre la Serralada Oriental. Els turons de Bogotà, d'origen metamòrfic, tenen més de 10.000 anys d'antiguitat, pel que fa a l'aspecte geològic.
El turó de Monserrate ha estat lloc de peregrinació religiosa des de l'època colonial i és un atractiu natural, religiós, gastronòmic i mirador de la ciutat. L'accés pot realitzar-se a peu per un sender per a vianants, telefèric o funicular. Al cim d'aquest turó hi ha el santuari de la Basílica del Senyor de Monserrate, l'actual construcció del qual, d'estil neocolonial, va ser acabada el 1925 i exhibeix la talla del Señor Caído de Monserrate, elaborada per Pedro de Lugo i Albarracín el segle xvi. La primera ermita fou construïda sota el mandat del president colonial Pedro Solís de Valenzuela per retre homenatge a la Mare de Déu de Montserrat, imatge portada per ell mateix des del Regne d'Espanya. El 1992 va ser creat el Parc Corredor Ecològic, que adopta el Pla d'Ordenació Física del Sistema Orogràfic a fi i efecte de conformar una àrea de preservació ambiental a la vora de la ciutat, sobre l'espai rural dels turons orientals i sud-orientals. Els seus terrenys van ser cedits al Parc Nacional Enrique Olaya Herrera.
Si bé el turó de Monserrate ha perdut la major part de fauna i flora nativa a causa de la desforestació, incendis forestals i introducció d'espècies exòtiques, és possible encara trobar ecosistemes de Bosc Andí, mamífers petits i prop de 58 espècies d'aus. Així mateix, sobresurt com un escenari ideal per a la pràctica de l'esport, a causa de l'entorn natural i la qualitat de l'aire”.
I el dia decau poc a poc sobre Bogotà fins al moment d’anar a descansar l’espinada unes quantes hores....

 (La fotografia és també del parc Simón Bolívar)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol