Colòmbia, del 4 al 14 de setembre de 2016, dia 4: feina i visita a la catedral de sal de Zipaquirá (7 de setembre de 2016) (VI)

Ens entretenim una estoneta per allí, i ja entrem a la nau principal, a on es veu l’efecte òptic de la magnificent creu. A terra, també hi ha una escultura de marbre que imita la imatge de Miquel Àngel a la capella Sixtina, obra de dos escultors de Bogotà que la van entrar en sis peces i la van reconstruir. D’altra banda també hi ha escultures de marbre d’àngels, així com un pessebre grandiós, obra d’un artista italià. Continuem el nostre periple, entrem per un estret camí i anem a parar a la zona comercial. Per què a dins hi ha zona comercial, un cinema i un auditori. A més, s’hi celebren misses regularment i també casaments. Pels casaments la núvia pot entrar en cotxe per un pas habilitat, però la tradició diu que el nuvi ha de fer la penitència i entrar a peu. A la zona comercial venen maragdes. I és que també és zona a on se’n poden trobar. Les maragdes, tal i com s’explica a viquipèdia (https://ca.wikipedia.org/wiki/Maragda ):” Una maragda és un mineral, una varietat del beril, de color verd brillant degut al seu contingut de crom i de vegades de vanadi. També es fa servir com a gemma, la qual és molt valorada perquè és l'única gemma de color verd que cristal·litza. El nom de maragda té prioritat sobre el de beril per anomenar el mineral. La maragda és una varietat de beril, de color verd degut a les impureses de crom i/o vanadi que pot arribar contenir. En la dècada de 1790, Louis Nicolas Vauquelin, el descobridor del crom, va demostrar que la maragda i beril eren essencialment el mateix compost químic i que les maragdes, stricto sensu, contenien crom. A les darreries del segle XX, es va descobrir que algunes maragdes contenen més de vanadi de crom. La seva duresa a l'escala de Mohs és de 7,5 a 8. Les maragdes, així com els berils, es poden trobar a les pegmatites. En l'antiguitat s'han extret maragdes a Egipte des de l'any 1500 abans de la nostra era, i a l'Índia i Àustria, almenys des del segle XIV.
Colòmbia és, de lluny, el major productor mundial de maragdes, i constitueix el 50-95% de la producció mundial, depenent de l'any, l'origen i grau. La producció de maragda a Colòmbia s'ha incrementat dràsticament en l'última dècada, augmentant en un 78% entre el 2000 i 2010. Les tres principals àrees de mineria de maragdes a Colòmbia són Muzo, Coscuez i Chivor.
Zàmbia és el segon major productor del món, amb els seus dipòsits de la zona del riu Kafubu (mines Kagem), a uns 45 km al sud-oest de Kitwe, responsable del 20% de la producció mundial de pedres de qualitat gemma en 2004.
Es coneix una varietat de maragda anomenada maragda trapiche, la qual mostra característiques de creixement de sis radis. La maragda és la pedra del mes de maig i els signes del zodíac associats. Neró usava una maragda com a lent correctora per seguir els combats de gladiadors, ja que patia miopia. S'aplicaven maragdes per pal·liar dolors d'ossos i com a amulet protector contra les serps, del mateix color de pell. S'han usat per predir el futur i per guarir malalties com la lepra.
A més, a Colòmbia el mes de setembre és el mes de l’amor i l’amistat i els amics i parelles es fan regals. Per aquest motiu, es troben moltes joies bé de preu. També anem a un mirall de sal, que és un efecte òptic aconseguit amb 10 cm d’aigua. (continuarà)
(La fotografia és d'una de les escultures que es poden veure dins del la catedral de sal)


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"