Colòmbia, del 4 al 14 de setembre de 2016, dia 5: dia de feina (8 de setembre de 2016) (I)
Em llevo dos minuts abans que soni el despertador. I
això que és ben aviat, no són ni les cinc del matí, però avui toca matinar més
que mai. Així doncs, em llevo, em vesteixo i a baix a recepció demano si em puc
endur quelcom per esmorzar. Rampinyo algunes coses i ja no tarden gaire a
arribar en Jorgito i la Yaneth per anar cap a Cajicá. A les sis del matí ja
està el dia ben llevat i el trànsit comença a ser abundant. Avui canviem una
mica de ruta. Veig com el tren que porta gent a la universitat ja està a punt
de marxa. Avui passem per la zona més elevada de la ciutat, pugem una mica i
passem per carrers que es desperten, nens que van corrents a agafar el bus per
anar a escola. Estem a la perifèria de Bogotà, en un lloc a on em conten els
dos que fins fa 15 anys hi havia “haciendas” dedicades a la ramaderia. Moltes
es van derruir per fer-hi blocs de pisos, tots iguals, la majoria encara sense
ni pintar i de rajola. Sembla que és una zona bastant més humil, ja que hi ha
carrers sense asfaltar, moltes més botigues i gent més pobra. De tant en tant,
trobem encara “haciendas”, que don Jorge em conta que serveixen com a plató per
a algunes telenovel·les. M’agrada veure una altra part del país, la Bogotá més
rural, no la ciutat més rica i transitada. Anem tirant i com que el tràfic és
prou bo, arribem bastant abans d’hora. Per això, decidim parar-nos a un bar de
carretera a Cajicá a prendre un cafè i un bunyol. El cafè el serveixen bullent,
però quan ells l’han pres, en prou feines he tingut temps de fer un glop. El
bunyol (http://www.recetasgratis.net/Receta-de-BUnUELOS-COLOMBIANOS-receta-31441.html ), però, és una cosa molt
diferent dels bunyols catalans. És una massa rodona de pa fregida, que és prou
bona, però que em deixa l’estómac ben ple. Mentre mengem, parlem sobretot de
gastronomia. Don Jorge, que és tot un expert, m’explica la multitud de menges
que hi ha arreu del país, la majoria fetes amb carn. També hi ha diferències
entre el que ells anomenen botifarra i el que nosaltres anomenen botifarra! La veritat és que la gastronomia de país és
d’allò més variada i pintoresca (https://es.wikipedia.org/wiki/Gastronom%C3%ADa_de_Colombia )! . M’agrada molt parlar
amb ells i que m’expliquin coses. Ja marxem i la següent parada ja la fem a la
Universitat, a on tinc el temps just de preparar les coses i marxar a fer un
taller. Acaben venint alumnes i tècnics, però la veritat és que m’agrada molt
com s’hi esforcen i com estan atents. Passa l’estona volant i un cop acabat el
taller, ja em passaré la resta del matí treballant fins a l’hora d’anar a
dinar. Avui anem a dinar a un altre lloc, un altre centre comercial, el Centro Chia
(www.centrochia.com.co/ ). que està a punt de celebrar 20 anys. La veritat és
que és enorme i hi anem per fer un encàrrec per propers dies i aprofitem ja per
dinar, com no, crep. Avui acompanyo la crep amb un suc de feijoa, que em
recorda a alguna cosa que ja he tastat. I sí, efectivament, quan ho comprovo
veig que és el mateix que els haihobers. (continuarà)
(La fotografia correspon a un mural en un dels carrers de Bogotà)
Comentaris