Colòmbia, del 4 al 14 de setembre de 2016, dia 6: feina i oci (9 de setembre de 2016) (I)

De nou el despertador sona massa aviat, quan no són ni les cinc del matí. Vencent la mandra, em vesteixo, preparo les coses i ja baixo cap a baix a recepció, a on estan preparant les coses per l’esmorzar. Com el dia anterior, arreplego algunes coses i ja no tarden pas gaire estona a arribar en Jorge i la Janet. Durant la nit ha plogut i hi ha un gran col·lapse a la ciutat, com diuen els colombians, hi ha “trancón”. Tardem moltíssim a poder sortir de la ciutat. Es barreja el tràfic de la gent que va a treballar amb els busos. Fem marrada en algun moment, tot i que en Jorge se salta alguna norma de circulació, i tinc oportunitat de veure com aquí també hi ha gent que viatja amb una mena de tuk-tuk, però em conten que és alegal i ara ho volen regular. De sortida de la ciutat, hi ha la ràdio en marxa al cotxe. I en aquest moment aprofiten per entrevistar dos capellans, que parlen sobre el procés de pau que s’està vivint a Colòmbia entre el govern i les FARC, i que s’ha de ratificar en un referèndum. Hi ha cartells a favor de ratificar el pacte pel bé del país, però el pastor evangelista fa una fèrria defensa del no argüint que hi ha una conspiració mundial per destruir Colòmbia i ho barreja amb la dictadura del gènere i la defensa de la família tradicional. És a dir, un discurs totalment homòfob i sense cap solta ni volta ni relació amb el conflicte que ha viscut Colòmbia durant molts anys. A més, deixa anar que no tot és possible amb el perdó. Bé, callo i em mossego la llengua. Així no s’arribarà mai enlloc. Continua amb el seu discurs, més d’odi que de res, fins que el presentador el va talla. Referent al conflicte a Colòmbia, a viquipèdia (https://es.wikipedia.org/wiki/Conflicto_armado_interno_en_Colombia; https://ca.wikipedia.org/wiki/Conflicte_armat_colombi%C3%A0 ) es conta el següent: “Es coneix com a Conflicte armat colombià el conflicte guerriller que es va iniciar aproximadament el 1964, entre el govern colombià i les guerrilles camperoles, i diverses guerriles com les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia(FARC) i l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN).
Està fonamentat històricament en el conflicte conegut com La Violencia, que va ser provocat per l'assassinat del líder polític Jorge Eliécer Gaitán, i la ingerència dels Estats Units, que exercí una forta repressió contra el comunisme en zones rurals de Colòmbia en la dècada de 1960, cosa que va portar diversos militants liberals i comunistes a reorganitzar a les FARC. El conflicte ha travessat diverses fases amb major o menor intensitat i ha vist com els grups implicats utilitzaven diverses tàctiques de confrontació al llarg de la història.
Les raons per combatre varien d'un grup a un altre. Els diversos moviments guerrillers com les FARC afirmen estar lluitant pels drets dels pobres a Colòmbia i per protegir-los de la violència del govern i per aconseguir justícia social a través del socialisme. El govern colombià diu que està lluitant per mantenir l'ordre i l'estabilitat, i per protegir els drets i interessos dels seus ciutadans. Els grups paramilitars, com les AUC, afirmen estar reaccionant a l'amenaça dels moviments guerrillers. Tant els grups guerrillers com els paramilitars han estat acusats de participar en el tràfic de drogues i de ser grups terroristes. Totes les parts implicades en el conflicte han estat criticades per nombroses violacions de drets humans.

Segons un informe del govern, 220.000 persones han mort en el conflicte entre 1958 i 2013, la majoria d'ells civils.” (continuarà)
(La fotografia correspon a l'església del poble de Chía) 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol