Budapest, del 7 al 10 de desembre de 2017: visitant Budapest (8 de desembre de 2017; dia 2) (XXI)

Geografia
L'àrea de 525 km² de Budapest es troba al centre d'Hongria envoltat d'assentaments de l'aglomeració del comtat de Pest. La capital s'estén a 25 i 29 quilòmetres al nord-sud i est-oest, respectivament. El riu Danubi entra a la ciutat pel nord, i més tard envolta dues illes, Óbuda i l'illa de Margarita. La tercera illa, Csepel, és la més gran de les illes del Danubi de Budapest; no obstant això, només la punta més al nord es troba dins dels límits de la ciutat. El riu que separa les dues parts de la ciutat està a només 230 metres d'ample al punt més estret a Budapest. Pest es troba a la plana de la Gran Plana, mentre que el terreny a Buda és molt accidentat. El terreny de Pest s'aixeca amb un lleuger pendent cap a l'est, per la qual cosa les parts més orientals de la ciutat estan a la mateixa alçada que els petits pujols de Buda, en particular el turó Gellért (dit així perquè hi va rebre martiri Gerard Sagredo, sant Gerard, Gellért en hongarès) i la muntanya del Castell. Els pujols de Buda són principalment de pedra calcària i dolomita; l'aigua va crear espeleotemes, i se'n poden trobar els més famosos a les coves Pálvölgyi i Szemlőhegyi. Els turons es van formar durant l'era del Triàsic. El punt més alt dels pujols i de Budapest és el pujol János, a 527 metres sobre el nivell del mar. El punt més baix és la línia del Danubi, que és de 96 metres sobre el nivell del mar. Els boscos dels pujols de Buda estan protegits mediambientalment.

Illes

En el riu Danubi es poden trobar set illes: Drassana, illa Margarita, illa de Csepel, Palotai-Sziget (actualment una península), Népsziget, Haros-Sziget, i Sziget Molnár.
Entre les illes notables s'inclouen:
L'illa Margarita té 2,5 km de llarg i 0,965 quilòmetres quadrats de superfície. Es compon principalment d'un parc i és una popular zona d'esbarjo per als turistes i vilatans per igual. L'illa es troba entre el pont Margarita (sud) i el pont Árpád (nord). A l'illa es poden trobar discoteques, piscines, un parc aquàtic, pistes per a córrer, de ciclisme, d'atletisme i gimnasos. Durant el dia, l'illa està ocupada per gent que fa esport o simplement descansa. A l'estiu (en general, els caps de setmana) els més joves van a l'illa a la nit de festa a les seves terrasses, o per divertir-se amb una ampolla d'alcohol en un banc o a la gespa (aquesta forma d'entreteniment es denomina de vegades com a banc-festa).
L'illa de Csepel (pronunciació en hongarès: tʃɛpɛlsiɡɛt) és l'illa major del riu Danubi a Hongria. Té 48 km de llarg, el seu ample és de 6,8 km i la seva àrea abasta 257 km², encara que només l'extrem nord es troba dins dels límits de la ciutat.
Hajógyári-Sziget ([hɒjo ː ː ɟa siɡɛt ri], o Sziget Óbudai-) és una illa artificial, situada en el tercer districte. Aquesta illa alberga nombroses activitats tals com: esquí aquàtic, motos d'aigua durant el dia, i clubs de ball durant la nit. Aquesta és l'illa on té lloc el famós Festival de Sziget, i rep centenars d'actuacions per any i al voltant de 400.000 visitants en la seva última edició. S'estan duent a terme molts projectes de construcció per fer d'aquesta illa un dels centres d'oci més importants d'Europa, el pla és construir edificis d'apartaments, hotels, casinos i un port esportiu.
Luppa-Sziget és l'illa més petita de Budapest, situada a la regió nord.
Divisió administrativa

Districtes

Originàriament, hi havia 10 districtes a Budapest després de la unificació de les tres ciutats el 1873. L'1 de gener de 1950, Budapest es va unir amb diversos pobles veïns i el nombre de districtes es va elevar a 22, formant el Gran Budapest. En aquest temps va haver-hi canvis, tant en l'ordre dels districtes com en les seves grandàries. Ara hi ha 23 districtes, sis a Buda, 16 a Pest i un a l'illa de Csepel, al Danubi. Cada districte pot associar-se amb una o diverses parts de la ciutat amb noms de ciutats anteriors de Budapest. El mateix centre de la ciutat, en un sentit més ampli, comprèn els districtes V, VI, VII, VIII, IX i XIII en el costat de Pest, i l'I, II, XI i XII en el costat de Buda de la ciutat.

Districte IV

El districte IV està situat al nord de Budapest, sobre la riba oest del riu Danubi. Abans de 1950, data en què es van annexar diverses zones a Budapest, es tractava de la localitat d'Újpest. El nom significa 'Nou Pest', perquè es va formar a la vora de la ciutat de Pest el 1840. Újpest va ser un llogaret o vila durant sis dècades abans de 1907, quan es va transformar en poble. Com dèiem, el 1950 el poble es va unificar amb Budapest, per formar el Gran Budapest, i constituir-se en el districte IV.

Districte XXI

Ubicació
El districte XXI està situat al nord de l'illa de Csepel; per l'est flueix el Danubi i en l'altre marge es troben els districtes IX, XX i XXIII; per l'oest, la frontera del districte la marca de forma natural el contorn de l'illa amb la ribera del Danubi, que en el marge oposat presenta els districtes XI i XXII, pel sud el límit demarcat per la capital, és a dir, els límits propis del poblat de Szigetszentmiklós.
Barris de major rellevància
·         Barri del carrer Ady Endre
·         Csillágtelep
·         Barri de Királymajori
·         Barri de Vízmű
·         Barri del carrer Árpád
Història
Durant la segona meitat del segle XX va ocórrer la industrialització més important del districte, la qual cosa el va convertir en una base de la indústria pesant. En aquesta zona es van assentar els treballadors, que van contribuir a la formació de zones urbanístiques, parcs i barris. El districte es va convertir així en bastió de la classe obrera hongaresa.
Va ser independent fins a l'1 de gener de 1950, quan juntament amb altres zones va ser annexionat com a part integral de Budapest capital.
Economia
El districte XXI és considerat com un dels districtes industrials clàssics de Budapest (per la seva indústria metal·lúrgica, aceraire i de paper).
Durant la primera meitat del segle XX, l'economia del districte estava unida al nom de Manfréd Weiss, que amb la seva empresa metal·lúrgica tenia la gamma més àmplia de productes que per a l'època existia en tota la regió d'Europa central i oriental
Després de la Segona Guerra mundial, la fàbrica va passar a funcionar a mans de l'estat. A mitjan anys 50, fins al Tibet eren comercialitzats els productes de la fàbrica. A la fi dels anys 80, a causa de la baixa demanda de productes i l'elevat cost de manteniment, la fàbrica va anar paralitzant-se gradualment.
En l'actualitat, el conjunt funciona com a zona industrial, albergant centenars d'altres empreses, oficines, i petites fàbriques.
Riqueses naturals

El districte alberga només una zona protegida, al turó de Tamariska a la zona de Királyerdő, que des de 1999 va ser declarada per la ciutat capital com a patrimoni natural, ja que als seus bancs sorrencs es troben innombrables espècies vegetals autòctones i exclusives de la zona. (Continuarà)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol