Sicília, de l’1 al 4 de juliol de 2017: la Vall dels Temples d’Agrigento i cap a Marsala (dia 3, 3 de juliol de 2017) (i VIII)
Després de la
visita, molt acalorats, prenem una cervesa (també a preu d’or) i piquem una
mica de menjar en una de les terrasses que hi ha dins del mateix recinte
monumental. En sortint, mirem una mica la zona de records i ja agafem el cotxe,
ben calent, per anar a la propera destinació, un lloc que desconeixíem i que
ens ha recomanat en Dino, el propietari del “Bed and Breakfast” a on hem
pernoctat. Volem anar a veure l’Scala dei Turchi. Seguim el que ens diu el GPS,
però ens mig equivoquem i decidim parar-nos a un poble, a Porto Empedoche, a on
aparquem el cotxe i anem caminant per la platja durant una estona, tot
aprofitant la refrescant brisa marina en un dia molt clar. Després de la
caminadeta, optem per prendre una cervesa en un dels “xiringuitos” de platja,
que és prou econòmic i de molt bon tracte. Ja decidim anar cap a Marsala, la
propera destinació del dia, quan veiem un cartell que ens indica com arribar a
l’Scala dei Turchi, via Realmonte (https://www.conociendoitalia.com/visitando-scala-dei-turchi-la-playa-de-los-acantilados-blancos-playas-de-sicilia/; https://it.wikipedia.org/wiki/Scala_dei_Turchi ; http://www.lasicilia.es/scala-dei-turchi ). Són uns
penya-segats de pedra blanca, espectaculars, a on fins i tot s’hi pot banyar,
però cal pagar per aparcar i optem només per fer la fotografia. El nom li ve en
honor als pirates àrabs i turcs que hi trobaven resguard durant les tempestes.
Un cop feta
la fotografia, continuem el periple fins a Marsala, de nou, en una carretera
plena de gent imprudent al volant. No tenim temps de parar-nos a un dels altres
llocs que ens han recomanat al “Bed and Breakfast”, com ara la reserva natural
Torre Salsa (https://www.tripadvisor.es/Attraction_Review-g1064639-d1809844-Reviews-Riserva_Naturale_Orientata_Torre_Salsa-Siculiana_Province_of_Agrigento_Sicily.html )o bé Bovo
Marina (https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g2269260-d10838268-Reviews-Spiaggia_di_Bovo_Marina-Montallegro_Province_of_Agrigento_Sicily.html) .
Durant el
camí és molt fàcil observar que a Sicília es compleix ben bé la tríada
mediterrània de blat, olivera i vinya, ja que es veu a tot arreu (http://blocs.xtec.cat/ladietamediterrania/el-mediterrani-la-terra-i-el-mar/caracteristiques/la-triada-mediterrania/ ).
Finalment, ja
arribem a Marsala, vorejant la mar mediterrània. Un cop allí, ens perdem una
mica per trobar aparcament i anar-nos a instal·lar al lloc a on pernoctarem, un
petit apartament anomenat Casa degli Agrumi (https://www.booking.com/hotel/it/casa-degli-agrumi-al-centro.it.html ). La
senyora de la casa, molt amable, ja ens espera i ens conta que el seu fill, que
ara és fora, a Portugal concretament, va estudiar català a la universitat de
Bolonya.
Marsala (http://www.lasicilia.es/marsala ), tal i com es conta a viquipèdia
(https://en.wikipedia.org/wiki/Marsala ):” Marsala (sicilià Marsala, tot i que en palermità Maissàla i en marsalès Massàla, en català medieval Marsara) és un municipi italià, situat a la regió de Sicília i a la província de Trapani.
L'any 2007 tenia 82.390 habitants. Limita amb els municipis de Mazara del Vallo, Petrosino, Salemi i Trapani.
El descobriment de dos vaixells púnics del segle III aC enfonsats a prop de
Marsala, que semblen ser vaixells auxiliars, ja que són petits (30 m) i no
porten esperó, ha permès estudiar la tècnica de construcció naval de la marina cartaginesa.”
Tranquil·lament
ens instal·lem i prenem una cervesa Moretti (https://es.wikipedia.org/wiki/Birra_Moretti; https://www.birramoretti.com/
) o Peroni (https://en.wikipedia.org/wiki/Peroni_Brewery; http://www.birraperoni.it/ ), ja no ho recordo, abans de
perdre’ns pel centre de la ciutat, tot i que la mestressa ens comenta que les
vistes més boniques són ja marxant del nucli de població. Quan ho fem ja és ben de nit i no podem anar
al lloc que ens ha recomanat la dona de l’apartament per sopar (Assud, Cibo da
Strada), ja que està tancat. Passem la porta Garibaldi i veiem edificis
enormes, preciosos. També busquem un lloc per sopar i l’acabem trobant en un
carreró, en una pizzeria a on ens atenen molt bé i podem tastar el vi de
Marsala (https://es.wikipedia.org/wiki/Marsala_(vino) ), molt
conegut. La gent és molt amable; però no així el senyor del restaurant del
costat, que passa pel carreró amb unes turistes que es paren a mirar la carta
del restaurant a on nosaltres mengem, el Pizziamo (https://www.tripadvisor.es/Restaurant_Review-g194817-d5561852-Reviews-Pizzeria_trattoria_Pizziamo-Marsala_Province_of_Trapani_Sicily.html ) i
decideixen quedar-s’hi davant de la mala educació de l’amo de l’altre
restaurant comminant-les de mala manera a no aturar-se. Després d’engolir dues
delicioses pizzes i pagar, ja marxem. Per postres, comprem un cannolo de
ricotta i festucs que és deliciós i ja retornem cap a l’apartament a descansar
unes quantes horetes en un lloc ben acollidor.
(La imatge és de la Vall dels Temples)
Comentaris