“Sang blava”, de Josep Pastells


Novel·la de Josep Pastells: èxit gairebé assegurat... I premi a la vista. “Sang blava” (edicions Fahrenheit 451)  és la darrera novel·la del periodista gironí, guardonada  amb el I Premi Empordà de Novel·la. El relat, ambientat a Budapest, explica la vida i miracles del periodista hongarès Miklós Kossuth, un personatge que no deixa indiferent a ningú, que des dels inferns puja als cims i torna a caure a les tenebres.
El relat comença i gairebé acaba en un sopar amb companyes i companys de secundària, i a partir d’aquí es desgrana tota la trama d’aquesta histriònica novel·la. El protagonista creu que és fill de l’anterior rei d’Espanya, i va escrivint cartes a la família reial d’aquest estat per reclamar els seus drets dinàstics. Miklós és un personatge mediocre que arriba a la cúspide de la seva professió, potser un paradigma del que passa sovint en la societat actual, així com les ànsies de poder que el fan escalar ràpidament... Per caure encara més veloçment; de sobte, totes les amigues i amics desapareixen per evitar ser embolcallats en l’espiral de destrucció de Miklós.
Miklós també és un ésser obsessiu que no accepta els fracassos de la seva vida, a la qual ell mateix s’aboca, perseguit pels seus fantasmes i els seus deliris de grandesa reial.
Pastells, que ja havia escrit la novel·la fa uns anys i que, d’alguna manera, l’ha remodelat, aconsegueix un relat divertit, alhora que fa reflexionar al lector sobre les obsessions i els deliris de grandesa, sobre la mediocritat i l’absurditat de tot plegat. De nou, l’autor sap combinar perfectament la reflexió amb un relat molt ben travat i documentat, que farà les delícies de gairebé tots els lectors (i dic gairebé perquè no crec que sigui del grat dels Borbons!).

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol