Dublín, del 17 al 19 de novembre de 2017: visita a la fàbrica Guinness i retorn cap a casa (19 de novembre de 2017; dia 3) (VI)

·         Procedència o denominació d'origen:
·         Moltes cerveses es defineixen pel seu lloc d'origen o per una denominació d'origen controlada. Cal parlar especialment de les cerveses d'abadia, que solen rebre el seu nom i la seva denominació per la seva relació, no sempre evident ni directa amb algun cenobi. L'exemple més conegut és el de les cerveses Trappistes dependents exclusivament de monestirs d'aquest ordre. Aquestes cerveses solen ser denses i amb un notable contingut en alcohol. Existeixen dues denominacions d'origen: la bière de garde del Nord de França, i la Kölsch que només es pot elaborar a Colònia. També són molt característiques les cerveses regionals, com les cerveses alemanyes o les cerveses artesanals belgues (la Bush, la Binchoise, la de Coninck, etc.), controlades per les administracions públiques.
Economia
La cervesa no va tenir una producció en massa fins a finals del segle XVIII, no adquirint una relativa importància fins a la segona meitat del segle XIX. Fins al 1914, els primers productors van ser Alemanya i Gran Bretanya. Des d'aleshores el primer productor van ser els Estats Units. En el període entre guerres la producció mundial va assolir els 250 milions d'hectolitres, estant l'URSS un dels principals productors.
Segons l'Informe Socioeconòmic del Sector de la Cervesa a Espanya de l'any 2007, elaborat per Cervesers d'Espanya i Ministeri de Medi Ambient les vendes de cervesa a BalearsAragó i Catalunya en aquest any, va ser de 6,4 milions d'hectolitres. El consum per persona a l'any a Espanya és de 56 litres, consum que es triplica a la República Txeca i a Alemanya, que consumeixen una mitjana de 160 i 116 litres per persona i any.[27]
Estils
Anomenem "estils" els tipus de cervesa. Els estils constitueixen famílies de productes que presenten similituds en l'elecció de matèries i en procediments. Els principals estils són:
·         Estils alemanys
·         Altbier
·         Kölsch
·         Rauchbier
·         Steinbier
·         Weizenbier o Weissbier (blanca o "de blat")
·         Estils Belga/Flamenc/Neerlandès
·         Cervesa d'abadia Bière d'abbaye.
·         Cervesa trapista Bière trappiste. (feta per monjos trapencs)
·         Cervesa dubbel Bière dubbel. (Abadia fosca)
·         Cervesa trippel Bière trippel. (Abadia clara)
·         Cervesa fruitada Bière aux fruits.
·         Cervesa ambrée (color d'ambre)
·         Bière blanche/Witbier. (blanca o "de blat")
·         Cervesa blonde Bière blonde. (Lager)
·         Cervesa brune (Negra)
·         Cervesa épicée (amb espècies)
·         Cervesa rossa forta Bière blonde forte.
·         Cervesa vermella (de fermentació mixta)
·         Cervesa de saison (de temporada)
·         Cervesa scotch (d'estil escocès)
·         Cervesa pils belga
·         Cervesa Vieille brune (fosca, més aviat fermentació mixta entre alta i espontània)
·         Estils britànics
·         Barley Wine (Vi d'ordi)
·         Bitter ordinary Bitter/Special Bitter/Extra special Bitter(ESB)
·         Strong Bitter
·         Mild Ale
·         Brown Ale
·         Irish Ale
·         Pale Ale
·         Indian Pale Ale
·         Mild Ale
·         Old Ale (També Owd ale) (A Escòcia: Wee Heavy)
·         Cervesa porter
·         Scottish Ale
·         Stout
·         Stout imperial
·         Golden Ale o Summer Ale
·         Bock
·         Doppelbock
·         Export (Dortmunder)
·         Pils Pils alemanya/Pils Txeca
·         Lager (Münchner Helle)
·         Dunkelbier
·         Schwarzbier*Viena Vienna
·         Lambic
·         Gueuze
·         Kriek Cirera
·         Frambozen Gerd
·         Lambic aux fruits Altres fruites
·         Faro
·         Mars
·         Cerveses tradicionals d'Àfrica (cervesa de sorgo) o a Amèrica Llatina (cervesa a força de blat de moro com Tesgüino)
Cervesa sense gluten
Els seus ingredients són: aigua, blat de moro, xarop de blat de moro, flor de llúpol, extracte de llúpol.
El gluten és una proteïna que es troba en els grans de blat, ordi, sègol i possiblement a la civada. Certes persones són al·lèrgiques al gluten i no poden prendre cervesa normal. Hi ha una cervesa especial del fabricant Bi-Aglut de sabor suau i molt agradable que no conté gluten. L'any 2006, la marca Estrella Damm va llençar Estrella Damm Daura, una cervesa per a celíacs, que fou escollida la millor cervesa sense gluten del món per la publicació internacional Beers of the World. El premi va ser atorgat a Londres el 2008.”
Tot està molt ben explicat. Des de com s’obté el cereal, el llúpol i l’aigua. Durant tota la visita hi ha molts i molts panells informatius sobre diferents temes: de com es va fundar la fàbrica, la vida de la família Guinness i també perquè la Guinness és tant especial i amb quines condicions es fa aquesta cervesa. La informació és molt i molt completa.
Sobre la cervesa Guinness, a viquipèdia es conta el següent (https://en.wikipedia.org/wiki/Guinness  ; https://ca.wikipedia.org/wiki/Guinness ):”Guinness (/ˈɡɪnɪs/) is an Irish dry stout that originated in the brewery of Arthur Guinness (1725–1803) at St. James's Gate brewery in the capital city of Dublin, Ireland. Guinness, produced by the Diageo beverages company, is one of the most successful beer brands worldwide. It is brewed in almost 50 countries and is available in over 120. Annual sales total of Guinness in 2011 was 850 million litres (220,000,000 US gal).
Guinness features a burnt flavour that is derived from malted barley and roasted unmalted barley. The use of roasted barley is a relatively modern development, not becoming part of the grist until the mid-20th century. For many years, a portion of aged brew was blended with freshly brewed beer to give a sharp lactic acid flavour. Although Guinness's palate still features a characteristic "tang", the company has refused to confirm whether this type of blending still occurs. The draught beer's thick, creamy head comes from mixing the beer with nitrogen and carbon dioxide when poured. It is popular with the Irish, both in Ireland and abroad. In spite of declining consumption since 2001, it is still the best-selling alcoholic drink in Ireland where Guinness & Co. Brewery makes almost €2 billion worth of the beverage annually.
The company was started in 1759 in Dublin, but had to move its headquarters to London at the beginning of the Anglo-Irish Trade War in 1932. In 1997, Guinness plc merged with Grand Metropolitan to form the multinational alcoholic drinks producer Diageo.
History
Arthur Guinness (https://en.wikipedia.org/wiki/Guinness_family ) started brewing ales in 1759 at the St. James's Gate Brewery, Dublin. On 31 December 1759, he signed a 9,000 year lease at £45 per annum for the unused brewery. Ten years later, on 19 May 1769, Guinness first exported his ale: he shipped six-and-a-half barrels to Great Britain.
There have been claims that Arthur Price, a Welshman, took the original recipe with him to Ireland where he hired a servant, Richard Guinness, whose son later opened the brewery.
"Stout" originally referred to a beer's strength, but eventually shifted meaning toward body and colour (https://en.wikipedia.org/wiki/Stout; https://ca.wikipedia.org/wiki/Stout; https://en.wikipedia.org/wiki/Porter_(beer) ).

Arthur Guinness started selling the dark beer porter in 1778. The first Guinness beers to use the term were Single Stout and Double Stout in the 1840s. Throughout the bulk of its history, Guinness produced only three variations of a single beer type: porter or single stout, double or extra and foreign stout for export. Porter was also referred to as "plain", as mentioned in the famous refrain of Flann O'Brien's poem "The Workman's Friend": "A pint of plain is your only man." (Continuarà)


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"