Dublín, del 17 al 19 de novembre de 2017; dies 1 i 2 (de terres gironines a Dublín i visita a la capital d’Irlanda) (17 i 18 de novembre de 2017) (XIV)

Amb tot ja hem arribat a Temple Bar i aprofitem per fer una petita pausa. També reservem un tour (aquest pagant) per fer a la tarda i entrem en un bar a fer una cervesa com a aperitiu.
No tenim gaire estona, i de seguida que ens tornem a trobar tot el grup, el guia ens continua explicant coses. Ens conta que el 1609 es va començar a construir el barri de Temple Bar, i que la primera pedra la va posar el degà del Trinity College. “Bar” sembla que ve de qui hi havia un embarcador o “Barr”. Hi ha la conya de el temple del bar...
No ens apartem gaire i ens col·loquem davant de l’hotel Clarence (https://theclarence.ie/; https://en.wikipedia.org/wiki/Clarence_Hotel ), que és propietat del cantant del grup U2 (http://www.u2.com/index/home; https://ca.wikipedia.org/wiki/U2 ), Bono (https://ca.wikipedia.org/wiki/Bono ), i en el terrat del qual es va gravar el videoclip de la famosa cançó d’aquest grup, “Beautiful day”. De fet, molts establiments són propietat de Bono, i dormir i menjar al seu hotel es veu que costa un ull de la cara. La història o llegenda també explica que U2 assajaven davant de l’hotel Clarence i el propietari els va fer fora. Bono, enfadat, li va dir que un dia el compraria. I així fou...
També el guia ens fa notar que una de les parets de Temple Bar hi ha una guitarra elevada, que vol ser un homenatge al guitarrista Rory Gallagher (https://en.wikipedia.org/wiki/Rory_Gallagher ). La primera que hi van posar va durar poc, ja que la van robar, se suposa que uns borratxos, i després va ésser substituïda per una altra, penjada més amunt. També passem per davant del bar que porta per nom Temple Bar, que sempre està ple; en aquest, es paga més pel nom que no pas per la beguda que serveixen.
Mica en mica ja anem fent camí cap a la propera parada del dia, que és el Trinity College. Abans, però, passem per davant d’una botiga, a on el guia ens diu que es poden trobar “Uilleann pipes” (https://en.wikipedia.org/wiki/Uilleann_pipes ), un instrument típic de l’illa, juntament amb d’altres (http://www.ireland.com/en-gb/blog/history-and-heritage/traditional-irish-instruments/ ).
Continuem caminant i esquivant el trànsit fins que arribem al Trinity College (https://www.tcd.ie/ ). Recordo haver entrat per la porta principal les dues anteriors vegades que havia visitat la ciutat de Dublín, però avui entrem per una de lateral. Tot i ser dissabte, hi ha bastanta gent a la universitat.
Sobre el Trinity College, a viquipèdia es conta el següent (https://en.wikipedia.org/wiki/Trinity_College,_Dublin; https://ca.wikipedia.org/wiki/Trinity_College_(Dubl%C3%ADn) ):” Trinity College, Dublin (TCD), o formalment College of the Holy and Undivided Trinity of Queen Elizabeth near Dublin(Col·legi de la Santa i Indivisible Trinitat de la Regna Elisabet a la vora de Dublín), va ser fundat el 1592 per la Regina Elisabet I d'Anglaterra, i és l'únic col·legi constituent de la Universitat de Dublín, la universitat més antiga d'Irlanda. El Trinity està situat al carrer College Green oposat a les antigues «Cases Irlandeses del Parlament» (ara una sucursal del Banc d'Irlanda). El campus ocupa 190.000 m², amb molts edificis atractius, tant nous com vells, centrats al voltant de grans patis i dos camps de joc.
El col·legi i la universitat són efectivament un, i són usualment referits com aquest col·lectivament com a «University of Dublin», «Trinity College». La principal excepció a això és l'atorgament de graus; el col·legi proveeix tots els programes i el personal acadèmic són membres d'ell, però la universitat confereix el grau.
Situació
Malgrat la seva situació al centre urbà de la capital de Dublín, manté una forta atmosfera estudiantina. Això és en gran part a causa del disseny compacte del seu campus. Els edificis principals miren cap a endins i hi ha un petit nombre de portes públiques. L'illa principal del campus és d'aproximadament 190.000 m², incloent el Trinity College Enterprise Centre. N'hi ha 200.000 m² d'edificis, incloent arquitectures històriques i edificis moderns.
Addicionalment al superb campus en el centre de la ciutat, Trinity també incorpora els edificis de la Facultat de Ciències de la Salut ubicats a l'Hospital Escola de St. James i l'Adelaide i Meath incorporant a l'Hospital Nacional Infantil, Tallaght. El Trinity Centre a l'Hospital St. James va ser recentment acabat i incorpora aules d'ensenyament addicionals així com l'Institut de Medicina Molecular i l'Institut per a la Leucèmia John Durkan.
El nombre d'estudiants s'ha incrementat en les últimes dues dècades, amb un total d'inscripcions que supera el doble de les places disponibles, aconseguint que hi hagi una certa pressió als recursos disponibles. Molts estudiants viuen en el campus, o en Trinity Hall a Dartry, a quatre quilòmetres al sud del campus a la ciutat, però un gran nombre viu fora de la universitat. Els estudiants estrangers o d'intercanvi tenen prioritat quan s'assignen els llocs al campus i al Trinity Hall. L'edifici de Trinity Hall dóna llar a mil estudiants, dels quals la majoria estan en el seu primer any. Estudiants de postgrau, internacionals i d'altres que continuen els seus estudis també ocupen cambres aquí.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"